Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
 • Mandag8-22
 • Tirsdag8-22
 • Onsdag8-22
 • Torsdag8-22
 • Fredag8-22
 • Lørdag8-22
 • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Opskrifter

Forkølet? Her er drikken, der lindrer halssmerter

Hovedet føles som bomuld, det gør ondt i halsen, og næsen løber som besat. Det er ikke rart at være forkølet, og det værste er, at der ikke findes nogen kur. Du er nødt til at vente på, at det går over. Den gode nyhed er, at du kan lindre symptomerne. Denne varme drik frisker halsen op, åbner luftvejene og giver kroppen den ekstra energi, du skal bruge for at komme igennem forkølelsen. Vi giver dig opskriften.

Jeg fik serveret denne varme drik på en kold vinterdag på en tysk café, og den gjorde underværker for en tør og smertende hals. Den er ikke bare rig på C-vitaminer, den har også en betændelseshæmmende og bakteriedræbende effekt. Mens ingefæren og citronen tager sig af bakterierne i halsen, kommer honningen til undsætning med en lindrende effekt. Den varme damp fra drikken hjælper også med at åbne for luftvejene.

Ingredienser

 • 3 citroner 
 • 1 stykke ingefær (revet)
 • Kogende vand
 • Honning

Du kan erstatte citronerne med 4 appelsiner, hvis du ikke er så glad for citron.

Fremgangsmåde

Find ingredienserne frem. Skær et stykke af den friske ingefær, skræl den og riv den. Pres citronerne (eller appelsinerne) og hæld juicen i en tekande eller i et glas. Tilsæt den revede ingefær. Kog vand og hæld det over blandingen. Rør sammen med en ske og smag til med honning.

appelsiner

C-vitaminer - hjælper de egentlig?

C-vitamin (også kaldet askorbinsyre) er en vigtig antioksidant, som bidrager til at opbygge og vedligeholde bindevævet i kroppen. De fleste får dækket behovet gennem den normale kost med frugt og grønt. Appelsiner, appelsinjuice, citrusfrugter (f.eks. kiwi) og bær (f.eks. jordbær eller solbær) er naturligt rige på C-vitaminer. Det samme gælder grøntsager som kartofler, paprika, broccoli, spinat eller tomat.

Selv om nogle studier viser, at C-vitamin også kan bidrage til at forebygge og forkorte luftvejsinfektioner som f.eks. en forkølelse, så er det ikke entydigt bevist.

ingefær

Ingefær - det naturlige lægemiddel

Ingefær eller "Zingiber officinale", som det hedder på latin, er i familie med kardemomme og gurkemeje og vokser primært i Asien, men findes også i tropiske områder. Traditionelt er ingefær blevet brugt meget i madlavningen, men det er også blevet brugt som lægemiddel mod f.eks. forkølelse, feber og fordøjelsesproblemer, og så er det blevet brugt som appetitvækkende middel. I dag bruges det primært til behandling af kvalme og opkastninger.

Hvis du har ondt i halsen kan du lade et stykke ingefær trække i din te, eller du kan lægge en skive på tungen. Stærk med, f.eks. supper, som er rig på ingefær og chili, kan også hjælpe med at svede forkølelsen ud. Dampen hjælper på sin side med at åbne tilstoppede bihuler. Roden er rig på både vitaminer og mineraler, og også på kulhydrater og fibre.

honning

Honning - et naturligt antibiotikum

Sidst, men ikke mindst, har vi honningen. Honning har traditionelt været en vigtig ingrediens i medicin, fordi den er et naturligt antibiotikum. Blander du nogle dråber citronsaft med honning, har du et udenmærket middel mod ondt i halsen. Honning skulle også have en søvnfremmende effekt, og skal vidst nok også hjælpe med at dulme nerverne. Det er også derfor, at varm mælk med honning er et gammelt husråd til netop det formål.

Tips mod forkølelse og ondt i halsen!

 • Drik meget væske. Vand, juice og suppe lindrer halssmerter og andre forkølelsessymptomer
 • Gurgle saltvand. Bland en teskefuld salt i et glas vand og gurgle det i halsen. Saltet renser halsen for bakterier
 • Hold næsen og luftvejene åbne. Suppe, et varmt bad og et glas med en varm drik hjælper med at holde luftvejene fri. Saltvandsspray åbner også for bihulerne.
 • Brug mange papirlommetørklæder, så du undgår en rød og øm næse.
 • Få dig en god nats søvn. Kroppen trænger til hvile, når den kæmper mod sygdommen.
 • Lidt aktivitet med lav puls, f.eks. en gåtur i den friske luft, hjælper med at styrke immunforsvaret.
 • Lyt til din krop. Går du på arbejde mens du er syg, risikerer du, at symptomerne varer længere, og du kan smitte dine kolleger.
Drikke
Sundhed & personlig pleje

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk