Det er ikke altid en fest at lave mad, specielt når hverdagen presser på, og tiden er knap. Her giver vi dig 5 genveje, som hjælper dig med at spare tid i køkkenet og gøre det hele lidt lettere.
Annoncesamarbejde med Siemens
1. Brug elkedlen til at koge vandet op
Du kan spare meget tid, når du koger kartofler, ris og pasta, hvis du koger vandet i elkedlen først. Elkedlen er generelt mere effektiv end kogepladen, og du sparer både strøm og har det kogende vand klar med det samme. Faktisk bruger Jamie Oliver også tricket, når han laver mad på kun 15 minutter.
Er der vand til overs, kan du passende lave dig en kop te, mens pastaen står og simrer.
2. Vær ikke bange for at bruge frosne grøntsager
Den helt store fordel ved de frosne grøntsager er, at de allerede er skåret og kan tilsættes direkte i en wokret, pastasauce eller gratin. Der er mange myter om frosne grøntsager, og mange er overbevist om, at de ikke indeholder lige så meget næring som de friske grøntsager. Det er dog langt fra sandt – ifølge NRK.no er det faktisk sundere at spise de frosne grøntsager end de friske, importerede grøntsager i vinterhalvåret.
Mens de friske grøntsager har rejst langt og opbevares i længere tid både i supermarkederne og i hjemmene, har de frosne grøntsager ikke rejst nær så langt – og de bliver høstet, når de er allerbedst.
LÆS OGSÅ: Friske eller frosne - hvornår er frugt og grønt bedst?
De frosne grøntsager er i modsætning til de friske tit lokale og bliver varmebehandlet, før de fryses ned. Det hele foregår skånsomt og hurtigt, og dermed opretholdes næsten 100 % af næringsindholdet.
… men tjek posen, før du køber
Du bør styre uden om poser med grøntsager, hvor indholdet føles klumpet. Her har der sandsynligvis dannet sig iskrystaller rundt om grøntsagerne, og det er tegn på, at vitaminindholdet og holdbarheden kan være reduceret. Posen kan have været udsat for svingende temperaturer, så indholdet har været delvist tøet op og efterfølgende frosset ned igen.
… og gør det rigtigt i køkkenet
For at beholde så mange næringsstoffer som muligt må du ikke overkoge grøntsagerne. I stedet kan du give dem et hurtigt opkog, dampe eller stege dem. Skal du tilsætte ærter, kan du f.eks. hælde dem i saucen til allersidst eller tilsætte dem til risene, lige inden de er færdige.
3. Lad udstyret spare tid for dig
Embedded content: https://www.youtube.com/embed/4fxAXkimIfo
Uanset hvor meget du forbereder dig, rækker tiden ikke altid - og så er det jo smart, at udstyret kan skære ned på tiden for dig. Ovnene fra Siemens med VarioSpeed-program sikrer f.eks., at du kan tilberede maden i ovnen 50 % hurtigere end normalt.
Med andre ord kan du have lasagnen klar på 20 minutter i stedet for 45, fordi ovnen kombinerer almindelige ovnfunktioner med mikrobølger.
Også opvaskemaskinen fra Siemens’ iQ700-serie er med til at sætte skub på i køkkenet, her kan du nemlig også halvere tiden med VarioSpeed. Så behøver du ikke at bekymre dig om, at du ikke har nok service til de store middagsselskaber.
4. Lav dobbelte portioner og frys ned
Det enkle er tit det bedste, og en god pastasauce er et glimrende eksempel. I sin rene form består saucen af hakkede tomater, olivenolie, hvidløg og krydderier.
Laver du dobbeltportion, kan du fryse saucen ned i passende portioner, som både kan bruges til pasta, pizza eller som begyndelsen på en gryderet, lasagne eller chili con carne. Med andre ord er der masser af tid at spare lørdag aften, fordi saucen bare skal tages ud af fryseren.
Du kan bruge samme trick til småkagedejen
Lav en dobbeltportion af dine yndlingssmåkager og læg den ene klump dej til side. Find husholdningsfilm frem og læg dejen på. Rul dejen til en pølse, stram husholdningsfilmen til rundt om den og fastgør den langs kanten og i siderne. Læg dejen i en plasticpose og derefter i fryseren.
Når du får besøg til eftermiddagskaffen, men ikke har noget at byde på, kan du tage dejen ud af fryseren og lade den hvile lidt. Når den er tøet en smule op, kan du skære den i skiver med en skarp kniv. Læg småkagerne på en bageplade og bag dem i ovnen. Voila, friskbagte småkager til gæsterne.
5. Lav hjemmelavede kageblandinger
Pandekager og vafler er måske ikke det mest krævende bagværk, men gør du en lille smule klar på forhånd, er du endnu mere forberedt, hvis du får overraskelsesbesøg til kaffen eller vil gøre noget ekstra for dig selv og familien.
Find din yndlingsopskrift på pandekager, vafler eller en enkel smuldretærte frem og køb poser ind, som passer til mængden af tørre ingredienser i bagværket. Bland de tørre ingredienser, hæld dem i posen, luk den og skriv med en tusch på posen, hvor meget vand, æg, mælk etc. der skal tilsættes til posens indhold.
Har du et fint syltetøjsglas, er en kageblanding også en fin værtindegave. Læg ingredienserne i fine lag og vedlæg et kort med opskriften på.