Frysere og køleskabe (og alle de forskellige typer og kombinationer af dem) fungerer bedst ved bestemte temperaturer. Det giver måske sig selv, at det er nemmere at fryse mad ned på Grønland end i Sahara, men udsvingene i rumtemperaturen behøver faktisk ikke være så store, før du kan få problemer med dine hvidevarer.
Hvad er en klimaklasse?
Klimaklassesystemet er en europæisk standard for, hvilke rumtemperaturer køle- og fryseapparater fungerer optimalt ved. Skalaen går fra N (normal temperatur) til T (tropisk temperatur), men et produkt kan godt have en kombinationsklasse. I de tilfælde fungerer produktet så mellem den laveste temperatur og den højeste.
Klimaklasse og temperatur
N (normal): 16-32 °C SN (subnormal): 10-32 °C ST (subtropisk): 18-38 °C T (tropisk): 18-43 °C
Vær obs. på at EU har lanceret et nyt energimærke pr. 1. marts 2021, som stiller strengere krav til ydeevne, Eco-design og testmetoder på blandt andet frysere og køleskabe. Se ændringerne her:
Hvad betyder klimaklassen for mig?
Hvis dit køleskab således er mærket SN/N/ST, fungerer det optimalt i en rumtemperatur på mellem 10 og 38 °C. I Danmark er de mest almindelige klimaklasser N og SN, og det er meget sjældent, at vi behøver bekymre os om maksimaltemperaturerne. Men minimumstemperaturerne er aktuelle i de kolde vintermåneder.
For lave temperaturer belaster hvidevarerne
Hvis du har en kummefryser stående i et bryggers, der ikke er særligt godt isoleret, eller hvis du har et køleskab stående i et koldt sommerhus, kan det godt belaste produkterne unødigt meget. Derfor er det en god idé at tænke over, hvor din hvidevare skal stå, og så vælge klimaklassen derefter. Ellers risikerer du at produktet bruger mere energi end nødvendigt, eller endda går i stykker.
Hjælp fryseren på vej
Så længe du holder dig inden for klimaklassens bundniveau, er det altid en god idé at placere frysere og køleskabe så køligt som muligt. Køleskabet er der nok ikke så meget frihed til at placere, men din fryser har rigtig godt af at stå køligt. Den bruger nemlig, ganske logisk, mindre energi på at fryse dine madvarer i et rum på 16 °C end et på 20 °C – helt op til 10 % mindre ifølge Energistyrelsen.
Hav plads omkring hvidevarerne
Når vi alligevel er i gang med at overveje, hvordan hvidevarerne skal placeres, er det også værd at snakke om, hvor meget plads der skal være omkring dine hvidevarer.
Køleskabe og frysere bruger en kondensator til at køle dine madvarer ned. Kondensatoren har brug for at kunne afgive varmen til omgivelserne, og derfor er det vigtigt, at der er rigeligt med ventilation og plads omkring kondensatoren. Det er især aktuelt for integrerede køleskabe. Jo mere plads, jo bedre, og gerne minimum 1½ cm i hver side og 3 cm bagved og over køleskabet – men tjek altid manualen, hvor producenten altid opgiver præcise instruktioner.