Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop

6 gode råd til et bedre indeklima

Personer, der er særligt påvirket af luften omkring sig, for eksempel astmatikere, er ofte de første til at bemærke, hvis klimaet er dårligt. Men hvordan får man bedre indeklima? Der er ingen grund til at vente på, at du får besøg af en astmatiker, for at lave om på indeklimaet. 

1. Gør rent regelmæssigt

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at rengøringen har stor betydning for indeklimaet. Men ud over den sædvanlige rengøring, er det også vigtigt at vaske dyner, puder, rullemadrasser og lignende regelmæssigt. Husk også at lufte ud, mens du gør rent, fordi støvpartikler hvirvles rundt i rummet.

Det kan være smart at gøre rent om morgenen, sådan at støvet får tid til at lægge sig. 

2. Skab en stabil temperatur

Temperaturen i hjemmet har betydning for luftfugtigheden og udbredelsen af husstøvmider. Derfor er det vigtigt med en nogenlunde stabil temperatur.

Om sommeren er det mindre aktuelt at tænke over temperaturen, men i vintermånederne er det en god idé at sørge for, at der er ca. 20°C i alle hjemmets rum.

tørrestativ indenfor sokker trusser

3. Tør ikke tøjet indenfor

Når du vasker, bliver der som regel 2-3 liter fugt siddende i tøjet. Hvis du tørrer tøjet indenfor, afgives fugten til luften, og derfor stiger luftfugtigheden. Høj luftfugtighed giver gode levevilkår for de ting, vi helst ikke vil have i hjemmet, nemlig støvmider og bakterier. Det kan også føre til mug og råd.

LÆS OGSÅ: Slip for støv og allergi: 11 tips til at vinde over husstøvmiderne

Fugt påvirker indeklimaet

Desuden indeholder flere vaskemidler parfume, som også findes i fugten fra tøjet. Når fugten afgives til rummet, følger parfumen med, og det påvirker også indeklimaet. Mere om det nedenfor.

Har du ikke andre tørremuligheder, anbefales det, at du lufter godt ud for at slippe af med fugtigheden.

dame åbner vindu

4. Luft ud 5-10 minutter, og ofte

Den næste synder på listen over faktorer, der skaber dårligt indeklima, er fugt. De typiske steder hvor fugt kan være et problem, er i dit køkken og dit bad. I køkkenet kan du med fordel tænde din emhætte et par minutter inden du begynder at lave mad. Det hjælper med at forhindre, at fugten når at sætte sig uhensigtsmæssige steder.

Luft ud med gennemtræk

På badeværelset er det især vigtigt, at fugt og dug efter et bad fjernes. Du kan med fordel åbne døre og vinduer, så der tilføres ny luft.

Luft ud 5-10 minutter hver dag, gerne flere gange om dagen og før du går i seng. Luft ud med gennemtræk, så du er sikker på, at fugten slipper ud, og at indeklimaet bliver godt.

5. Undgå parfume

Ud over duftevand, anvendes parfume ofte i rengøringsartikler og skyllemiddel. Parfumen har ingen rengøringsværdi, og derfor er der ingen ulemper forbundet med at skære ned på mængden af parfume. Hvis der er astmatikere i hjemmet, er det endnu vigtigere at reducere parfumemængden.

LÆS OGSÅ: Gør rent uden kemikalier - de bedste rengøringstips med citron

stearinlys indeklima

6. Spar på stearinlysene

Stearinlys udsender sodpartikler, der forurener luften. Så selvom de er enormt hyggelige, kan det være en god idé at begrænse mængden af stearinlys, du anvender.

Brug i øvrigt helst uparfumerede stearinlys, af de samme årsager som du undgår andre parfumeprodukter. Efter lysene er blevet slukket, er det en god idé at lufte ud, for at komme af med sodpartiklerne.

Har du brug for flere hverdagstips?

Sundhed & personlig pleje
Indeklima

Casper fra whiteaway

Casper hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han kaffenørd, som går utroligt meget op i en velsmagede kop kaffe.

Favoritter

Luk