Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Guides
Hvidevarer

Guide: 5 ting du skal vide, inden du køber ny kummefryser

Kummefrysere kan være uundværlige i større husholdninger. Men inden du køber en ny af slagsen, er der et par ting du bør overveje. Vi guider dig til at vælge den helt rigtige kummefryser.

Hvor skal den stå?

De fleste placerer kummefryseren i et bryggers, en kælder eller et skur uden for huset. Hvad mange måske ikke er klar over er, at alle frysere har en klimaklasse. Klimaklassen fortæller, ved hvilke temperaturer din fryser fungerer og har stor betydning for, hvor du kan placere den. Du kan se klimaklasserne nedenfor:

Klimaklasse og temperatur

N: 16-32°C SN: 10-32°C SN/ST: 10-38°C SN/T: 10-43°C ST: 18-38°C T: 18-43°C

I Danmark er det primært den nederste temperatur, der kan give problemer. Hvis du skal have fryseren stående ude, skal du derfor ikke vælge en kummefryser, der kun fungerer ved temperaturer på eller over 16 °C. Husk derfor at kigge på klimaklassen (hos WhiteAway er den markeret som ”Fungerer ved rumtemperatur”).

Det er dog altid godt at stille fryseren så køligt som muligt inden for den angivne temperaturramme. For hver grad du sænker rumtemperaturen, sparer du nemlig mellem 2 og 5 % af fryserens energiforbrug.

Hvad betyder energiklassen?

En kummefryser kan hurtigt gøre sig bemærket på elregningen. Derfor er det også vigtigt at kigge på energimærkningen, inden du investerer i en ny model. For kummefrysere går energiskalaen fra A+++ til D, hvor D er det dårligste. Forskellen på en A+++ og en A+ kummefryser kan ifølge Energistyrelsen være helt op til 3.200 kr. i løbet af fryserens levetid. Følg plusserne til den mest energivenlige model – det betaler sig.

Energiskalaen ændrer sig pr. 1. marts 2021

Vær opmærksom på, at fremover vil energiskalaen gå fra A til G på frysere. Det betyder, at en vare med f.eks. A+++ energimærkning bliver til B eller endda D - men uden at det samlede energiforbrug ændrer sig. Det sker fordi, at EU har indført nye, strengere krav til energimærkningen.

Hvad er stjernemærkning og indfrysningskapacitet?

Alle frysere bliver tildelt en stjernemærkning på mellem 1 og 4 stjerner. Antallet af stjerner fortæller, hvor effektivt fryseren fryser.

  • 1 stjerne: Fryseren kan holde en temperatur på -6 °C. Egnet til kort opbevaring (3-4 dage)
  • 2 stjerner: Fryseren kan holde en temperatur på -12 °C. Egnet til kort opbevaring (1-2 uger)
  • 3 stjerner: Fryseren kan holde en temperatur på -18 °C. Egnet til længere opbevaring (mere end 1 måned)
  • 4 stjerner: Fryseren kan indfryse maden og holde en temperatur på -18°C

Indfrysning betyder ganske enkelt at fryse noget ned, der ikke allerede er frossent. Frostvarer fra supermarkedet skal for eksempel ikke indfryses, men hvis du skal fryse madrester eller andre fødevarer ned, kræver det en 4-stjernet fryser.

Alle frysere med mulighed for indfrysning får angivet en indfrysningskapacitet. Det er den mængde fødevarer, som fryseren kan fryse ned per døgn.

Hvor stor skal fryseren være?

Hvis du er på udkig efter en kummefryser, er det sikkert på grund af deres store kapacitet. Men netop fordi man tænker, at de er store, ender mange med at købe en kummefryser, der er for lille. Det ender som regel med, at fryseren bliver overfyldt, hvilket påvirker energiforbruget og madvarernes holdbarhed. Køb hellere 50 liter mere, end du tror, du har brug for. Kummefrysere kommer i størrelser fra ca. 50 liter til ca. 600 liter.

Har fryseren LowFrost eller NoFrost?

Det er de færreste, der synes, det er sjovt at afrime deres fryser. Når du alligevel kigger efter en ny, så gør dig selv en tjeneste at kigge efter afrimningsvenlige modeller. De fleste nyere modeller har enten en LowFrost- eller en NoFrost-funktion. Embedded content: https://www.youtube.com/embed/HN3MxrM9sjU

En LowFrost-fryser har ikke en fordamper på indersiden af fryserummet, så der dannes markant mindre rim. Derfor er det kun nødvendigt at afrime fryseren 1 gang om året i stedet for de 4-5 gange, det anbefales at afrime almindelige frysere.

NoFrost er en automatisk afrimningsfunktion, der regelmæssigt opvarmer fryserens fordamper. Det får rimen til at smelte, og smeltevandet løber ud af fryseren. Derfor behøver du slet ikke afrime NoFrost-frysere.

Er du ved at føle dig klædt på til at købe din nye kummefryser? I så fald kan du se vores udvalg af kummefrysere lige her. God fornøjelse!

Casper fra whiteaway

Casper hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han kaffenørd, som går utroligt meget op i en velsmagede kop kaffe.

Favoritter

Luk