Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop

9 tips, som får blomsterbuketten til at holde lidt længere

Når du får en flot blomsterbuket i gave, vil du gerne holde den frisk og fin i lang tid. Men hvordan gør man egentlig det? Find ud af det her.

Når du får en flot blomsterbuket i gave, vil du gerne holde den frisk og fin i lang tid. Men hvordan gør man egentlig det? Find ud af det her.

1. Vælg den rigtige vase

Blomsterstilkene kan ikke lide at stå for tæt sammen. Når du vælger en pokalformet vase, som er smallest i bunden, har du også mindst vand i bunden af vasen. Det betyder, at der kan danne sig en vandhinde, hvor stilkene er skåret over, så de ikke kan suge vandet op. Med andre ord er det en god ide at vælge en vase, som giver buketten nok plads til at trives.

2. Gør vasen ren

Hvis du ikke gør vasen ren før brug, risikerer du, at rester af gamle buketter eller støv skaber bakterivækst, når du tilføjer vand. Blomsterne kan ikke tåle bakteriene, og det går ud over holdbarheden. Kort sagt er det en god ide at skylle vasen, selv om den umiddelbart ser ren ud.

3. Husk at fjerne bladene

Af samme grund er det vigtigt, at du fjerner bladene nederst på stilken. Er bladene under vand, risikerer du, at de rådner og danner bakterier i vandet. Du kan også fjerne flere af bladene på blomsterne, hvis buketten står for tæt i vasen. Så slipper du for, at bladene tager næringen fra selve blomsten. Brune blade skal fjernes med det samme.

4. Brug koldt vand

Det er vigtigt, at blomstene kommer hurtigt i vand, så snitfladerne ikke tørrer ud. Blomsterne trives bedst i koldt eller lunkent vand fra vandhanen. Kommer de med blomstermiddel, skal du bare huske at blande det ud i vandet, før du sætter blomsterne i vasen. Midlet hæmmer bakterievæksten og sørger for, at blomsterne får næring nok.

... men ikke for meget

Det er værd at huske, at nogle blomster suger vandet bedre op end andre, og ergo skal de også have mindre vand i vasen. Tulipaner skal f.eks. kun stå i vand til tæerne, de suger nemlig meget vand op og kan vokse sig temmeligt lange, hvis de får for meget. Efterfylder du med vand hver dag, får de også nok næring.

Roser på sofabord

5. Brug en skarp kniv

Det er faktisk ikke helt ligetil at skære blomsterne til. Bruger du det forkerte udstyr, risikerer du at knuse eller på anden vis beskadige stilken, så den ikke kan komme til at suge vandet til sig. Med andre ord skal du ikke bruge køkkensaksen, for en skarp kniv som f.eks. en tapetkniv giver dig mere kontrol og et renere snit.

...og skær stilkene rigtigt

Løgblomster som tulipaner skal skæres lige over, de har nemlig let ved at suge vand op med de tykke stilke, mens roser skal skæres på skrå, så stilkene får en større overflade og kan suge vandet op bedst muligt.  

6. Stil den ikke for varmt

Blomsterbuketten holder sig bedre, hvis den står køligt. Med andre ord bør du ikke stille vasen et sted, hvor den får direkte sollys som for eksempel i vindueskarmen og heller ikke i nærheden af varmekilder, ved brændeovnen eller pejsen.

... og stild dem køligt om natten

Hvis du vil være sikker på, at buketten holder sig så længe som muligt, bør du også stille den koldt om natten, f.eks. i gangen, i kælderen eller i vindfanget.   

7. Hold dem i god afstand af frugtskålen

Måske vidste du allerede, at æbler og pærer udskiller meget etylengas, som kan påvirke modningen af både bananer og tomater. Men vidste du, at de også påvirker blomsterbuketten? Etylengassen fra frugten fremskynder nemlig aldringsprocessen. 

8. Sørg for at give dem nok vand

Følger der blomstermiddel med for at øge holdbarheden på blomstene, kan du enkelt fylde efter med vand hver dag. Hvis det ikke følger med, skal du derimod udskifte vandet hver dag. Det er også en god ide at skære stilkene igen.

Glas med afskårne tulipaner

9. Fjern visne blomster og blade

Har du en buket med forskellige blomster, kan det godt være, at nogle af dem begynder at hænge med hovedet før de andre. Fjerner du de visne blomster og blade, er du sikker på, at de ikke skaber bakterieflora i vandet og påvirker holdbarheden på resten af buketten.

... eller lav en ny minibuket

Du kan også skære de tilbageværende blomster kortere og lave en ny buket af dem. Kommer du hjem til slappe tulipaner, kan du også redde dem ved at skære dem over igen og fylde iskoldt vann i bunden af vasen. Så kvikker de op. Er alt håb ude, kan du altid tage det drastiske skridt, at du skærer dem af tæt ved hovedet og sætter dem i mindre vaser (som på billedet).

Indretning
Sparetips

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk