Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
 • Mandag8-22
 • Tirsdag8-22
 • Onsdag8-22
 • Torsdag8-22
 • Fredag8-22
 • Lørdag8-22
 • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Opskrifter
Opskrifter

5 tips til at holde liv i dine krydderurter

Visner krydderurterne så snart, du har taget dem med hjem fra supermarkedet? Vi har samlet vores 5 bedste råd til at holde dem friske i længere tid. Derudover viser vi dig, hvordan du kan tørre og fryse dine krydderurter. Du får også tre opskrifter til inspiration, til når du har for mange.

Visner krydderurterne, så snart du har taget dem med hjem fra supermarkedet? Vi giver dig 5 råd til at holde dem friske i længere tid og viser dig, hvordan du kan tørre og fryse dem. Du får også tre opskrifter til inspiration, til når du har for mange. 

Krydderurterne, vi køber i supermarkedet, er ikke nødvendigvis de mest hårdføre - så hvordan sørger vi for, at de overlever, og hvordan giver vi dem den bedste pleje? Vi har fem råd til dig, og følger du dem, er vi sikker på, at de får bedre levevilkår. 

1. Vander du dem rigtigt?

Når du køber friske krydderurter i supermarkedet, skal du tænke på, at de skal have tid til at vænne sig til deres nye miljø - de skal have lov til at akklimatisere.

Fjern plasticemballagen og sæt urten i en potte. Planten skal ikke vandes med det samme, i stedet skal du lade den stå uden vand, til bladene begynder at hænge lidt. Først da skal du give den vand. 

Vand ikke direkte på planten

Krydderurter har, som de fleste planter, brug for meget vand. Men hvordan du vander dem har også noget at sige for, hvor godt de klarer sig. De skal nemlig ikke have for meget vand, og de skal vandes i potten, de står i, og ikke direkte på hverken blade eller jord.

Lad planten slukke tørsten selv

Planten sørger for at drikke så meget den vil, og du mindsker risikoen for mug, fordi stænglerne og bladene ikke står for tæt og for fugtigt. Et godt trick er at lade planten suge vand op gennem rødderne i ca. 5 minutter, før du hælder det overflødige vand af igen.

Nogle urter har også godt af at tørre mellem vandingerne. En god huskeregel her er, at jorden skal være fugtig, men ikke våd. Stik en finger ned i jorden, så ved du hurtigt, om planten har brug for vand eller ej.

urter i altankasse

2. Opbevarer du dem for varmt eller for koldt?

Krydderurter har brug for meget dagslys, og det er også en af grundene til, at det er sværere at holde dem i live om vinteren. Her gælder det om at have en kunstig lyskilde tilgængelig. Alternativt kan du købe afskårne urter med hjem, så slipper du for at kæmpe for at holde dem i live.

Giv dem meget lys

Selv om de har brug for meget lys, er det ikke dermed sagt, at krydderurterne vil trives i vindueskarmen. De kan nemlig ikke tåle at stå i varmen fra solen, så tørrer de hurtigt ud.  Ømfindtlige planter som f.eks. basilikum er heller ikke glade for kulde. Vindueskarmen er dermed et dårligt valg, fordi der ofte kommer træk, når du lufter ud. 

Det mest optimale vil derfor være, at du opbevarer dem et sted i køkkenet, hvor de får meget lys, men hvor de ikke står direkte i solen eller i nærheden af en varmekilde (ovn eller komfur).

Hæng dem op

Har du begrænset plads på køkkenbordet, er det måske på tide at tænke i højden i stedet? F.eks. kan du hænge krydderurterne op i loftet i et hjemmelavet macrame-ophæng som i videoen nedenunder, eller du kan købe dig et ophæng, som kan sættes op på væggen. 

https://www.youtube.com/embed/jJXmlvoIKY0

3. Har planten nok næring?

Køber du dine krydderurter i supermarkedet i stedet for på gartneriet, er det en masseproduceret plante, du får med dig hjem. Den er heller ikke nødvendigvis ment til at vare længere end nogle få dage.

Grunden til det er, at jorden, den står i, ofte er næringsfattig efter hurtig dyrkning. Planten er også skrøbelig, fordi den pludselig skal stå i et helt andet klima end i drivhuset, den før blev opbevaret i. 

For at hjælpe planten på vej kan du plante den over i en større potte og give den mere blomsterjord. Det er også vigtigt, at du tynder ud i den.

4. Glemmer du at tynde ud?

Butikskøbte krydderurter er ofte meget tætte og har for mange stængler på den lille overflade. Du kan derfor gøre dem en tjeneste ved at tynde ud i rækkerne.

Træk gerne nogle af stænglerne op med rod for at give plads til andre skud, som kommer mellem dem. Og husk at fjerne døde blade og stængler/kviste, som stjæler næring fra planten, og som kan danne grobund for mug.

Har du lidt ekstra plads i haven, på terrassen eller i drivhuset, kan du også overveje at dele planten op i f.eks. 4 dele, som du planter i hver sin potte. Så får du også udnyttet hele planten.

5. Klipper du dem forkert?

En af de vigtigste ting at huske, når du køber urter med hjem, er, at de er nytteplanter, som skal bruges og ikke kun stå til pynt. Med andre ord har de godt af en jævnlig klipning.

Som nævnt  kan du tynde ud i dem ved at hive op fra roden eller klippe, ikke bare på toppen, men hele stængler, så planten får mere plads at gøre med.

Store basilikumblade kan med fordel \"nappes\" af ét ad gangen, så også de små blade får mulighed for at vokse sig store og stærke.

tørrede urter

Tør krydderurterne, du ikke får brugt

Urter kan tørres på utallige måder - koldt, i ovnen, ved hjælp af salt eller sukker. Men den mest enkle og skånsomme måde er lufttørring. Lufttørring tager som regel lidt længere tid, men det er til gengæld også den metode, som passer bedst på smagen i urterne.

Du skal bruge:

 • Urter, som egner sig til tørring, f.eks. oregano, timian, salvie, dild og rosmarin
 • Urtesaks til at klippe et bundt urter
 • Snor til at binde dem sammen

Klip et stykke snor og bind det rundt om enden af stænglerne/kvistene (5-6 i alt), som du klipper af og samler sammen. Urterne kan så hænges op til tørring i køkkenet et sted, hvor der ikke kommer for meget fugtighed, og hvor de ikke hænger i direkte sollys. 

En god tommelfingerregel: Én teske tørrede urter svarer til én spiseske friske urter.

Se efter, om de er helt tørre

Forskellige urter bruger ikke lige lang tid på at tørre. Her er det bare at mærke efter med fingrene. Hvis du ikke tørrer dem tilstrækkeligt, vil de nemlig blive mugne.

Skil bladene fra kvisten

Et godt tip, som jeg altid bruger, når jeg tørrer timian, er at lægge timiankvistene i en plasticpose. Denne lukker jeg, før jeg gnider kvistene mellem fingrene for at skille timianbladene fra kvisten. Kvistene, som jeg ikke vil bruge, tager jeg så ud af posen.

De tørre blade putter jeg i et lille opbevaringsglas. Glasset kan du lade stå åbent på køkkenbordet nogle dage for at være helt sikker på, at den sidste rest fugtighed er væk. 

fryse urter

... eller frys dem ned og lav urte-isterninger

Klip, hak eller riv krydderurterne i små stykker. Find en isterningbakke frem og kom urterne i. Afhængigt af, hvad du vil bruge dem til, kan du hælde, olivenolie, smør eller vand over. Dæk til med husholdningsfilm og placér isterningbakken i fryseren.

Så snart de er frosne, kan du tage krydderurte-isterningerne ud af bakken. Læg dem i en frysepose og skriv på den, hvad der er i. Her er det også op til dig om du vil blande, f.eks. bredbladet persille og græsløg eller basilikum og koriander. Når du laver mad, f.eks. sauce, supper eller gryderetter, er det bare at tilsætte en urte-isterning. 

Du kan også lave pynteisterninger til drinks, f.eks. kan du fryse mynteblade i en isterning til pynt. 

pesto

Brug krydderurterne til at lave pesto

Det smarte ved hjemmelavet pesto er, at du kan variere den, som du vil. Alt, du behøver, er nemlig parmesan, olie, nødder og krydderurter. Alt efter, hvad du har i skabet, eller hvilke urter du har rigeligt af, kan du altså lave en god pesto. 

Opskriften nedenunder indeholder både basilikum og koriander, fordi jeg skulle på ferie og måtte gøre kort proces med urterne.

Koriander- og basilikumpesto

 • 1 god håndfuld koriander (stamme og blade)
 • 1 lille håndfuld basilikum (blade) 
 • 1 fed hvidløg
 • 50 gram revet parmesan
 • Revet limeskal (ca. 3/4 af én lime) 
 • Salt efter behag (ca. 3/4 teske)
 • 1-2 dl olivenolie
 • 100-125 gram cashewnødder

Det første, du skal gdøre, er at riste cashewnødderne på panden, til de får en fin farve. Når du rister nødderne, afgiver de nemlig olier og får en endnu mere nøddeagtig smag. 

Brug en minihakker eller en stavblender til at blende pestoen. Du kan også bruge en morter, men så skal du afsætte lidt mere tid. Hæld olie i lidt efter lidt, igen er det op til dig, hvor meget du bruger.

Du skal bare være obs på, at pestoen holder sig bedre i køleskabet, når den er helt dækket af olie. Så kommer der nemlig ikke luft i. Pestoen kan bruges i sandwichen, til pasta eller som dressing i salat.   

myntesukker

... myntesukker

 • 2 spiseskeer rørsukker
 • 1 håndfuld mynteblade
 • 1 morter
 • Moden mango eller ananas

Hæld myntebladene i en morter med lidt af sukkeret og begynd at mose det sammen. Hæld mere og mere sukker i og lad mynten absorberes af sukkeret. Skær mango og ananas i tern og drys myntesukkeret over.

... eller urtesalt

Alt, du skal bruge, er 2 dl havsalt og et stort bundt krydderurter, f.eks. kan du lave urtesalt til fisk med citronmelisse, citronskal og salt, eller til pommes frites med rosmarin og citrontimian.  Chef John fra amerikanske "The Food Network" viser dig hvordan i videoen nedenunder:   

https://www.youtube.com/embed/4fZLD3BZD_U

Udeliv

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk