Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Tips & tricks

10 tips til at gøre en god handel på Black Friday

Har du tænkt dig at storshoppe på Black Friday? Så er der nogle ting, du bør tænke på, før du begiver dig ud i indkøbskaosset. Her giver vi dig 10 tips, som hjælper dig med at gøre en god handel.

Hvad er Black Friday egentlig?

Du har nok gættet, at fænomenet Black Friday stammer fra USA. Men hvad går det egentlig ud på?

Black Friday er dagen, hvor de amerikanske butikker kickstarter julehandelen med vilde tilbud, og det er fredagen efter højtiden Thanksgiving, at det hele brager løs. Fordi Thanksgiving fejres den fjerde torsdag i november, ligger Black Friday altid mellem 23. og 29. november. I år finder Black Friday sted fredag d. 24. november.

Store menneskemængder og sorte tal

Navnet ”Black Friday” siges at stemme fra Philadelphia i USA og blev brugt af politiet til at beskrive de mange mennesker og udstødningen i de overfyldte gader. Der spekuleres også på, om fænomenet har fået sit navn, fordi det vender røde salgstal til sorte i form af et overskud i butikkernes regnskab.

Black Friday i danske butikker

Black Friday bliver også mere og mere populært i Danmark. Herhjemme er der også opstået trafikkaos og lange køer til de gode tilbud, men det kan endnu ikke sammenlignes med tilstandene i USA. Oprindeligt er Black Friday en shoppedag i de fysiske butikker, men i Danmark er det især webshops, der markerer dagen.

shoppingcenter

Så hvordan forbereder du dig godt til Black Friday?

Black Friday er en glimrende mulighed for at købe noget, man ønsker sig til billige penge og for at komme i gang med julegaveindkøbene, før julepanikken for alvor sætter ind. Men der er nogle fejl, du skal undgå, hvis du vil være sikker på at gøre en god handel.

1. Læg et budget

Som altid, når der er tilbudsfest i butikkerne, er det en god ide at se på økonomien for at finde ud af, hvor meget man har til rådighed, før festen løber af stablen. Er du for rundhåndet med tegnebogen eller kreditkortet, kan tømmermændene blive slemme, når udsalget er forbi, og kontoudskriften er et faktum.

2. Bestem dig på forhånd for, hvad du vil købe

Måske har du allerede bestemt dig for, hvad du vil købe? Eller måske ved du, hvad du vil give dig selv eller en anden i julegave?

Du kan selvfølgelig ikke vide på forhånd, om det, du har udset dig, er på tilbud. Men står du i butikken eller surfer rundt på webshops uden noget specifikt i tankerne, risikerer du, at der er udsolgt, før du får bestemt dig – eller at du får gjort et panikkøb, som du fortryder.

Mange webshops vælger f.eks. at køre tidsbegrænsede tilbud, hvilket kun giver dig nogle få timer til at overveje, om du skal klikke på købsknappen.

Gør derfor dig selv en tjeneste og lav en liste over produkter eller kategorier, du er interesseret i. Så bliver det lettere at tjekke på selve dagen, om varerne er på tilbud.

3. Skriv varenumrene ned

Hvis du ved helt nøjagtigt, hvad du skal købe, er det en god ide at skrive varenummeret ned. Uanset om du handler i en lokal forretning eller på nettet, er det sommetider svært at gennemskue, om modellen på tilbud er præcis den samme, som du har set på derhjemme. Det er her, varenummeret kommer ind i billedet.

Et varenummer er unikt for hvert produkt, så matcher varenummeret, kan du være helt sikker på, at du har fat i den rigtige model.

4. Tjek priserne dagen før

Det er ikke altid let at vide, om det er et godt tilbud, du kigger på. Tjekker du førprisen eller tilbudspriserne i dagene op til Black Friday, får du en ide om, hvor meget der egentlig er at spare. Notér det på listen over produkter, du er interesseret i, så er du godt forberedt, når tilbuddet kommer.

5. Undersøg, hvilke butikker der har Black Friday-tilbud

Lav en liste over fysiske butikker og webshops, som har Black Friday-tilbud – og vær realistisk omkring, hvor mange butikker du har tid til at besøge. Black Friday er ikke nogen helligdag, så det gælder om at tjekke åbningstiderne, før du tager af sted. Foretrækker du at gøre dine køb online, kan du gemme alle dine favoritsider som bogmærker, så du er klar til at klikke løs.

Hvis du læser blogs, modtager nyhedsbreve, får tilbudt rabatkoder eller får kuponer i forretningerne, som skal bruges på Black Friday, er det en god ide at samle det hele et sted.

tjek prisen på nettet til Black Friday

6. Undgå køen ved at handle på nettet

At de danske webshops har taget Black Friday til sig, er en fordel for dig, som foretrækker at shoppe i ro og mag derhjemme uden at skulle slås med andre om de gode tilbud eller vente i lange kassekøer.

Du slipper også for at tænke på tæt trafik og manglende parkeringspladser, og det er lettere at finde de rigtige varenumre på nettet end i butikkerne.

7. Gem dine favoritter og opret et kundelogin

Endnu en fordel ved at handle på nettet er, at du mange steder kan oprette et kundelogin på forhånd. Her kan du indtaste leverings- og betalingsoplysninger, og nogle steder kan du også gemme dine favoritter, så du er klar til at lægge dem i kurven, når de (forhåbentlig) kommer på tilbud.

Er tilbuddet f.eks. 10, 20 eller 30 % på alle varer, har du en unik mulighed for hurtigt at sikre dig det, du ønsker dig, ved at lægge dine favoritter direkte i kurven.

8. Tjek prisen på nettet, før du handler i en butik

Skal du handle i en fysisk butik på Black Friday, er det en god ide at tjekke tilbuddene på internettet først. Flere butikker har prisgaranti og vil derfor give dig samme pris i forretningen, som du har fundet på nettet.

9. Tjek, om tilbuddet er bedre efter Black Friday

I nogle butikker kan du også kræve prisdifferencen tilbage, hvis du finder produktet, lad os antage du har købt et minikøleskab, billigere på et senere tidspunkt. Husk at undersøge, om den mulighed findes, hvis du finder dit køb billigere efter Black Friday.

10. Undersøg, om butikkerne har returret i tilfælde af fejlkøb

Skulle du ende med at gøre et fejlkøb, er det godt at vide, hvilke returbetingelser butikken opererer med. Det kan du tjekke på forhånd. I webshops står vilkårene som regel i handelsvilkårene, og i de fysiske butikker kan du ganske enkelt spørge personalet.

Uanset hvad er det vigtigt, at du passer godt på kvitteringen. Hvis du har gjort et fejlkøb, eller produktet viser sig at have en fejl, er kvitteringen dit garantibevis.

10 andre, vilde facts om Black Friday

Der bliver handlet på livet løs når først Black Friday er i gang. Hos Katoni har de samlet 10 sjove, vilde og overraskende facts om Black Friday. Blandt andet var der i Danmark et større nedbrud i 2016. Læs mere om Black Friday-facts her.

Sparetips

Mia fra WhiteAway

Mia er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk