Black Friday er en glimrende mulighed for at købe noget, man ønsker sig til billige penge og for at komme i gang med julegaveindkøbene, før julepanikken for alvor sætter ind. Men der er nogle fejl, du skal undgå, hvis du vil være sikker på at gøre en god handel. Her giver vi dig 10 tips, som hjælper dig med at gøre en god handel.
Vi tæller ned til Black Friday den 29. november 2024!
1. Læg et budget
Som altid, når der er tilbudsfest i butikkerne, er det en god ide at se på økonomien for at finde ud af, hvor meget man har til rådighed, før festen løber af stablen. Har du f.eks. bestemt dig for, at du gerne vil have en side-by-side løsning med køle- og fryseskab i dit køkken, er det smart at lave et maksimumsbudget.
Er du for rundhåndet med tegnebogen eller kreditkortet, kan tømmermændene blive slemme, når udsalget er forbi, og kontoudskriften er et faktum.
2. Lav en indkøbsliste
Måske har du allerede bestemt dig for, hvad du vil købe? Eller måske ved du, hvad du vil give dine nærmeste i julegave? Mange webshops vælger at køre tidsbegrænsede tilbud, hvilket kun giver dig nogle få timer til at overveje, om du skal klikke på købsknappen.
Gør derfor dig selv en tjeneste og lav en liste over produkter eller kategorier, du er interesseret i. Så bliver det lettere at tjekke på selve dagen, om varerne er på tilbud.
Listen kunne f.eks. se således ud:
- Jeg ønsker mig en robotstøvsuger, den skal også kunne moppe
- Min mor ønsker sig en ny vaskemaskine med 10 kg kapacitet og uldprogram
- Min bror ønsker sig en airfryer
3. Skriv varenumrene ned
Hvis du ved helt nøjagtigt, hvad du skal købe, er det en god ide at skrive varenummeret ned. Uanset om du leder efter en opvaskemaskine i en lokal forretning eller på nettet, er det sommetider svært at gennemskue, om modellen på tilbud er præcis den samme, som du har set på derhjemme. Det er her, varenummeret kommer ind i billedet.
Et varenummer er unikt for hvert produkt, så matcher varenummeret, kan du være helt sikker på, at du har fat i den rigtige model.
4. Tjek priserne i dagene op til
Det er ikke altid let at vide, om det er et godt tilbud, du kigger på. Tjekker du førprisen eller tilbudspriserne i dagene op til Black Friday, får du en ide om, hvor meget der egentlig er at spare. Notér det på listen over produkter, du er interesseret i, så er du godt forberedt, når tilbuddet kommer. Der findes også hjemmesider der kan sammenligne prisen for dig og vise hvilke butikker, der har de bedste priser.
5. Tilmeld dig nyhedsbreve
De fleste tilbud kommer ud løbende via nyhedsbreve. Vil du være den første til at modtage de bedste Black Friday tilbud, så kan det være en god ide at tilmelde sig nyhedsbrevene fra dine favoritbutikker og wepshops.
6. Spring køen over ved at handle på nettet
At de danske webshops har taget Black Friday til sig, er en fordel for dig, som foretrækker at shoppe i ro og mag derhjemme uden at skulle slås med andre om de gode tilbud eller vente i lange kassekøer.
Du slipper også for at tænke på tæt trafik og manglende parkeringspladser, og det er lettere at finde de rigtige varenumre på nettet end i butikkerne.
7. Gem dine favoritter og opret et kundelogin
Endnu en fordel ved at handle på nettet er, at du mange steder kan oprette et kundelogin på forhånd. Her kan du indtaste leverings- og betalingsoplysninger, og nogle steder kan du også gemme dine favoritter, så du er klar til at lægge dem i kurven, når de (forhåbentlig) kommer på tilbud.
Er tilbuddet f.eks. 10, 20 eller 30 % på alle varer, har du en unik mulighed for hurtigt at sikre dig det, du ønsker dig, ved at lægge dine favoritter direkte i kurven.
8. Tjek prisen på nettet, før du handler i en butik
Skal du handle i en fysisk butik på Black Friday, er det en god ide at tjekke tilbuddene på internettet først. Flere butikker har prisgaranti og vil derfor give dig samme pris i forretningen, som du har fundet på nettet.
9. Tjek om tilbuddet er bedre efter Black Friday
I nogle butikker kan du få prismatch, hvilket betyder, at du kan kræve prisdifferencen tilbage, hvis produktet bliver billigere på et senere tidspunkt. Husk at undersøge, om den mulighed findes og hvor lang tid den enkelte butik kører prismatch, hvis du finder dit køb billigere efter Black Friday.
10. Undersøg om butikkerne har returret i tilfælde af fejlkøb
Skulle du ende med at gøre et fejlkøb, fx hvis julegaven ikke falder i god jord eller ikke passer, er det godt at vide, hvilke returbetingelser butikken opererer med. Det kan du tjekke på forhånd. I webshops står vilkårene som regel i handelsvilkårene, og i de fysiske butikker kan du ganske enkelt spørge personalet.
Uanset hvad, er det vigtigt, at du passer godt på kvitteringen. Hvis du har gjort et fejlkøb, eller produktet viser sig at have en fejl, er kvitteringen dit garantibevis.
Hvad er Black Friday egentlig?
Du har nok gættet, at fænomenet Black Friday stammer fra USA. Men hvad går det egentlig ud på?
Black Friday har været dagen, hvor de amerikanske butikker kickstarter julehandelen med vilde tilbud, og det er fredagen efter højtiden Thanksgiving, at det hele brager løs. Fordi Thanksgiving fejres den fjerde torsdag i november, ligger Black Friday altid mellem den 23. og 29. november.
Navnet ”Black Friday” siges at stemme fra Philadelphia i USA og blev brugt af politiet til at beskrive de mange mennesker og udstødningen i de overfyldte gader. Der spekuleres også på, om fænomenet har fået sit navn, fordi det vender røde salgstal til sorte i form af et overskud i butikkernes regnskab. Oprindeligt er Black Friday en shoppedag i de fysiske butikker, men i Danmark er den også populær i webshops.