Vent et øjeblik...

Komfurer

Lækker mad på et lækkert komfur

Du kender sikkert allerede komfuret rigtig godt. Kombinationen af ovn og kogeplade er almindelig i mange, danske hjem. Men moderne komfurer kommer i mange former og med mange forskellige funktioner, så hvis du skal skifte dit komfur ud, eller skal købe komfur til et nyt køkken, kan det være rigtig svært at holde overblikket. Derfor gennemgår vi de mest almindelige overvejelser, der følger med valget af et nyt komfur.

De fire komfurtyper

De forskellige komfurtyper er inddelt efter hvilken type kogeplade, der er indbygget i komfuret. Det har altså typisk ikke noget med ovnen at gøre. Forskellene er vigtige at være opmærksom på, fordi de kan stille forskellige krav til dit køkken og/eller dit køkkenudstyr.

Induktion

Induktionskomfurer har induktionskogeplader. Det er kogeplader, der producerer varme gennem en elektrisk spole under kogefeltet. Derfor skal du have kogegrej med magnetisk bund for at kunne bruge kogepladen.

Massekogeplade

Massekogepladen er den ?traditionelle? kogeplade, som de fleste tænker på, når der bliver sagt komfur. Kogefelterne stikker op over selve komfuroverfladen, hvilken kan gøre det sværere at holde dem rene.

Glaskeramisk

På glaskeramiske komfurer ligger kogezonerne under en glasplade. Det giver en bedre varmeudnyttelse end massekogepladen, og gør det nemmere for dig at holde kogepladen ren.

Gas

Gaskomfurer kan godt være lidt mere besværlige, end almindelige komfurer. De skal nemlig installeres med gasdyser, så du skal være sikker på, at du har mulighed for det i dit hjem. Gaskomfurer skal også altid installeres og afinstalleres af en autoriseret VVS-installatør. Til gengæld får du med et gaskomfur en utroligt hurtig temperaturregulering og fuld kontrol over din madlavning. Det er blandt andet derfor, at rigtig mange kokke foretrækker gaskomfurer. Og så er gaskomfuret også rigtig nemt at gøre rent.

Andre vigtige overvejelser om dit nye komfur

Nu har du fået et overblik over, hvilke komfur-muligheder, der findes. Måske ved du også allerede, hvilken type du vil have i dit køkken. Derfor er det tid til at kigge nærmere på de funktioner, der kan gøre dit liv nemmere med dit nye komfur.

Forbrug

Energiklassen betyder selvfølgelig meget for, hvor dyrt dit komfur bliver i løbet af dets levetid. Hvis du for eksempel bruger din ovn 500 timer om året, kan du spare op til 250 kr. årligt ved at vælge et energivenligt komfur. Når det kommer til kogepladen, er der stor forskel på, hvor gode de forskellige kogeplader er til at udnytte energien. Massekogepladen udnytter kun ca. 60%, mens induktionskogepladen udnytter helt op til 80%. Resten af energien forsvinder naturligvis ikke, men opvarmer i stedet rummet hvor komfuret står.

Kapacitet

Når du skal vælge et komfur, er det også vigtigt at vurdere, hvor stort det skal være. Det er delvist et spørgsmål om, hvor stort ovnrummet skal være, og delvist et spørgsmål om hvor mange kogefelter, kogepladen har. Komfurer kommer med enten 4 eller 5 kogefelter, men induktionskogeplader har ofte fleksible kogefelter, der kan kombineres.

Rengøring

Rengøring af komfuret kan godt være en tidssluger, så det er værd at vurdere, hvordan du kan spare tid på det. Som vi beskrev, så er det sværere at holde en massekogeplade ren, men det er også en god idé at kigge på selvrensefunktioner til ovnen. De to mest almindelige selvrensefunktioner er pyrolyse og katalyse. Pyrolysefunktionen kører efter du er færdig med at bruge ovnen, og brænder fedt og snavs til aske inde i ovnen. Bagefter kan det let fjernes med en våd klud. Katalyse er derimod en emalje i ovnen, der afviser fedt og snavs mens ovnen er tændt på mere end 200 °C.

Vil du gerne læse mere om, hvad du skal tænke over, når du vælger komfur? Så tag et kig i vores købsguide, hvor vi gennemgår funktioner, producenter og andre vigtige emner. Har du et spørgsmål om komfurer, eller vil du bare gerne have personlig vejledning? Så tag kontakt til os. Vores komfur-kosmonauter er klar til at hjælpe dig hele ugen, både på chat, mail og telefon.