Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
 • Mandag8-22
 • Tirsdag8-22
 • Onsdag8-22
 • Torsdag8-22
 • Fredag8-22
 • Lørdag8-22
 • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Rengøringstips
Hvidevarer

Er det egentlig en god ide at vaske vinglas op i opvaskemaskinen?

Gammel visdom siger, at du ikke bør vaske dine vinglas i opvaskemaskinen. Og har du en maskine af en ældre dato, er det formentlig stadig rigtigt. Men moderne maskiner har særlige glasprogrammer, der kan klare vinglas uden problemer. Uanset om du skal bruge hånd- eller maskinkraft, så hjælper vi dig sikkert gennem rengøringsprocessen.

Inden du starter – hvad anbefaler producenten?

Der er forskel på, hvad de forskellige producenter af vinglas anbefaler. De fleste mærker har en form for vejledning i, hvordan du bedst passer på dine vinglas. Nogle producenter fraråder maskinvask, mens andre – f.eks. danske Rosendahl og Holmegaard – har grundige beskrivelser af, hvordan du bedst vasker glassene i opvaskemaskinen.

Inden du går i gang, er det derfor en god idé at tjekke, hvad producenten af dine glas anbefaler.

vinglas

Opvask i hånden

Hvis du foretrækker at vaske dine vinglas i hånden, får du det bedste resultat på følgende måde:

 1. Medmindre du skal vaske glasset med det samme, er det nok at tømme glasset for vin. Skyl ikke af med vand, da der kan samle sig en rande af kalk på glasset.

 2. Når du er klar til at gøre glassene rene, så brug et opvaskemiddel uden parfume og en helt ren opvaskebørste.

 3. Vask glassene i vand, der er ca. 40 grader varmt. Ved højere temperaturer kan du skade glassene.

 4. Skyl efter med rent vand, så der ikke sidder rester af opvaskemiddel i glasset.

 5. Brug altid helt rene viskestykker til at tørre dine glas. Husk også at bruge vaskemiddel uden parfume, når viskestykkerne skal vaskes, og undlad at bruge skyllemiddel. Det nedsætter nemlig tørreevnen.

 6. Tør og puds glasset forsigtigt, indtil det er helt tørt. Hold gerne fast om bægeret i glasset med begge hænder, så du ikke holder på stilken. Glasset er nemlig mest skrøbeligt lige efter en vask, og du kan risikere, at stilken bliver vredet eller helt knækker.

 7. Duft til glasset for at være sikker på, at alle rester af opvaskemiddel er helt væk. Stil derefter glasset på plads med mundingen opad. Det sikrer, at fugtrester kan slippe væk, og forhindrer, at glasset kommer til at lugte af skab.

maskinvask af vinglas

Opvask i maskinen

Som nævnt bør du starte med at tjekke, hvad producenten af dine glas anbefaler, når det kommer til maskinvask. Du bør også vurdere, om du er tilfreds med resultatet, når opvaskemaskinen vasker dine andre glas. Er du ikke det, f.eks. hvis du har problemer med glaspest, giver det ikke mening at prøve med dine vinglas.

 1. Tjek, at der er nok salt og afspændingsmiddel i maskinen.

 2. Placér dine vinglas stabilt, så de ikke vælter, og sørg for, at de ikke står for tæt. Glassene må helst ikke være i kontakt med hinanden. Hvis din opvaskemaskine ikke har en glasholder til vinglas indbygget, kan du eventuelt købe en som tilbehør.

 3. Brug maskinens glasprogram, hvis den har et, og vælg ellers et skåneprogram med temperaturer på mellem 35-45 grader og en kort vasketid.

 4. Når maskinen er færdig, er det en god idé at åbne den og lade glassene dampe og køle af, inden du tager dem ud og tørrer dem. Brug et helt rent viskestykke til at tørre mundingen og foden på glasset, da der ofte kan samle sig vand her. Glasset er mest skrøbeligt lige efter en vask, så pas på med at dreje på stilken eller holde for hårdt på glasset.

 5. Stil glasset på plads med mundingen opad, så fugtrester kan slippe væk.

Hvis du helst vil vaske dine vinglas i opvaskemaskinen og glassene kan tåle det, så har Siemens en række opvaskemaskiner, hvor der medfølger en smart vinglasholder, som fastgør op til fire glas sikkert og komfortabelt.

Kilder: winelab.dk, spiegelau.dk, holmegaard.com, riedelusa.net, luigibormioli.com og rosendahl.dk

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk