Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Hvidevarer

De bedste tips til opbevaring af vin

Vin er lidt af en videnskab. Derfor er der heldigvis også nogle, der dedikerer hele deres liv til at blive kloge på vin, så vi andre kan lære af dem. Vi har plukket de bedste tips til opbevaring af vinsamlingen.

Hvor længe kan vinen opbevares?

Langt de fleste vine bliver drukket inden for 24 timer efter, at flasken er blevet købt - og hvis du skal bruge vinen så hurtigt, skal du virkelig anstrenge dig for at ødelægge den. Faktisk kan du sagtens opbevare vin i ½-1 år i dit hjem, hvis bare du tager visse forholdsregler. Skal du ud i langtidsopbevaring over flere år, skal du tænke lidt mere over opbevaringen af vinen. Det vender vi tilbage til.

Temperatur – ud af køkkenet og ind i soveværelset

Til korttidsopbevaring (op til 1 år) er det vigtigste, at vinen opbevares ved en stabil temperatur. Det er mindre vigtigt, om temperaturen er 8 eller 18 grader. Første skridt er derfor at flytte vinen ud af køkkenet og ind i soveværelset.

Mange gemmer deres vin på en hylde nær ved loftet i køkkenet, men der er store udsving i temperaturen dér. Om natten er der koldt, mens der bliver meget varmt i løbet af dagen, når ovn og kogeplade skal bruges.

I soveværelset er der derimod ofte en jævn temperatur, fordi vi ikke opholder os i rummet om dagen og samtidig sover bedst ved en lavere temperatur end i resten af hjemmet. Hvis du ikke lige har andre steder (f.eks. en kælder), er soveværelset altså det bedste sted til din vin.

Lys – væk fra vinduet og ind i skabet

Uanset om du skal opbevare vinen i 1 eller 10 år, skal du sørge for at få den væk fra stærke lyskilder. Der er en grund til, at vin hældes på farvede flasker - det er for at beskytte den mod solen. Du kan med fordel give vinen en hylde i klædeskabet eller måske opbevare den under din seng.

vinkælder

Fugtighed – ikke den store betydning

I de seneste år er der opstået en del uenighed om luftfugtighedens betydning for vinen. Den traditionelle holdning har været, at luftfugtigheden var vigtig for at holde korkproppen fugtig. En tør korkprop skrumper nemlig ind, så vinen kan få for meget ilt. Derfor anbefalede mange også, at vinen skulle ligge ned, for at væsken kunne hjælpe med at holde proppen fugtig.

Nogle mener dog, at luftfugtigheden i vinflasken er rigeligt til at fugte korkproppen, selvom vinen står op. Uanset hvad der er rigtigt, skader det ikke vinen at ligge ned - men i alle tilfælde er luftfugtigheden primært en faktor, hvis du skal have vinen liggende i mere end 5 år. I disse tilfælde bør du opbevare vinen et sted, hvor der er en lidt højere luftfugtighed – for eksempel i en kælder.

Lugte – lad vinen passe sig selv

Skal vinen opbevares i længere tid, kan lugt også være en faktor, du skal være opmærksom på. Stærke lugte kan nemlig påvirke vinen. Det er endnu en grund til at få den ud af køkkenet, og hvis du er ryger, bør du også have vinen væk fra de rum, hvor der bliver røget. Igen er soveværelset det bedste bud. Det er dog, igen, kun vine til langtidsopbevaring, der kan blive påvirket markant af lugt.

Vibrationer – stabilitet er vigtigt

Ved langtidsopbevaring af din vin betyder det også meget, at flaskerne ligger stabilt. Derfor er det en god idé at bruge træhylder til opbevaring af vin, hvor træet hjælper med at absorbere eventuelle vibrationer. Det er i øvrigt endnu en grund til at få vinen væk fra køkkenet eller bryggerset, hvor vibrationer fra dine hvidevarer kan påvirke den.

vinkøleskab

Skal du købe et vinkøleskab?

Vinkøleskabe er primært til storsamlere eller til vinentusiaster, der ikke har andre steder at gemme vinen. Så hvis du har en begrænset samling, kan du komme rigtig langt med en skabshylde i dit soveværelse. En anden fordel ved et vinkøleskab er, at du kan have vinen centralt placeret - f.eks. i dit køkken. Det er essentielt, hvis du gerne vil vise din samling frem.

Vinkøleskabe kommer i alle tænkelige størrelser fra små modeller med plads til 10 flasker til kæmpemodeller med plads til 300+ flasker. Så overvej dit behov grundigt, inden du går på jagt efter et vinkøleskab.

Hos whiteaway har vi både store og små vinkøleskabe, så du kan finde det hele i vores sortiment. Find dit vinkøleskab her.

Kilder: winelab.dk, vinforum.dk, vinsiderne.dk og b.dk

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk