Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Tips & tricks

Smarte tips til rengøring af grillristen

Har du allerede fundet grillen frem og haft din første grillaften? Eller skal sommeren lige gribe helt fat, før du bevæger dig ud i grillmaden? Uanset hvornår du skal grille, kommer du helt sikkert til at skulle gøre grillristen ren. Derfor har vi samlet de bedste råd til rengøring af grillristen.

Den nemme måde - gør risten ren før eller efter brug

Det absolut bedste, du kan gøre, er at have en grillbørste klar ved grillen. Typen af børste afhænger af, hvilket materiale din grillrist er lavet af. Til støbejernsriste er det f.eks. vigtigt at bruge en messingbørste, så du ikke børster emaljen af risten.

Gør risten ren, mens den stadig er varm

Så snart du er færdig med at grille maden, giver du risten en grundig omgang med børsten. Fordi grillen stadig er varm, er det meget lettere at få det hele af. Vend risten om (husk grillhandsker!) og børst på den anden side.

Du kan eventuelt starte med at give risten en hurtig tur med børsten, næste gang du skal bruge den, men ellers burde du være good to go med denne metode – såfremt du husker at gøre det. Overvej også at brænde grillristen af ved høj temperatur regelmæssigt, da det dræber eventuelle bakterier på risten.

LÆS OGSÅ: Forlæng grillsæsonen med smart grilludstyr til køkkenet

Grillrengøring

Bliv hjemmets mastergriller! Find din nye grill her

Den grundige rengøring

Hvis du ikke er verdensmester i at huske at bruge børsten, kan det være nødvendigt at tage lidt stærkere midler i brug. Det kan du f.eks. gøre, hvis der sidder fastbrændt snavs på risten, der har siddet et stykke tid. Det kan også være, at du bare vil gøre risten klar til en ny grillsæson med en grundig rengøring.

Der er flere metoder til en hovedrengøring af din grill. Nogle af metoderne kræver dog brun sæbe eller salmiakspiritus, der bliver frarådet andre steder. Vælg derfor den metode, du selv har mest tiltro til – og, som du vurderer, giver dig det bedste resultat.

LÆS OGSÅ: Nem rengøring af bageplader, bradepander og ovnfaste fade

Brug kun varmt vand til støbejern

Støbejern er et porøst materiale, og derfor skal du være ekstra forsigtig med det. Bruger du de nedenstående metoder til støbejern, vil risten være meget modtagelig over for rust, og derfor anbefaler vi, at du nøjes med varmt vand og en opvaskebørste. Hold sæbe eller andre fedtopløsende midler væk fra støbejernsristen.

Grillrengoering2

Rengøringsbakke og opvasketab

Læg risten i en rengøringsbakke og læg en opvasketab ca. midt på risten. Hæld kogende vand over tab’en, indtil den er opløst, og risten er dækket af vand. Lad risten ligge i 3-4 timer og skyl grundigt efter med vand, når du har taget den op. Nu burde risten være så god som ny igen.

Salmiakspiritus og knofedt

Du kan også bruge den gode gamle salmiakspiritus til grillen – det er især smart til en kuglegrill, men kan også bruges til andre grilltyper. Stil et snapseglas med 3-dobbelt salmiakspiritus ind i grillen og luk låget (eller brug en affaldssæk rundt om grillen). Lad det stå natten over og børst grundigt med børsten dagen efter.

Husk at skylle godt efter med vand, for salmiakken kan sætte sig på risten og derfra trænge ud i grillmaden.

Brun sæbe

Smør risten (og eventuelt resten af grillen, hvis den også trænger) ind i brun sæbe og dæk risten/grillen til. Du kan enten vikle den ind i husholdningsfilm eller putte den i en affaldssæk. Lad den stå natten over og skrub ren med en skuresvamp.

Husk at skylle godt efter med vand.

Få den fulde grilloplevelse med det rette udstyr. Find det her

Lad robotten tage over

Hvis du slet ikke orker at bruge grillbørsten, kan du også overveje at investere i en grillrobot, der kan klare det hårde arbejde for dig. Med et enkelt tryk på en knap tænder du for grillbot’en, der derefter børster din grill ren med 3 børster. Efter brug kan børsterne vaskes i opvaskemaskinen, og de kan let skiftes ud, hvis de bliver slidte.

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/UEy4yVJ5qHc

Slut af med en god gang olie

Uanset hvilket materiale din grillrist er lavet af, er det en god idé at smøre den ind i et tyndt lag olie, når du skal bruge den igen. Det gælder især, hvis du har en støbejernsrist. Rapsolie er et godt valg, da det har et højt antændingspunkt.

Når risten er smurt godt ind, lægger du den på en tændt grill i 10-15 minutter. Derefter tørrer du den resterende olie af, og risten er klar til brug.

Brug for grillinspiration?

grilkokkerier.dk kan du finde en lang række lækre opskrifter på grillmad, der alle er afprøvet af grillentusiasten Kim Schulz. Kim har også bidraget med gode rengøringstips til denne artikel.

Se vores gode tilbud på grilludstyr her.

Flere smarte rengøringstips

Kilder: bolius.dk, weberklubben.dk og samvirke.dk

Rengøring
Sommer

Christian fra WhiteAway

Christian hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han computerentusiast og passioneret læsehest.

Favoritter

Luk