Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Rengøring
Køkken
Hvidevarer

De bedste tips til at gøre ovnen ren

Det er nok de færreste, der synes, at ovnrengøring er en fornøjelse. Så hvorfor ikke gøre det så let som muligt? Vi har samlet nogle gode råd til at få ovnen så ren som ny, uanset hvor snavset den er. Vores egen Linette har testet den ene metode - billederne i artiklen er fra hendes egen ovn.

Har din ovn selvrens?

Hvordan du skal holde din ovn ren afhænger af, hvilken type ovn du har.

Pyrolyse

Hvis du har en pyrolyseovn, kan pyrolyseprogrammet klare det meste af opgaven. Du skal bare tørre efter med en våd klud, når ovnen er kølet ned. Husk, at pyrolyseprogrammet varmer ovnen op til over 400 °C, så bliv hjemme, mens det kører.

Katalyse

Hvis din ovn har katalytisk selvrens, er nogle af dens sider belagt med en særlig emalje, som løbende holder dem rene. Ovnen kræver dog stadig en smule manuel rengøring, men det er vigtigt, at du ikke bruger rengøringsmidler, brun sæbe eller ovnrens på de vægge, der er belagt med emalje. Det kan de ikke tåle.

Nogle ovne har kun emalje på bagvæggen, mens andre har på alle ovnens vægge. Der er aldrig emalje på bunden af ovnen, så her kan du tage den brune sæbe i brug.

Rengøring af ovnrummet

Selve ovnrummet kan rengøres på flere måder. Vi har valgt to ud, men hvis du har en anden metode, så del den gerne med os!

Ovnrum beskidt

Brug brun sæbe

Når du skal bruge brun sæbe til rengøringen, er der to måder at gøre det på: En hurtig og en langsom. Hvilken metode du skal vælge afhænger af, hvor snavset ovnen er. Den hurtige er perfekt til en let rengøring, mens den langsomme er bedst til den katastroferamte ovn.

Den hurtige metode er at smøre de indvendige overflader ind i brun sæbe og tænde for ovnen mellem 50-100 °C. Når sæben begynder at boble, slukker du ovnen og vasker efter med vand, når den er kølet ned. Lad være med at skrue højere op for temperaturen, for så kan sæben brænde fast.

Den langsomme metode er, igen, at smøre ovnrummet ind i brun sæbe. Dæk herefter sæben til med husholdningsfilm og lad det sidde natten over. Dagen efter kan du fjerne filmen og vaske efter med vand. Dette er i øvrigt også en god måde at få dine bageplader rene på.

Ovnrum rent

Brug natron

Natron er lidt af et vidundermiddel. Det er 100 % naturligt og giftfrit, så selv et barn kan gøre rent med natron. Når du gør din ovn ren med natron, skal du bare blande en halv kop natron med et par skefulde vand, så du får en tyk blanding. Smør ovnen ind i natronblandingen og lad det sidde natten over. Næste dag kan du tørre efter med vand og en klud eller en svamp.

Der er også en hurtig måde at bruge natron på. Hvis du smører ovnen ind i eddike og drysser natron oven på eddiken, kan du hurtigt klare den lette rengøring.

Brug ALDRIG salmiakspiritus til ovnrengøring

Salmiakspiritus er giftigt. Det er åbenlyst for enhver, så snart man skruer låget af. Derfor skal du ikke putte det i din ovn, fordi det kan ødelægge ovnen, det kan ødelægge termostaten, og det kan komme i din mad eller blive udskilt sammen med os fra ovnen.

Nu sidder du måske og tænker: ”Jamen, jeg har da læst masser af steder, at salmiakspiritus er helt okay til ovnen”. Det er sandsynligvis råd, der stammer fra udlandet og er blevet oversat.

Salmiakspiritus i Norge har for eksempel en koncentration på 5-10 %, mens koncentrationen i Danmark er 45 %. Den danske udgave er altså næsten 5-10 gange så koncentreret.

Husk at pudse ruden – rengøring af ovnlågens glas

Når det kommer til rengøring af ovnruden, er det nemmeste at tage ruden ud af lågen og smøre den ind i brun sæbe eller opvaskemiddel. Lad den ligge en halv times tid og vask det så af i køkkenvasken.

Ovnlåge beskidt

Ruden er som regel skruet fast, men kan ret let løsnes. Kig i brugsanvisningen, hvis du er i tvivl. Kan din ovnrude ikke tages af, er du nødt til at gøre den ren direkte i lågen. Du kan bruge samme metode, det er bare lidt mere besværligt.

Ovnlåge rengjort

Risten går i opvaskemaskinen

Ovnriste er typisk lavet af rustfrit stål. Derfor kan de snildt gå i opvaskemaskinen, hvis du har plads til dem. Hvis du ikke har opvaskemaskine, eller der ikke er plads til en bagerist, kan du igen bruge brun sæbe og film. En stål- eller skuresvamp er din ven, hvis der er fastbrændt snavs på risten.

Varmluftsovn? Husk ventilatoren

Hvis din ovn har en varmluftsfunktion, betyder det, at der sidder en ventilator et sted i ovnen. Den kræver også en rengøring af og til. Kig i din brugsanvisning for at se, hvordan du får ventilatoren ud. Husk at slukke for hovedafbryderen, inden du begynder at pille ved den. Når ventilatoren er ude, kan du bare gøre den ren med almindeligt håndopvaskemiddel.

Særligt for dampovne

Fordi en dampovn bruger en del vand til at producere damp, er det vigtigt at holde den tør. Hvis din dampovn ikke har et automatisk tørreprogram, skal du selv tørre kondensen væk efter brug. Vandbeholderen skal også tømmes og tørres regelmæssigt. Og fordi det danske vand indeholder meget kalk, er det også en god idé at afkalke dampovnen jævnligt.

Nogle ovne har automatisk afkalkning, men hvis din ovn ikke har det, skal du gøre det manuelt. Det kan du gøre ganske nemt ved at tilsætte eddike til vandet og køre ovnens afkalkningsprogram.

Et godt tip inden næste rengøring: Forebyggelse

Du har muligvis hørt, at det er en god idé at lægge et stykke stanniol i bunden af ovnen, så du slipper for at rengøre ovnens bund. Det vil vi ikke anbefale, fordi stanniolen kan brænde fast i bunden af ovnen. I stedet kan du lægge stanniol i en bradepande på ovnens nederste niveau.

Hvis uheldet er ude, og stanniolen brænder fast, er det kun bradepanden det går ud over. Stanniolen kan så opsamle fedt og snavs, mens ovnen kører, så det aldrig rammer ovnens bund og brænder fast.

Kilder: politiken.dk, forbrugerkemi.dk og husplushave.dk

Vedligeholdelse

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk