Der findes mange forskellige teorier og metoder til, hvordan du får flere penge mellem hænderne, og de starter næsten alle med et budget. At lave et husholdningsbudget over din egen privatøkonomi kan give dig et overblik, der kan hjælpe med at få mere luft i budgettet. Det kan lyde kedeligt, men du kan formentlig opnå en rigtig god timeløn ved det, så du kan få råd til alle dine 2017-drømme.
Som udgangspunkt kan det virke lidt uoverskueligt at skulle lave et budget fra bunden, men det vil oftest være besværet værd. Efter det første budget er sat op, vil du også opleve, at det bliver noget nemmere, da du blot vil kunne bruge selve strukturen fra dit første budget til fremtidige budgetter.
Denne artikel er skrevet i samarbejde med Samlino.dk.
1. Start med at få et overblik over alle dine indtægter
Første step handler om at notere alle dine indtægter. Det kan eksempelvis være din løn, boligsikring, SU eller børnepenge.
- Indkomst som løn, feriepenge eller kontanthjælp kan du i de fleste tilfælde finde i din digitale postkasse på borger.dk eller i e-boks.
- Dagpengemodtager: Du kan finde en oversigt over dine udbetalinger via din a-kasse.
- Studerende: Du kan finde en oversigt over SU via min SU på su.dk.
- Pensionist: Du kan finde en oversigt over pensionsudbetalinger på pensionsinfo.dk.
Hertil er det vigtigt, at du husker at trække skatten fra, så du altså kun regner med det beløb, du rent faktisk har til rådighed, og som lander på kontoen hver måned.
2. Skriv alle dine faste udgifter ind
Dine faste udgifter er typisk de vigtigste poster i et budget, idet de forekommer hver måned og som regel tager en stor bid af dine indtægter. Tjek din kontooversigt i din netbank og få et overblik over, hvor meget du betaler til hver post.
Nogle faste udgifter forekommer ikke hver måned, men måske kun hver anden eller tredje måned. Det er vigtigt, at du husker disse også i de måneder, hvor de ikke skal betales. Sørg derfor for at lægge penge til side hver måned, så du undgår en ubehagelig måned.
Faste udgifter inkluderer blandt andet:
- Husleje
- Forsikring
- Transport
- Telefon
- Afbetaling på lån
3. Skriv alle dine variable udgifter ind
Udover de faste udgifter har alle danskere også dem, man kalder variable udgifter. Det er også de lidt “sjovere” udgifter, som dækker over køb af fornøjelser, ferier, tøj og andre forbrugsgoder. Det er de variable udgifter som typisk er nemmere at skære ned på. Derfor skal du som udgangspunkt først og fremmest gøre plads til de faste udgifter, når du lægger budget.
Variable udgifter inkluderer blandt andet:
- Abonnementer til internet og mobiltelefoni
- Tøj
- Ferier
- Fornøjelser
- Husholdning
4. Sørg for at have plads i budgettet til de uforudsete udgifter
Det er ikke alt, der kan planlægges, og derfor er du nødt til også at lægge penge til side til det uventede. Hvor kedeligt det end lyder, er det en nødvendighed for at undgå at blive forgældet i en måned. Uforudsete udgifter kan blandt andet være en ny vaskemaskine eller en bilreparation, men også konfirmationer, bryllupper, begravelser, familieudflugter og barnedåb.
Faste udgifter: Alt for mange betaler for meget for deres forsikringer
Hver femte dansker ved ikke, hvad deres forsikringer koster, og resten vurderer dem til at koste cirka halvdelen af den faktiske pris. Sådan lyder det ifølge en ny undersøgelse, som Gallup har gennemført for Nordea. Alt for mange danskere undervurderer altså, hvor mange penge de årligt bruger på forsikringer, og forsikringsselskaberne har i mange år haft glæde af, at forsikring ikke rigtig er noget, som interesserer danskerne.
Derfor er årlige prisstigninger hos de forskellige forsikringsselskaber gået forbi næsen på rigtige mange, og flere betaler alt for meget for deres forsikringer. Det er derfor vigtigt, at du mindst en gang hvert år sørger for at lave et pristjek på din forsikring. Download et skema til forsikringstjek og læs om andre gode råd til en bedre og billigere forsikring her.
At tjekke sine faste udgifter mindst en gang årligt er et generelt råd, som flere kan drage nytte af, da der oftest kan være penge at spare. Selvom det måske ikke er lige sjovt, kan det være timelønnen værd. Udover forsikringer inkluderer dette blandt andet mobilabonnementer og bredbåndsabonnementer.
Denne artikel er skrevet i samarbejde med Samlino.dk, Danmarks førende sammenligningsportal indenfor finansielle ydelser, herunder bank, tele og forsikring. Samlino.dk hjælper forbrugeren med at spare tid og penge ved nemt og hurtigt at finde det produkt, der bedst matcher deres behov.