Pulp. Det er et sjovt ord og også en sjov størrelse – den tørre masse, der er tilbage, efter du har lavet dig et friskt glas juice i din slowjuicer. Oftest ender pulpen i skraldespanden, men det er der faktisk ingen grund til. Vi giver dig 8 ideer til, hvad du kan gøre i stedet for.
Én gang for alle – hvad er pulp?
Pulpen er overskudsproduktet, der er tilbage, efter du har juicet frugt og grøntsager – det vil sige den tørre masse, som saften er presset ud af. Fiberrige frugter og grøntsager giver meget pulp, mens de mere vandholdige som f.eks. agurk og melon næsten ikke giver noget.
Tænk over pulpen, når du juicer
Planlægger du at bruge pulpen, når du har juicet, er der et par ting at tænke over, når du vælger ingredienserne til din juice.
- Vælg ingredienser, der giver en fyldig pulp. F.eks. frugter og grøntsager med skræl.
- Pas på ingredienser, der smager meget igennem. F.eks. citron og ingefær.
- Grøntsagspulp egner sig godt til lune retter og brød, og frugtpulp er godt i kager.
Opskrifter og ideer i dette blogindlæg
- Hjemmelavet müslibar »
- Ekstra fibre i en smoothie »
- Grøntsagspulp i farsretter »
- Tilsæt pulpen i guacamole »
- Brug pulpen i bagværk »
- Lav dit eget smørepålæg »
- Frys pulpen ned »
- Ekstra næringsstoffer i suppen »
1. Hjemmelavet müslibar
Bland pulpen sammen med finthakkede eller blendede dadler og en tør ingrediens – brug f.eks. havregryn, hirseflager, eller hvad du nu lige har i køkkenskuffen. Du kan også tilsætte nødder, kerner og rosiner. Bag müslibarerne ved 200 grader i ca. 5 minutter og tag dem med på cykelturen eller som formiddagssnack i madpakken.
2. Ekstra fibre i en smoothie
Tilsæt pulpen i blenderen, næste gang du skal lave en frisk grøntsagssmoothie. Det giver ekstra smag og fibre.
3. Grøntsagspulp i farsretter
Frikadeller, lasagne, spaghetti bolognese … Der er næsten ingen grænser for, hvor du kan tilsætte din grøntsagspulp. Den giver ekstra smag og næring, og som en ekstra bonus vil de familiemedlemmer, der er knapt så grøntsagsbegejstrede, slet ikke opdage den ...
4. Tilsæt den til guacamole
Til en klassisk guacamole skal du ikke bruge andet end citron, hvidløg og avocado. Men hvorfor ikke give den en opgradering? Det gør du let og enkelt ved at tilsætte din grøntsagspulp. Du kan også eksperimentere med andre slags dip - bland f.eks. pulpen med creme fraiche og salt og peber.
5. Brug pulpen i bagværk
Squashkage, gulerodsboller og andre slags grøntsagsbagværk har det tilfælles, at de har en lækker, svampet konsistens. Den kan pulpen også hjælpe med at give, og du kan bruge den i alt fra fødselsdagsboller til krydderkage.
6. Lav dit eget smørepålæg
Bland din grøntsagspulp med flødeost og brug den som smørepålæg. Du kan enten bruge den alene eller som en sandwich spread under salat og pålæg. Vil du give dit smørepålæg endnu mere smag, kan du også blande finthakket hvidløg og friske krydderurter i.
7. Frys pulpen ned
Er du løbet tør for tid eller ideer, kan pulpen uden problemer gemmes til senere. Frys den ned i en isterningebakke, så er den let at finde frem på et senere tidspunkt – den kan f.eks. kommes direkte i den varme suppe eller kødsaucen, næste gang du laver mad.
8. Ekstra næringsstoffer i suppen
Uanset hvilken suppe du tilbereder, kan du tilsætte pulp for at få mere tekstur og ekstra smag. Det er særligt smart, hvis du har frosne pulpterninger i fryseren, som nemt kan tilsættes og lynhurtigt tør op i den varme suppe. Voila – din helt egen hjemmelavede bouillonterning.
Kilder: Samvirke.dk, lovelovething.com, plantoeat.com og prolifijuicing.com