Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Rengøringstips
Hvidevarer

Sådan rengør du bedst din ovn

Det er nok de færreste, der synes, at ovnrengøring er en fornøjelse. Så hvorfor ikke gøre det så let som muligt? Vi har samlet de bedste råd til at få ovnen så ren som ny, uanset hvor snavset den er.

Har din ovn selvrens?

Hvordan du skal holde din ovn ren afhænger af, hvilken type ovn du har.

Hvis du har en ovn med pyrolyse, kan pyrolyseprogrammet klare det meste af opgaven. Du skal bare tørre efter med en våd klud, når ovnen er kølet ned. Husk, at pyrolyseprogrammet varmer ovnen op til over 400 °C, så bliv hjemme, mens det kører.

Hvis din ovn har katalytisk selvrens, er nogle af dens sider belagt med en særlig emalje, som løbende holder dem rene. Ovnen kræver dog stadig en smule manuel rengøring, men det er vigtigt, at du ikke bruger rengøringsmidler, brun sæbe eller ovnrens på de vægge, der er belagt med emalje. Det kan de ikke tåle.

Nogle ovne har kun emalje på bagvæggen, mens andre har på alle ovnens vægge. Der er aldrig emalje på bunden af ovnen, så her kan du tage den brune sæbe i brug.

Læs også: Hvad betyder ovnsymbolerne?

31 paa udkig efter ovn 1920x540

Rengøring af ovn med brun sæbe

Selve ovnrummet kan rengøres på flere måder. Vi har valgt to ud, men hvis du har en anden metode, så del den gerne med os!

Når du skal bruge brun sæbe til rengøringen, er der to måder at gøre det på: En hurtig og en langsom. Hvilken metode du skal vælge afhænger af, hvor snavset ovnen er. Den hurtige er perfekt til en let rengøring, mens den langsomme er bedst til den katastroferamte ovn.

Den hurtige metode er at smøre de indvendige overflader ind i brun sæbe og tænde for ovnen mellem 50-100 °C. Når sæben begynder at boble, slukker du ovnen og vasker efter med vand, når den er kølet ned. Lad være med at skrue højere op for temperaturen, for så kan sæben brænde fast.

Den langsomme metode er, igen, at smøre ovnrummet ind i brun sæbe. Dæk herefter sæben til med husholdningsfilm og lad det sidde natten over. Dagen efter kan du fjerne filmen og vaske efter med vand. Dette er i øvrigt også en god måde at få dine bageplader rene på.

MicrosoftTeams-image

Rengøring af ovn med bagepulver eller natron

Natron og bagepulver er lidt af et vidundermiddel. Det er 100% naturligt og giftfrit, så selv et barn kan gøre rent med det. Når du gør din ovn ren med natron eller bagepulver, skal du bare blande en halv kop natron/bagepulver med et par skefulde vand, så du får en tyk blanding. Smør ovnen ind i natronblandingen og lad det sidde natten over. Næste dag kan du tørre efter med vand og en klud eller en svamp.

Der er også en hurtig måde at bruge natron på. Hvis du smører ovnen ind i eddike og drysser natron oven på eddiken, kan du hurtigt klare den lette rengøring.

3f535882-833d-4658-be05-1ed85361abe9-transformed

Rengøring af ovn med citron

Et andet naturligt middel til rengøring af ovnen er citroner. Citroner indeholder nemlig syre, som er med til at opløse fedt, madrester og kalk. Placer 1-2 skiveskårne citroner i et ildfast fad med masser af vand.

Opvarm derefter ovnen til 100 grader og lad den køre i et par timer. Sluk ovnen og lad den køle lidt af, men lad den ikke blive helt kold! Skrub ovnen med en svamp, imens den stadig er lidt lun. Og vupti! Du har en skinnende ren ovn.

rengøring af ovn med citroner

Brug aldrig salmiakspiritus til ovnrengøring!

Salmiakspiritus er giftigt. Det er åbenlyst for enhver, så snart man skruer låget af. Derfor skal du ikke putte det i din ovn, fordi det kan ødelægge ovnen, det kan ødelægge termostaten, og det kan komme i din mad eller blive udskilt sammen med os fra ovnen.

Nu sidder du måske og tænker: ”Jamen, jeg har da læst masser af steder, at salmiakspiritus er helt okay til ovnen”. Det er sandsynligvis råd, der stammer fra udlandet og er blevet oversat.

Salmiakspiritus i Norge har for eksempel en koncentration på 5-10%, mens koncentrationen i Danmark er 45%. Den danske udgave er altså næsten 5-10 gange så koncentreret.

Rengør ovnristen i opvaskemaskinen

Ovnriste er typisk lavet af rustfrit stål. Derfor kan de snildt gå i opvaskemaskinen, hvis du har plads til dem. Hvis du ikke har opvaskemaskine, eller der ikke er plads til en bagerist, kan du igen bruge brun sæbe og film. En stål- eller skuresvamp er din ven, hvis der er fastbrændt snavs på risten.

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk