Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Rengøringstips

13 genveje til bedre hygiejne i køkkenet

Lugtende karklude i køkkenvasken og fordærvet mad i køleskabet er ikke kun lidt ulækkert, det kan i værste tilfælde også være sygdomsfremkaldende. Vi hjælper dig med at holde styr på køkkenhygiejnen, så det både er sundere og sjovere at bruge køkkenet.

1. Vask hænder - og gør det ofte

Det er måske den bedste vane af dem alle: Vask altid hænder, før du begynder på madlavningen. Gør det også undervejs, hvis du håndterer uvaskede grøntsager og rå fødevarer som kød og fisk.

2. Skift karkluden hver dag

Karkluden er køkkenets største bakteriebombe, og den skal skiftes hver dag. Smid den til vask, når du er færdig med at bruge den og vask den ved mindst 60 °C.

3. Opbevar karkluden rigtigt

Bred karkluden ud, når du ikke bruger den, eller lad den hænge over vandhanen. Den må ikke ligge som en våd, sammenkrøllet klump - det skaber nemlig et miljø, som bakterierne er vilde med og trives ekstra godt i.

4. Viskestykket kan blive hængende et par dage

Bruger du kun dit viskestykke til at tørre rent service af med, kan det godt få lov at blive i køkkenet et par dage. Ligesom karkluden skal viskestykket have mindst 60 °C i vaskemaskinen.

5. Husk hygiejnen i køleskabet

Sørg for at holde køleskabet rent – prøv f.eks. at komme ind i en rutine, hvor du en gang om ugen smider gamle madvarer ud og gør hylderne rene med vand og sæbe.

æg i køleskabet

6. Opbevar madvarerne rigtigt i køleskabet

Samtididg er det vigtigt, at du opbevarer dine madvarer rigtigt i køleskabet. Det er f.eks. en klassisk fejl at opbevare mælken i døren - her er der nemlig de største temperaturudsving, når døren åbnes. Kød og fisk skal opbevares nederst i køleskabet, så det ikke drypper på de andre madvarer.

7.  … og husk at holde køleskabsdøren lukket

Jo længere tid døren står åben, jo mere stiger temperaturen i køleskabet – og er der noget, madens holdbarhed ikke er glad for, er det svingende temperaturer. Lad derfor ikke køleskabet stå åbent, selv om det kun er kort tid. Luk det hellere hver gang, så temperaturen ikke overstiger 5 °C.

8. Brug flere skærebrætter

Skær aldrig salat eller tilberedte råvarer på et spækbræt, hvor der lige har ligget råt kød. Brug i stedet et særskilt spækbræt til de rå fødevarer og sørg for at gøre det grundigt rent bagefter. Det samme gælder naturligvis for knivene.

steak på en grillpande

9. Varm maden godt op

Når du tilbereder mindre stykker kød og hakkekød, skal de varmes igennem på 70-75 °C i nogle minutter. Større kødstykker behøver kun at blive varmet op til 60 °C i centrum af kødstykket, fordi bakterierne som regel befinder sig på og i nærheden af overfladen.

10. … og køl den hurtigt ned igen

Resterne fra aftensmaden skal køles hurtig ned. Faktisk skal al maden helst nå en temperatur på under 10 °C i løbet af de første 3-4 timer, så derfor kan det være en god ide at køle store portioner (f.eks.gryderetter) ned i flere mindre portioner i stedet for. Nedkølingen af store portioner tager næsten altid længere tid, end man tror.

11. Skyl altid frugt og grønt

Masser af mikroorganismer trives fint på overfladen af frugt og grønt – skyl derfor altid, før du sætter tænderne i et saftigt æble eller en sund gulerodssnack.

grøntsager på et skærebrett

12. Opbevar maden på den bedste måde

Som tommelfingerregel kan du roligt opbevare maden på samme måde som i butikken, når emballagen ikke er brudt. Står varerne ikke på køl i butikken, behøver de heller ikke at gøre det derhjemme. Når du først har åbnet emballagen, skal de fleste madvarer dog opbevares i køleskabet.

13. Hold køkkenet rent og pænt

Når du holder køkkenet rent, forbedrer du både hygiejnen og gør det rarere at være i køkkenet. Tør overfladerne af jævnligt, ryd op i køleskabet, sæt opvasken i opvaskemaskinen og hold styr på viskestykker og karklude. Gode rutiner betaler sig.

Kilder: Samvirke, Rådet for bedre hygiejne og Landbrug & Fødevarer

Køkken

Casper fra whiteaway

Casper hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han kaffenørd, som går utroligt meget op i en velsmagede kop kaffe.

Favoritter

Luk