Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • TorsdagLukket
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Kend dit produkt

Forstår du vaskesymbolerne? Vi retter de mest almindelige misforståelser

Listen over vaskesymboler er lang, og oven i købet er de ikke alle lige lette at forstå. Især 3 symboler volder danskerne problemer – har du styr på dem? Hvis ikke, hjælper vi dig her med at få dem helt på plads.

Det er let at vælge den rigtige temperatur - eller er det?

Vi lægger ud med den største synder af dem alle. Det virker måske simpelt, men faktisk får hele 54 % af danskerne temperaturanvisningen galt i halsen.

temperatur vaskemaskine

Temperaturanvisningen viser dig nemlig ikke den anbefalede temperatur, men den maksimale. Står der 40° på vaskeanvisningen, kan tøjet sagtens blive rent ved 30° eller en endnu lavere temperatur.

Hanna Løyche fra vaskemiddelproducenternes brancheforening sammenligner hos Politiken.dk temperaturanvisningerne med fartbegrænsninger:

”Man kan sammenligne vaskesymbolet med hastighedsbegrænsningerne på vejene. Det er ikke en anbefaling til at køre den maksimale hastighed, og det er vigtigt at forstå, at det samme gælder for vasketøjet”.

Skru ned for temperaturen og spar penge

Der er flere fordele ved at skrue ned for temperaturen, når du vasker tøjet. For det første sparer du på strømmen og mindsker husstandens CO2-forbrug.

LÆS OGSÅ: Skån miljøet og spar penge - vask tøj i koldt vand

For det andet forlænger du holdbarheden på dit tøj, fordi lavere temperaturer ikke slider så meget på materialet og farverne.

Kan vaskemaskinen klare håndvask?

Symbolet for håndvask er tilsyneladende ret entydigt: Tøjet skal have en skånsom behandling og kan ikke tåle at komme i vaskemaskinen. Her skal man bare være opmærksom på én ting, som de færreste tænker over - nemlig, at håndvask ikke altid er den mest skånsomme måde at vaske på.

symbol for håndvask

Der er flere faldgruber, når du vasker i hånden, og derfor kan en ekstra skånsom maskinvask - f.eks. uldprogrammet kombineret med et særligt uldvaskemiddel - være et bedre alternativ. Vælger du alligevel at vaske tøjet i hånden, skal du være særligt opmærksom på disse ting:

LÆS OGSÅ: 5 tips til at vaske uld på den rigtige måde

Pas på temperaturen

Når du vasker i hånden, kommer du let til at skrue for højt op for vandets temperatur. Tåler tøjet f.eks. kun 30°, føles vandet koldere, end man umiddelbart forestiller sig.

Vrid ikke tøjet for meget

Undgå at vride tøjet både under og efter vask. Du risikerer at ødelægge de små fibre i tøjet eller vride det ud af facon. Det er langt bedre at lade det dryptørre (symbolet for dryptørring er i øvrigt en firkant med tre lodrette streger i!).

Opløs sæben grundigt

Mange glemmer at opløse sæben grundigt i vandet, inden tøjet kommer i baljen. Er sæben ikke opløst godt nok, kan rester af koncentreret sæbe sætte sig i tøjet, og det slider på farven.

Hvad betyder streger under vaskesymbolet?

vaskesymbol skånevask

Vaskesymbolerne med én eller to streger under selve symbolet kan være drilske. Mange opdager slet ikke stregerne – og nogle opdager dem måske, men ved ikke, hvad de betyder. Hemmeligheden er skånevask.

LÆS OGSÅ: Vasker du også forkert? 7 tips til at passe bedre på tøjet

Én streg under vaskesymbolet

Er der en enkelt streg under vaskebaljen på symbolet, skal tøjet vaskes på et skånsomt program, der bruger mere vand og færre omdrejninger end normalt.

To streger under vaskesymbolet

Er der hele to streger under vaskesymbolet, skal et af de ekstra skånsomme programmer tages i brug. Det kunne f.eks. være uldprogrammet - husk i det tilfælde også at bruge et vaskemiddel til sarte tekstiler.

Flere tips til at vaske på den bedste måde

Hjælp & svar

Christian fra whiteaway

Christian har altid et godt råd til, hvordan du får mest ud af dine husholdningsapparater. Han hjælper dig med at løse små hverdagsproblemer på smarte måder, og derudover er han musikelsker og vild med kreative projekter af enhver slags.

Favoritter

Luk