Lige nu har slowjuicerne deres storhedstid, og det er ikke så underligt. Vinteren er over os, og det er koldt og mørkt om morgenen - det gør kun den varme dyne mere tillokkende. Løsningen på morgentrætheden? En forfriskende grøn juice proppet med vitaminer og energi.
En lidt anderledes juice
Den grønne juice er en af mine favoritter, og den helt store fordel er, at alle ingredienserne kan fås i et hvilket som helst supermarked. Når snakken falder på juice, tænker mange på den søde æble- eller appelsinjuice - går du ind til mødet med den grønne juice med forventninger om en lige så sød drik, bliver dine smagsløg nok overraskede. Til gengæld er der masser af saft, kraft og friskhed i den grønne juice. Lad os komme i gang!
Det skal du bruge
- 2 gode håndfulde friske spinatblade
- 1 broccoli
- 1 agurk
- 3 stave bladselleri
- ½ citron (skrællet)
- 1 lille knold ingefær
- 2 æbler (udkernet)
- En håndfuld friske basilikumblade
Vær kreativ med ingredienserne
Er der ingredienser i juicen, du ikke bryder dig om, kan du uden problemer erstatte dem med nogle andre. Jeg har f.eks. valgt at bruge 3 stave bladselleri, fordi jeg godt kan lide den karakteristiske smag af selleri. Er smagen ikke lige din kop te (eller juice …) kan du sagtens putte mindre selleri i eller erstatte den med noget helt andet, f.eks. grønne asparges eller squash.
Når jeg juicer, afhænger ingredienserne faktisk i høj grad af, hvad jeg lige har i køleskabet. Derfor: Gå på opdagelse i dit eget køleskab, du kan sagtens erstatte nogle af ingredienserne med noget andet eller lave dine egne tilføjelser.
Sådan gør du
Med en slowjuicer er der heldigvis kke så meget at være i tvivl om. Skær de ingredienser, der har behov for det, i mindre stykker. Størrelsen på dem er afhængig af, hvad din slowjuicer kan klare.
Tip: Når du fylder grøntsagerne i slowjuiceren, er det en god idé at blande de mere "våde" ingredienser som agurk, æble og citron med de "tørre" som broccoli og spinat. Så kører det hele lidt bedre.
Det færdige resultat
Når al juicen er løbet igennem, skal den blot køle lidt af i køleskabet. Så smager den allerbedst. Opbevarer du juicen i en lufttæt beholder, kan den holde sig helt op til 3-4 dage i køleskabet. Det skyldes, at en slowjuicer ikke ilter juicen nær så meget som f.eks. en traditionel saftpresser. Er du i tvivl om holdbarheden, kan du tjekke farven og duften.
Tip! Når du er færdig med at juice, er der et tørt overskudsprodukt tilbage, som kaldes ”pulp”. Jo mere tør din pulp er, jo bedre har slowjuiceren klaret opgaven med at presse al saften ud. Læg desuden mærke til, at jeg skriver overskuds-produkt og ikke affaldsprodukt - der er nemlig ingen grund til at smide pulpen ud.
En god grøntsagspulp som denne er fantastisk at røre i frikadellefarsen eller bolledejen – det er en nem måde at udnytte alle grøntsagerne og frugterne på, og måske er det også en måde at få lokket lidt mere grønt i børnene på?
Og så er der vist ikke andet tilbage end at sige: Skål!