Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Rengøringstips

Gør rent uden kemikalier - de bedste rengøringstips med citron

Ligesom natron er citron lidt af et vidundermiddel, når det kommer til rengøring i hjemmet. Så hvis dine citroner efterhånden ikke er spiselige mere, er der altså ingen grund til at smide dem ud. Vi har samlet de bedste rengøringstips og gamle husmoderråd med citroner, så du let kan finde dem.

Rengøring af overflader

Citroner indeholder citronsyre, der virker kalkløsende og en smule desinficerende. Derfor er det også oplagt at bruge en citron, når du skal holde diverse overflader rene. Her er de mest almindelige brugsområder.

Glasoverflader

Glasset i brusenichen, spejlet på badeværelset eller glasbordpladen i stuen. Uanset hvilken glasoverflade du har med at gøre, kan en smule citronsaft gøre rengøringen meget nemmere:

  • Skær citronen midt over og gnid den halve citron mod det område, du skal gøre rent. I brusenichen kan du lade citronsaften sidde et par minutter, så kalkpletterne løsnes.
  • Skyl citronsaften af med lunkent vand.
  • Tør til sidst overfladen af med en fnugfri klud.

Andre overflader

Du kan også bruge en halv citron til rengøring af armaturer, håndvaske, bordplader, klinker, fliser, krom, blankt kobber osv. Det er faktisk fuldstændig samme fremgangsmåde: Gnid citronen mod overfladen, skyl efter med lunkent vand og tør overfladen af og tør efter med en klud eller et viskestykke.

Anden rengøring

Udover overflader kan du også bruge citronen til rengøring en masse andre steder i hjemmet. Det kan f.eks. være i ovne, i mikroovne eller som afløbsrens.

Afløbsrens

Start med at presse citronsaften ned i afløbet og lad det virke i et par timer uden at skylle efter. Imens sætter du proppen i vasken, skærer resten af citronen i store stykker og dækker citronstykker med vand i vasken. Efter et par timer tager du proppen op, så citronvandet løber ud i afløbet. Det burde fjerne fedtrester og dårlig lugt.

julia-peretiatko-RPC4uZ801f8-unsplash

Ovnrengøring

Til ovn

Stil et fad med vand og citronsaft i en 50 ºC varm ovn. Efter et par timer kan du uden problemer vaske madrester og andre pletter væk.

Til mikroovn

Brug tricket med et fad og citronsaft igen, men i mikroovnen behøver du kun lige bringe vandet i kog. Så sæt fadet ind, tænd for mikroovnen og lad det stå i 10 minutter.

Rander i kopper og gryder

Du kan også bruge citron til at fjerne te-rande og lignende i dine glas og kopper. Sprøjt lidt citronsaft i koppen og tør efter med en fugtig svamp. Voila, så er koppen så god som ny. Samme trick kan du bruge til kalkrande efter vand i dine gryder.

Pletter på skærebrættet

Hvis dit skærebræt har fået pletter af kødsaft og er begyndt at lugte lidt, kan du genbruge tricket med en halv citron, der gnides mod overfladen. Står det ekstra slemt til, kan du eventuelt drysse salt eller natron på skærebrættet først. Lad det sidde natten over og giv så skærebrættet en tur med citronen.

Ost på rivejern

En overskåret citron kan også fjerne den genstridige parmesan, der ikke er til at få af dit rivejern. Bare gnid citronen med kødsiden mod rivejernet, så falder parmesanen ud af sig selv.

natron og citron

Pletfjerning på tøj

Hvis du har problemer med pletter, der bare ikke vil gå af i vaskemaskinen, så prøv at gnide en halv citron mod pletten inden den næste vask. Det burde få has på selv de stædigste sved- eller madpletter.

Diverse

De sidste rengøringstips med citron falder lidt uden for kategori, men det gør dem ikke mindre brugbare. Vidste du for eksempel, at en citron kan hjælpe dig med at fjerne ukrudt? Det gjorde jeg i hvert fald ikke, men det virker faktisk.

Fjern ukrudt

Du sprøjter simpelthen bare citronsaft på ukrudtsplanter i dit bed eller lignende, så klarer syren i citronsaften resten af arbejdet. Men pas på med ikke at ramme de planter, du rent faktisk gerne vil beholde. Citronsyren kan nemlig ikke selv kende forskel.

Behagelig luftfugter

Hvis dit indeklima er lidt for tørt, kan du varme en pande med vand og citronskiver. Det fugter luften og spreder samtidig en behagelig duft af citron. Alternativt kan du bruge urter, rosenblade eller lignende.

Kilder: hjemmet.dk, idenyt.dk og isabellas.dk

Casper fra whiteaway

Casper hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han kaffenørd, som går utroligt meget op i en velsmagede kop kaffe.

Favoritter

Luk