Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Tips & tricks

Gæsteindlæg: 6 trin til en mere bæredygtig garderobe

Selvom der tales mere og mere om bæredygtighed, er det stadig de færreste, der tænker på tøj, når emnet kommer op. Men faktisk er der adskillige gode grunde til at tænke bæredygtigt, når det kommer til dit klædeskab. Og så er det både godt for miljøet og pengepungen.

Dette gæsteindlæg er skrevet af Stasja og Tine, der driver webshoppen noblethreads.dk med bæredygtigt og økologisk tøj til kvinder.

Vidste du, at tøjproduktion ligger i toppen, når det kommer til de mest forurenende industrier? Vores køb-og-smid-væk-vaner har en stor negativ effekt på vores planet og for både menneskerne og dyrene i produktionsområderne. Ifølge en rapport fra Deloitte smider den gennemsnitlige dansker 16 kilo tøj ud om året. 16 kilo! Det er hele 35 % mere end verdensgennemsnittet.

Mange af os er gode til at forære vores brugte tøj til genbrug. Dermed bliver tøjet ikke direkte smidt ud, men vores forbrugsvaner har stadig en stor negativ effekt på miljøet. Det er nemlig kun 3 % af tøjet, som genbrugsforretningerne kan sælge.

Læs nedenfor, hvordan du kan gøre din garderobe mere bæredygtig:

1. One woman’s trash is another woman’s treasure

Der findes masser af gode genbrugsforretninger i Danmark. Det kan dog være lidt mere krævende at finde noget godt i forhold til i almindelige tøjbutikker, fordi udvalget er meget blandet. Måske vælger nogle genbrugsbutikkerne fra af den årsag, men lad dig ikke narre. Genbrugsforretningerne gemmer ofte på mange skatte, og du kan være heldig at finde nogle lækre ting til en brøkdel af deres oprindelige pris. Samtidig støtter du en god sag og/eller mindsker tøjspild.

2. Gå efter økologi

bomuld noble threads

Bomuld er én af de afgrøder, som kræver allerflest kemikalier at vedligeholde, medmindre det dyrkes økologisk. Derfor gør det en kæmpe forskel, når du vælger økologisk tøj - både for miljøet og for mennesker og dyr, der bor omkring bomuldsmarkerne. Du slipper også for de farlige kemikalier og farvestoffer, som kan blive optaget gennem huden.

Desuden er økologisk bomuld blødere og holder længere. Fordi det ofte plukkes ved håndkraft, er bomuldsfibrene længere, og du får derfor tekstiler af højere kvalitet.

Vil du vide mere om tøjindustriens påvirkning på miljø og mennesker, kan vi på det varmeste anbefale at se dokumentarfilmen “The True Cost”. Du kan finde den på Netflix.

3. Kvalitet fremfor kvantitet

Vi ved, at det kan være fristende at shoppe amok, når der er udsalg hos de store tøjkæder, der sælger de nyeste trends til ingen penge. Men hvorfor bruge penge på 10 ting, som måske endda falder fra hinanden efter 2-3 vaske? Hvis du alligevel skal ud at købe nyt i næste måned, er der intet sparet.

Vælg i stedet at købe færre produkter af højere kvalitet; produkter, som vil glæde dig i de næste mange år. Hvis du gør dette, får du ikke kun en mere stilfuld garderobe af højere kvalitet, du vil også vide, at ligegyldigt, hvad du tager ud af skabet, sidder det, som det skal på dig. Det ser også godt ud selv efter adskillige ture i vaskemaskinen. Og hvorfor også spilde plads i klædeskabet på tøj, som du aldrig bruger?

Bonus: Når du investerer i tøj af høj kvalitet, øger du også dine chancer for at kunne sælge det igen, hvis du skulle blive træt af det. Brugt, billigt tøj er svært at sælge videre, da det hurtigt ser slidt og gammelt ud.

4. Pas på dit tøj

Når du passer på dit tøj, kan du få glæde af det i længere tid. Det er både godt for miljøet og din pengepung. Sørg for altid at følge vaskeanvisningerne i tøjet, og prøv at undgå tørretumblingen, når det er muligt. Hvis noget går i stykker, hvorfor så ikke undersøge, om det kan repareres eller upcycles til noget andet.

5. Måske kan bæredygtige brands blive dine nye favoritter

Noble Threads shop

Vi foreslår ikke, at du skal afskrive alle dine favoritmærker med det samme og ændre dine shoppevaner på én gang. Men vi ved, at der findes brands, som producerer smukt tøj, hvor etik og æstetik går op i en højere enhed. Det behøver ikke at være enten eller. Vi har lige nu tøj fra tre bæredygtige mærker på vores webshop på noblethreads.dk.

6. Sæt dine yndlingsbrands under luppen

Undersøg, hvad dine yndlingsbrands gør for at gøre deres produktion mere bæredygtig. Måske er de meget mere eller mindre bæredygtige, end du først troede. Stil dem spørgsmål, og undersøg evt. andre kilder end deres egne CSR-rapporter.

Vi håber, at vores råd kan bruges.

Med venlig hilsen Stasja og Tine fra noblethreads.dk

Noble Threads Stasja og Tine

Flere tips til at passe godt på tøjet

Vedligeholdelse

Stasja og Tine fra noblethreads.dk

Stasja og Tine har webshoppen noblethreads.dk. Noble Threads sælger bæredygtigt tøj og tilbehør og er for dig, som går op i de etiske værdier lige så meget som de æstetiske. Det er for dig, som gerne vil føle dig godt tilpas i dit tøj, fordi du ved, at det er produceret med omtanke for naturen, dyr og mennesker.

Favoritter

Luk