Op mod 40 % af danskerne oplever indimellem søvnproblemer. For nogle skyldes det søvnrelaterede sygdomme, men for langt de fleste af os er stress og en travl livsstil synderne. Er du én af dem, der vender og drejer dig natten lang og tæller får i en uendelighed, giver vi dig her en række gode råd til en bedre søvnkvalitet og til at få den dybe Tornerose-søvn tilbage.
1. Spring eftermiddagsluren over
Kender du følelsen af at kunne høre sofaen kalde, allerede inden du har forladt arbejdet? Det kan være fristende at tage en lur foran fjernsynet i eftermiddagstimerne, men prøv alligevel at lade være.
Har du i forvejen svært ved at falde i søvn om aftenen, gør du ikke dig selv en tjeneste ved at tage en morfar, selv om det kan kræve en god portion viljestyrke at lade være - gem timerne til din nattesøvn.
2. Dyrk motion i løbet af dagen
Den fysiske træthed efter en god gang træning eller en frisk løbetur i skoven kan være en fantastisk, naturlig sovepille. Sørg derfor for at holde dig i gang i løbet af dagen, men undgå at dyrke hård motion lige inden sengetid. Kroppen skal have tid til at falde til ro, før den er klar til at ledsage dig til drømmeland.
3. Undgå koffein og andre stimulanser
Det kan være en prøvelse for et kaffedrikkende folkefærd, men det kan (desværre) forstyrre søvnen at drikke kaffe efter kl. 17.
Det samme gælder for te og cola – og lige så lidt overraskende er det nok, at rygning og alkohol også påvirker din søvn negativt. Prøv derfor at holde dig fra de forskellige fristelser, inden du kravler til køjs.
4. Undgå sult og store måltider inden sengetid
De helt store måltider sætter fordøjelsessystemet på arbejde, og dem bør du derfor undgå lige inden sengetid. På den anden side nytter det heller ikke at gå sulten i seng – det er ikke specielt sjovt at blive holdt vågen af gnavende sult og en rumlende mave. Den bedste løsning er et godt og mættende aftensmåltid, der holder dig mæt, til du lægger hovedet på puden.
5. Skab et godt klima i soveværelset
Den optimale temperatur i soveværelset er en del lavere, end de fleste tror. Den er nemlig mellem 16 og 18 °C. Du skal selvfølgelig tilpasse den efter, hvad der er mest behageligt for dig, men vi vågner faktisk lettere ved høje temperaturer.
I stedet for at skrue op for temperaturen kan du overveje at anskaffe dig en dejligt varm dyne til vinteren. Sørg også for, at soveværelset er et rart sted at være. Indret det med ting, du godt kan lide, og undgå for meget rod og opbevaring.
6. Kom ind i en god rytme
Lær din krop at sove godt ved at gå i seng og stå op på samme tidspunkt hver dag. Det kan være en udfordring i weekenden, men tænk lige på, hvor meget man kan nå, hvis man står op kl. 7 på en lørdag!
7. Læg telefonen fra dig
Tjekker du også nyheder og mails, inden du lægger dig til at sove? Mange bruger telefonen som vækkeur, og så ligger den jo alligevel der og lokker på natbordet ... Når du bruger din telefon eller en tablet, lige inden du skal sove, beder du faktisk din hjerne om at holde sig vågen og ikke producere søvnhormonet melatonin. Derfor: Prøv at holde fingrene fra telefonen, efter du er gået i seng.
8. Lad være med at stresse over manglende søvn
Indrømmet; Det er lettere sagt end gjort. Du har sikkert selv lagt mærke til, at det bliver sværere at sove, jo mere du tænker på at sove. Prøv at tænke på ingenting og lade bevidstheden flyde – og hvis det er helt umuligt, er det bedre at stå ud af sengen og lave noget andet, indtil du bliver træt nok til at sove.
9. Find søvnritualer, der virker for dig
Det er individuelt for os alle, hvad der kan lulle os i søvn efter en stresset dag, hvor tankerne har en tendens til at gå på overarbejde. Måske virker et varmt bad, måske en kop varm mælk med honning - eller måske skal du have ørebøfferne på, lukke verden ude og lytte til afslappende musik eller en lydbog.
10. Hold styr på din søvn
Der findes et hav af måder at holde styr på sin søvn. Den meste enkle er at føre en dagbog. Hvor meget sover du – og hvor godt? Måske opdager du mønstre, du ikke kendte før, og som du kan ændre på.
Der findes også forskellige apps til din smartphone til søvnregistrering, og du kan købe en decideret søvnsensor, der placeres under din madras og måler bl.a. hjertefrekvens, åndedræt og søvnfaser.