Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Kend dit produkt

Derfor larmer nye køleskabe mere end gamle

Synes du, at dit nye køleskab larmer mere end det, du havde for år tilbage? Så er det sandsynligvis ikke indbildning – og selv om det kan være irriterende med et højere støjniveau, er der en god forklaring. Læs med her.

Hvorfor "suser" køleskabet sådan?

Den mest almindelige lyd fra køleskabet er en form for susen og klukken – og de fleste kan nok blive enige om, at lyden ikke er helt så hyggelig som den susen, du hører på stranden, eller når du holder en konkylie op mod øret. Selv om der er forskel på lydniveauet i forskellige modeller, er de susende og klukkende lyde fra køleskabet umulige helt at undgå, de stammer nemlig fra kølevæsken, der bliver presset rundt i rørene.

LÆS OGSÅ: Derfor larmer dit køleskab - og hvad du kan gøre ved det

Farvel til kølemidlet freon i 1995

Kølemiddel har der altid været i køleskabe, men siden 1995 har det været forbudt at bruge freon, som indtil da var den gængse type. Freon medvirker ganske vist til et støjsvagt køleskab, men den betegnes også som en CFC-gas, som er stærkt forurenende.

Sådan skader freon miljøet

CFC-gasser er skadelige på to måder: De nedbryder ozonlaget, og de virker som drivhusgasser og bidrager dermed til drivhuseffekten. Har du et køleskab eller en fryser fra før 1995, skal du derfor også sørge for at skille dig af med det på den rigtige måde, dvs. på genbrugspladsen. Når hvidevarerne indeholder freon, skal kølemidlerne nemlig fjernes på en bestemt måde, før resten af produktet kan genbruges.

Goddag til isobutan og mere miljøvenlighed

I stedet for freon bruges i dag isobutan, og det er årsagen til, at køleskabene larmer mere – isobutan leder nemlig lyd bedre, end freon gør. Men ud over at larme mere end freon, hvad kan isobutan så egentlig?

Den (mere) miljøvenlige erstatning

Den helt store fordel ved isobutan er, at det er langt mere miljøvenligt end freon. Isobutan nedbryder i modsætning til freon ikke ozonlaget og påvirker kun drivhuseffekten i begrænset omfang. Vi kan desværre ikke helt undgå at påvirke miljøet, men set i forhold til brugen af freon er brugen af isobutan en langt mere miljøvenlig løsning – og så kan vi vist godt leve med, at der kommer en smule mere støj fra køleskabet, end der gjorde før i tiden.

Kan du selv gøre noget for at mindske støj?

Hjælp & svar

Christian fra WhiteAway

Christian har altid et godt råd til, hvordan du får mest ud af dine husholdningsapparater. Han hjælper dig med at løse små hverdagsproblemer på smarte måder, og derudover er han musikelsker og vild med kreative projekter af enhver slags.

Favoritter

Luk