Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
 • Mandag8-22
 • Tirsdag8-22
 • Onsdag8-22
 • Torsdag8-22
 • Fredag8-22
 • Lørdag8-22
 • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Rengøringstips

A' hva' for en fisk? Sådan bekæmper du sølvfisk på badeværelset

De fleste danskere har prøvet at tænde lyset på badeværelset og opdage en sølvfisk, der prøver at komme i skjul for lyset. Men hvad er en sølvfisk egentlig for en fisk? Og hvordan slipper man af med dem? Vi kigger nærmere på det lille insekt.

Hvad er en sølvfisk?

Sølvfisken er et lille insekt, der bliver op til 1 cm lang og kan leve i op til 8 år. De har eksisteret mere eller mindre uændrede i omkring 300 millioner år og er vilde med at spise sukker og stivelse. Til gengæld er de ikke så glade for at få børn. Hunnerne lægger ikke ret mange æg, og hvis temperaturforholdene ikke passer, lægger de slet ikke nogen.

sølvfisk

Hvorfor er den ude på badeværelset?

Fordi de trives bedst i lune, fugtige omgivelser. Derfor ser du dem typisk i badeværelset eller i køkkenet. Faktisk trives de så dårligt i kolde, tørre omgivelser, at sølvfisk næsten udelukkende findes i vores huse. Det danske udeklima passer dem nemlig overhovedet ikke. En anden grund til, at sølvfisken holder til på badeværelset, er kombinationen af sæberester, tapetklister og døde insekter. Det er nemlig en festbuffet for de små, sølvfarvede insekter.

badeværelse

Er sølvfisken skadelig?

Nej. Sølvfisken er faktisk fuldstændig uskadelig for både mennesker og kæledyr. Det eneste tidspunkt, de kan være problematiske på, er, hvis din bog-, foto- eller frimærkesamling bliver opbevaret et sted, hvor der er varmt og fugtigt. De kan nemlig godt finde på at spise løs af papiret. Men eftersom dine samlinger egentlig helst skal opbevares et køligt, fugtigt sted, så burde det kun sjældent være et problem.

Hvis du finder mange sølvfisk i hjemmet, kan det være et tegn på fugtskader i huset. Det kan f.eks. skyldes utætte rør eller dårlig udluftning.

frimærker

Hvordan slipper man af med den?

Den nemmeste måde at slippe af med sølvfisk er at gøre det ubehageligt for dem at blive boende. Det gør du ved at sænke luftfugtigheden, begrænse mængden af fugt i rummet og fjerne deres mad. Prøv følgende tips:

 • Luft ud 2-3 gange om dagen i 5-10 minutter i det pågældende rum

 • Støvsug i sprækker og revner og gør generelt grundigt rent

 • Undgå for meget gulvvask og vand på gulvet. Brug evt. en badskraber i brusekabinen

 • Undlad at tørre dit vasketøj indendørs, hvis du kan

Du kan også vælge at bruge insektspray eller sølvfiskfælder. Men hvis dine sølvfiskproblemer er så store, at det er nødvendigt at bruge gift eller fælder, bør du nok hellere tjekke for fugtskader i hjemmet.

Kilder: bolius.dk og wikipedia.org

Casper fra whiteaway

Casper hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han kaffenørd, som går utroligt meget op i en velsmagede kop kaffe.

Favoritter

Luk