Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Vasketøj

8 tips til at stryge dit tøj bedre og mere effektivt

Hvis strygning står højt på listen over dine yndlingsbeskæftigelser, hører du nok til mindretallet. Var du – ligesom de fleste andre – helst fri for at svinge strygejernet, kommer her en række strygetips, så du får mest ud af den uundgåelige tid ved strygebrættet.

Strygning kan være lidt af en videnskab, og der er mange hensyn at tage for at undgå at skade dit tøj.  Læs med her og få vores bedste tips til effektiv strygning, der er skånsomt mod både pailletbluser og den fine dug.

1. Sortér dit strygetøj

Du kan se på tøjets vaskeanvisning, hvor høje temperaturer det kan tåle (og om det overhovedet kan tåle at blive strøget). Tåler tøjet strygning, kan du finde en tegning af et strygejern med et antal prikker under. Antallet af prikker fortæller dig, ved hvor høj varme du må stryge tøjet.

  • 1 prik = maks. temperatur på 110° C
  • 2 prikker = maks. temperatur på 150° C
  • 3 prikker = maks. temperatur på 200° C

Når du er sikker på, hvor meget varme dit tøj kan tåle, kan du sortere det i kategorier. Ved at sortere dit tøj efter varmetolerance, kan du starte med at stryge det tøj, der tåler mindst varme og arbejde dig igennem bunken op til det tøj, der tåler mest varme.

På den måde slipper du for at regulere temperaturen nedad og vente på, at strygejernet afkøles, og du risikerer ikke at brænde huller i den lette sommerbluse, fordi strygejernet er for varmt.

2. Pas på broderier og pynt

bluser med pailletter

Tøj med broderier, perler og pailletter er ekstra udsat, når det skal stryges. Derfor bør du altid stryge det med vrangen udad og aldrig direkte på applikationen.

Lægger du et frottéhåndklæde på strygebrættet og det broderede stykke tøj ovenpå, får du et endnu flottere resultat, fordi det bliver lettere at stryge hen over broderiet.

Du bør også undgå at stryge hen over knapper og lynlåse – ikke for tøjets skyld, men for strygejernets. Du risikerer nemlig, at f.eks. lynlåse laver ridser i strygejernet, som kan beskadige dit tøj ved at hænge fast og trække tråde ud.

3. Stryg tøj med print på vrangsiden

Skal du stryge tøj med print, skal vrangsiden altid vende udad. Print kan let være varmefølsomt, og strygejernet er derfor dets værste fjende. Du risikerer ikke blot at ødelægge printet med strygejernet, du risikerer også, at resterne af det smeltede print sætter sig fast på strygefladen.

4. Lad skjorter tørre på bøjler

skjorter på bøjler

Når du lader dine skjorter hænge på bøjler, mens de tørrer, bliver de ikke trukket skæve. Måske kan du endda være så heldig, at du ikke behøver at stryge dem efterfølgende – det kommer an på, hvilket materiale de er lavet af.

Det kan også være, at en strygning ikke kan undgås, men det er i hvert fald lettere, når skjorten er tørret i den rigtige facon.

5. Brug det rigtige strygebræt

Har du et dampstrygejern, vil du opleve bedre strygeresultater, hvis du anvender et dampstrygebræt. Et dampstrygebræt gør det muligt for dampen at passere igennem, og derfor skåner det tøjet samtidig med, at dampen bliver bedre udnyttet. Du kan købe dampstrygebrætter i de fleste større supermarkeder eller hos byggemarkeder.

6. Stil strygejernet på højkant

Det er en god idé at stille dit strygejern på højkant på ”hælen” – hvadend du stiller det fra dig under strygningen, eller når du er færdig. På den måde undgår du, at strygefladen bliver ridset.

Er der ridser i din strygeflade, kan det som før nævnt beskadige dit tøj. Har dit strygebræt en holder til strygejernet, kan du selvfølgelig bare placere strygejernet heri. 

7. Tag et bord til hjælp

Skal du stryge en længere dug, kan du hjælpe dig selv ved at placere dit strygebræt ved siden af et bord. Ved at lade dugen hvile på bordet slipper du for, at den ligger krøllet sammen på gulvet.

8. Lad tørretumbleren hjælpe

Nogle tørretumblere har en antikrøl- eller–dampprogram, som glatter tøjet ud, imens det bliver tørret. Det er ikke sikkert, at alle materialer ser helt nystrøgne ud efter behandlingen, men uanset hvad er der i hvert fald minutter at spare med strygejernet, når tørretumbleren allerede har gjort den hårde del af arbejdet.

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk