Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Kend dit produkt
Køkkentid

Hvad betyder ovnsymbolerne?

Står du med en ny ovn og tænker: "Hvad betyder ovnsymbolerne?" Eller har du bare aldrig prøvet andet end over- og undervarmefunktionerne på din gamle ovn, fordi du ikke er sikker på, hvad de andre funktioner kan? Symbolerne er ikke altid lige logiske, så vi har lavet en miniguide til ovnsymboler.

Over- og undervarme

traditional

Bundvarme

Den ovnfunktion, de fleste kender og bruger, er formentlig den helt almindelige over- og undervarme. En streg foroven betyder overvarme, mens en streg forneden betyder undervarme. På nogle maskiner kan du også finde flere horisontale streger, f.eks. to streger nederst. Det betyder ekstra varme i bunden.

Hvad skal det bruges til?

Funktionen med både over- og undervarme er oplagt til alle større madlavningsprojekter, hvor det er vigtigt, at varmen kommer i begge retninger. Det kan f.eks. være til bagning eller til store stykker kød.

LÆS OGSÅ: De bedste tips til at gøre ovnen ren

Funktionerne med under- eller overvarme separat er primært beregnet til mere nænsom tilberedning, hvor det er vigtigt, at varmen kun kommer fra den ene retning. Bundvarmen er oplagt til pizzabunde og retter i fad.

Varmluft

blæser

Blaeser og undervarme

Varmluftfunktionerne bruger typisk et cirkelsymbol med en form for vifte i midten. Det giver mening, fordi viften har sit eget varmelegeme, der sender varme ind i ovnrummet. Derefter sørger viften for, at luften cirkulerer rundt i hele ovnrummet. Med en god vifte bliver ovnrummet varmet jævnt op, så du kan tilberede mad i flere niveauer og lave større mængder mad på én gang.

Hvis der er en streg under eller over varmluftsymbolet, betyder det, at ovnen bruger varmelegembunden eller toppen af ovnen frem for et tredje varmelegeme bag ved viften.

Hvad skal det bruges til?

Varmluft kan bruges til de fleste typer af mad, men det er især en fordel, hvis du skal tilberede mad i flere niveauer i din ovn.

Hurtig opvarmning

quickheat

Symbolerne til hurtig opvarmning kan variere en del afhængigt af ovnens mærke og model. Typisk bruger man dog pile og en form for varmesymbol ligesom på dette billede. Funktionen varmer varmelegemerne hurtigt op til den ønskede temperatur, hvorefter den fortsætter som en helt almindelig over- og undervarmefunktion.

Se vores udvalg af ovne med lynopvarmning her.

LÆS OGSÅ: Fremtidens ovn klarer (næsten) selv madlavningen

Hvad skal det bruges til?

Hurtig opvarmning er beregnet til mad, der skal tilberedes ved høj varme og bliver derfor typisk brugt til mindre bageopgaver.

Grill

Grill small

Halvgrill

Grill og blæser

Med grillfunktionen skal du forestille dig en grill, der er vendt på hovedet. Ovnen har nemlig et ekstra kraftigt varmelegeme i toppen, der giver din mad en lækker, sprød overflade. En bred zigzaglinje betyder, at hele toppen af ovnen griller, mens en smal betyder, at kun midten af varmelegemet bliver brugt.

Du kan også finde en ny ovn i forbindelse med Black Friday

Hvis symbolet har et vifteikon, tænder og slukker grillfunktionen løbende, mens viften sender den varme luft rundt i ovnrummet. Dermed minder funktionen lidt om et roterende grillspyd, hvor din mad opvarmes jævnt hele vejen rundt.

Hvad skal det bruges til?

Grillfunktionen er velegnet til alt, der syder og bobler. Toast, bacon, pølser og de fleste former for kød. Typisk er det en god idé at placere kødet øverst i ovnen, så det kommer tæt på varmelegemet. Grill-og-viftefunktionen er oplagt til fjerkræ, og her bør du i stedet placere kødet midt i ovnen. Skal maden have en sprød overflade - f.eks. en flæskesteg med sprøde svær - kan du afslutte tilberedningen med grillprogrammet.

Optøning

optøning

Som navnet antyder, er optøningsfunktionen beregnet til optøning af frostvarer. Den fungerer ved, at ovnviften cirkulerer luft rundt i ovnrummet. Varmelegemet er ikke tændt, men bevægelsen af luften ved rumtemperatur tør alligevel maden hurtigere op.

Hvad skal det bruges til?

Optøningsfunktionen betyder, at det ikke er jordens undergang, hvis du ikke lige husker at tage kød op af fryseren om morgenen. Hvis du får uventede gæster til aftensmad, er denne funktion din ven.

Mulighederne er næsten uendelige

Listen her er ikke udtømmende, fordi ovnene ligesom alle andre produkter bliver mere og mere avancerede. Det giver dig endnu mere komfort og flere muligheder i din madlavning.

Overvejer du at udskifte din gamle ovn med en nyere model? Se vores store udvalg her

Flere gode hvidevaretips

Hjælp & svar

Christian fra whiteaway

Christian hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han computerentusiast og passioneret læsehest.

Favoritter

Luk