Logo
70 70 29 29 kundeservice er lukket
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • TorsdagLukket
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Madlavning

Derfor skal du spise mere mørk chokolade

Spis mørk chokolade og bliv gladere, sundere, slankere ... Der dukker jævnligt artikler op om den mørke chokolades uovertrufne egenskaber. Tit lyder det næsten for godt til at være sandt, men er det også det?

Chokolade er sundt - men hold dig til den mørke variant

Den er god nok – chokolade er faktisk sundt. Desværre gælder det ikke den fristende hvide chokolade eller den lokkende mælkechokolade. Chokoladen skal indeholde mindst 50 % kakao, og det er allerbedst, hvis vi kan snige os op over 70 %.

Kort sagt: Jo højere kakaoindhold, jo bedre. De gavnlige effekter af chokoladen skyldes kakao, og den er der desværre ikke meget af i de lyse varianter.

Reducerer risikoen for blodpropper

De positive effekter af mørk chokolade skyldes de kemiske stoffer flavonoider, som ligesom antioxidanter kan dæmpe skadelige forandringer i kroppen. Flavonoider findes også i frugt og grønt, te, vin, nødder og frø – men ingen steder i så store mængder som i mørk chokolade.

LÆS OGSÅ: Runde og sunde - derfor skal du spise blåbær

Helt konkret lægger flavonoiderne sig som en belægning på indersiden af blodårerne og gør det sværere for kolesterol at aflejre sig.

Forestil dig den samme effekt som teflonbelægning på en stegepande, der forhindrer maden i at sætte sig fast. Når kolesterolet får sværere ved at aflejre sig, reduceres risikoen for åreforkalkning og blodpropper.

Kakao pulver chokolade

Modvirker hjertesygdomme

Det er ikke kun mennesker, der er vilde med chokolade. Ifølge Videnskab.dk bor der nemlig også bakterier i vores tarme, som ikke kan få nok af de søde sager. Kakaostofferne i chokoladen forvandler de til forbindelser, som kan modvirke betændelsestilstande i kroppen.

Bakteriernes kakaospisning er bl.a. til gavn for dit hjerte, som kan tage skade af den betændelse, som bakterierne modvirker. Ved at spise mørk chokolade kan du altså også nedsætte din risiko for hjertesygdomme.

LÆS OGSÅ: Opskrift: Hjemmelavet varm kakao med flødeskum

Kan du stole på forskningen?

Som med så meget andet hersker der i forskningen uenighed om, hvor sund den mørke chokolade egentlig er. Nogle forskere mener f.eks. også, at mørk chokolade er gavnligt for hukommelsen og humøret, mens andre er mere skeptiske.

Mange forskere er dog enige om de gavnlige virkninger, vi nævner her i artiklen – det gælder også det offentlige sundhedsvæsen i Danmark, som skriver en del om fordelene ved at spise mørk chokolade på sundhed.dk.

Alt med måde – det gælder også den mørke chokolade

Desværre er forskerne også temmelig enige om, at du ikke kan spise ubegrænsede mængder af de sunde lækkerier.

Selv om mørk chokolade indeholder gavnlige flavonioder, indeholder den også forholdsvis store mængder mættet fedt, sukker og kalorier. Et stort indtag kan derfor føre til vægtstigning - og det påvirker blodårer og hjerte negativt, så de positive effekter fra chokoladen udlignes.

LÆS OGSÅ: Snyd dig selv til at spise mere grønt - på den lækre måde

Chokoladen kan naturligvis ikke erstatte motion og en gennemgående sund kost – men et enkelt stykke om dagen skader helt sikkert ikke og har ifølge forskningen en positiv effekt på din sundhed.

Flere sunde tips til dig:

Sundhed

Christian fra whiteaway

Christian har altid et godt råd til, hvordan du får mest ud af dine husholdningsapparater. Han hjælper dig med at løse små hverdagsproblemer på smarte måder, og derudover er han musikelsker og vild med kreative projekter af enhver slags.

Favoritter

Luk