Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Vasketøj

Hvad betyder vaskesymbolerne på tøjmærket?

Har du kigget på mærkerne på dit tøj og tænkt: Hvad er det nu lige, symbolerne betyder? Vaskesymbolerne på tøjet er til for at vejlede dig i, hvordan du bedst vasker og tørrer tøjet. Det er bare ikke nogen hjælp, hvis ikke man ved, hvad symbolerne betyder. Her får du en forklaring på de mest almindelige symboler.

Vask

vask

Disse symboler har alle noget at gøre med din vaskemaskine. De første tre symboler illustrerer, hvor skånsomt du skal vaske tøjet. Ingen streger er en normal vask, én streg er en skånsom vask med mere vand og færre omdrejninger, mens to streger er ekstra skånsomt - for eksempel et specialprogram tiil uld eller silke.

Tallene indikerer den maksimale temperatur, tøjet kan tåle at blive vasket ved. Tøj med et mærke på 60 grader kan altså godt vaskes på 30 grader, men ikke omvendt.

En hånd betyder, at tøjet skal vaskes i hånden, mens et kryds betyder, at tøjet slet ikke bør vaskes.

LÆS OGSÅ: Forstår du vaskesymbolerne? Vi retter de mest almindelige misforståelser

31 paa udkig efter vaskemaskine 1920x540

Tørretumbling

trretumbling

Symbolerne for tørring i din tørretumbler er firkantede med en cirkel i. Er cirklen tom, er tøjet egnet til normal tørretumbling. Antallet af prikker indikerer, hvilken temperatur du må tørretumble tøjet ved. Én prik er lav temperatur, to prikker mellem, og tre prikker høj. Er cirklen i stedet sort, skal tøjet tørres uden varme.

Ligesom ved vaskemaskinen viser antallet af streger under firkanten, hvor skånsomt du bør tørre tøjet. Én streg kræver skånsom tørring, mens to streger kræver meget skånsom tørring, ofte med et specialprogram.

Et kryds betyder, at tøjet ikke bør puttes i din tørretumbler.

31 paa udkig efter torretumbler 1920x540

Tørring

Trresnor

Disse symboler har med tørring uden tørretumbler at gøre. Ligesom for tørretumbleren er disse symboler firkantede, men uden cirklen i midten. Det første symbol betyder hængetørring, for eksempel på en tørresnor.

Symbolet med tre lodrette streger betyder dryptørring, mens den vandrette streg betyder, at tøjet skal tørre liggende - eventuelt over et håndklæde for at beskytte underlaget. To diagonale streger betyder, at tøjet skal tørre i skyggen.

Symbolet med det vredne tøj og et kryds betyder, at du ikke må vride tøjet for at få vandet ud. Og det sidste symbol, firkanten med et kryds, betyder, at du slet ikke bør tørre tøjet.

Blegning

blegning-1

Hvis du skal blege dit tøj, skal du kigge efter det trekantede symbol. Er trekanten hvid, er alle blegemidler tilladt. Er der to diagonale streger i trekanten, må du gerne blege tøjet, men du skal undgå at bruge klor til det. Og en sort trekant med et kryds betyder, at du bør undlade at blege tøjet. 

Rens

Renserimærkning

Denne gruppe af symboler er en henvisning til renserier om, hvilket rensemiddel de bør anvende til tøjet. A betyder, at alle rensemidler er anvendelige, P er alle midler undtagen trichloroethylen, mens der til tøj med et F-mærke kun bør anvendes petroleumsbaseret rensemiddel.

Er der en streg nederst til venstre, skal tøjet vaskes i kort tid. Er stregen øverst til venstre, skal det vaskes ved lav fugtighed. En streg nederst til højre betyder lav varme, og en streg øverst til højre betyder ingen damp. Det sidste symbol, cirklen med et kryds, betyder, at tøjet ikke bør komme på renseri.

Strygning

vaskesymboler strygning

Den sidste gruppe af symboler handler om, hvordan du bør stryge dit tøj. Er strygejernet tomt, må tøjet stryges ved alle temperatur, og du må også gerne damptørre det.

Ligesom på tørretumblersymboler viser antallet af prikker, hvilken temperatur du må stryge tøjet ved. Én prik betyder lav temperatur, to betyder mellem, og tre betyder høj. Strygejernet med et kryds og tre streger i bunden betyder, at du ikke må dampe tøjet. Og det sidste symbol, et strygejern med et kryds, betyder, at du slet ikke bør stryge tøjet.

Flere gode vasketips til dig

Casper fra whiteaway

Casper hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han kaffenørd, som går utroligt meget op i en velsmagede kop kaffe.

Favoritter

Luk