Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop

Gør haven klar til sol og sommer

April kan være en lunefuld måned med hurtige og hyppige omslag i vejret, men er du heldig, kan du også nyde en kop kaffe i solen. Kribler det i fingrene for at komme i gang med haven? Bare rolig - der er masser at gå i gang med for dig, der er lidt utålmodig

Gør rent i redskabsskuret 

Fik du ikke gjort haveredskaberne og krukkerne rene, før du satte dem væk i efteråret?  Så er det tid til at sætte i gang. Hvis ikke, risikerer du, at forskellige bakteriesygdomme, som sidder tilbage i krukkene, overføres til de nye planter.

Har du redskaber med træskaft, skal de have en omgang olie, så de ikke sprækker, når sæsonen for alvor går i gang. Metalredskaber fortjener også at blive smurt, mens redskaber og krukker, som har set bedre dage, kan skrottes.

Resten af haven trænger måske også til en oprydning. Du kan begynde med at fjerne døde kviste og blade i staudebedet, vende jorden for at lade luften komme til og fylde ny jord og kompost på.

potter og krukker til haven

Glem ikke græsplænen 

Kan du gå med stofsko på plænen uden at få våde fødder, er den også tør nok til, at du kan gå i gang med at fjerne gamle planterester og andet, der ligger rundt omkring. Består plænen testen, er det med andre ord på tide, at du finder løvriven frem og fjerner rester af gamle blade, nedfaldsfrugt og gammelt græs. Er PH-værdien i plænen lav (under 5,5), skal den også have en omgang kalk. 

Luft plænen

Er plænen hårdt pakket, er det også en ide at give den en luftning. Du hørte rigtigt, plæneluftning gør nemlig jorden rundt om græsrøderne mere porøs, så der kommer luft til rødderne og skaber god vækst. Samtidig fjerner du både mos og gammelt græs.

Her kan du få hjælp af en såkaldt plænelufter, eller du kan finde arbejdshandskerne frem og gøre arbejdet selv med en greb.

Så frø i de bare områder

Er plænen ujævn med bare pletter, kan du rive gammelt græs væk og så nye græsfrø. For at holde mosset i skak er det også vigtigt, at du giver plænen næring. Fordel gerne et tyndt lag kompostjord blandet med sand over hele plænen.

have forår

... eller brug komposten

Har du en kompostbunke i haven, er det også en god ide at lufte den. Den kan nemlig godt blive kompakt i løbet af vinteren. Færdig kompost kan lægges i køkkenhaven og i rabatterne. Kviste og grene fra beskæring kan også lægges lagvist i komposten, så du får luft mellem lagene.  

Kom i gang med at luge

At luge ukrudt er måske den kedeligste og mest omstændelige del af havearbejdet, og derfor er det en god ide at begynde tidligt. Så slipper du for at sidde helt lige så meget på knæ i bedene til sommer.

Et alternativ til dig, som er træt af uvelkomment ukrudt, er at dække bedene til med f.eks. bark, flis eller småsten. Lidt forarbejde kan gøre lugesæsonen lidt lettere i år, men du bliver nok aldrig helt fri for ukrudtet.

Sneglekrigen er i gang

Tro ikke, at vinteren har fået has på alle dræbersneglene. En snegl kan lægge op til 400 æg på en sæson, og du sparer dig for meget arbejde, hvis du gør noget ved dem med det samme. Sneglemiddel gør også mest nytte nu.

Vælger du at gå til værks med hænderne, er det mest barmhjertige at klippe hovedet af sneglene med en havesaks. Og for alt i verden - brug handsker - slimet sidder godt fast. 

Roserne skal også have pleje ... 

Nogle rosesorter skal først beskæres, når frosten er på retræte, men ideelt set skal hårdføre roser beskæres i februar-marts. De mere sarte sorter skal som regel beskæres i april eller maj. 

Når roserne skal beskæres, afhænger fremgangsmåden i høj grad af arten, og vil du vide mere om din rosetype, kan du finde en oversigt over de mange rosensorter her

Beskær frugttrærne

Det er ikke alle frugttrær, der har lige godt af beskæring, og er du usikker, kan du tage et kig på denne guide fra Idenyt. Den fortæller dig både, hvornår du skal beskære, og hvordan du gør det.

Kernefrugt

Som hovedregel er kernefrugt som æble- og pæretrær robuste. Det vil sige, at de tåler en kraftigere beskæring end f.eks. stenfrugt. Med kernefrugttrærne skal du sørge for, at du får nok lys og luft ind i træet.

En luftig og let krone lader nemlig trærne tørre godt efter regnbyger, mens lyset sørger for at give frugten en god modningsproces. Med andre ord skal grene, som går ind i træet skæres væk, det samme skal grene, som vokser i en uhensigtsmæssig vinkel. 

Stenfrugt

Stenfrugt som f.eks. blommer, kirsebær og moreller skal helst beskæres, før saften i træerne stiger, så "sårene" heler hurtigere, og risikoen for infektioner reduceres. Normalt skal disse træer også beskæres mere forsigtigt, så træet får lov til at udvikle en mere naturlig form.

I videoen nedenunder kan du se, hvordan du beskærer dine frugttræer.

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/W3HL6kR_HFE

Nye kartofler til sommermaden?

Vil du have nye kartofler til den lækre og lette sommermad, er det nu, du skal gå i gang. Lad kartoflerne forspire på en lyst sted med en temperatur omkring 5-15 °C, f.eks. kan du lægge dem i en æggebakke, som du stiller i vindueskarmen.

nye kartofler

Kartofler i bøtter, potter eller affaldsposer

Hvis du ikke har en have eller mangler plads i haven, kan du stadig dyrke kartofler. Der findes mange gode tips og tricks på nettet, som viser dig, hvordan du kan dyrke kartofler på altanen eller terrassen, i krukker, potter, bøtter og til og med affaldsposer.

Med en såkaldt kartoffelpotte kan du høste kartoflerne, efterhånden som de bliver klar til det. Det klares med en plasticpotte, som har en mindre plasticpotte med åbne sider indeni. På den måde kan du let \"plukke\" kartoflerne, og du kan desuden følge med i røddernes udvikling.

Har du flere spørsmål, er det en god ide at spørge i dit lokale havecenter eller på planteskolen, og du kan også google dig frem til mange af svarene på internettet. Her er der masser af kilder, billeder, guides og videoer, som giver dig hjælp til at dyrke selv.

Udeliv

Casper fra whiteaway

Casper hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han kaffenørd, som går utroligt meget op i en velsmagede kop kaffe.

Favoritter

Luk