Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
 • Mandag8-22
 • Tirsdag8-22
 • Onsdag8-22
 • Torsdag8-22
 • Fredag8-22
 • Lørdag8-22
 • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Madlavning

Hvad er forskellen på natron og bagepulver?

Forskelligt bagværk kræver forskellige hævemidler, men hvad er egentlig forskellen på natron og bagepulver? Det handler om kemi, og forskellen er vigtig. Vælger du det forkerte, kan den fine kage nemlig ende med at blive flad som en pandekage.

Det handler om kemi

Nogle opskrifter kræver natron, mens andre opfordrer til at bruge bagepulver, men hvad er egentlig grunden til det? Svaret tager os tilbage til skolebænken – det handler nemlig om kemi.

Når bagepulver og natron "sætter i gang", danner de en gas, som bobler og udvider sig, og som gør dejen porøs og luftig. Faktisk kan kager og brød opfattes som en slags fast skum, forklarer cand.techn.al. Christina Hansen på danskkemi-online.dk.

Natron eller ”baking soda”, som det hedder på engelsk

Kært barn har mange navne, og det gælder også natron. Hold nu godt fast - hævemidlet kaldes både natriumhydrogencarbonat, natriumbicarbonat og bicarbonat. På engelsk går det tit under betegnelsen baking soda, så det er altså natron, du skal bruge, hvis du støder på den betegnelse i engelske eller amerikanske opskrifter.

LÆS OGSÅ: 8 fantastiske rengøringstips med natron

Natron kendetegnes af den kemiske formel NaHCO3, og når kagerne og brødene hæver, er det, fordi bicarbonatet (HCO3) reagerer med syre og danner carbonsyre, som til sidst bliver til vand og CO2.

Natron elsker surmælksprodukter

Du har måske lagt mærke til, at mange af opskrifterne med natron også indeholder surmælksprodukter af en eller anden art. Det gør de, fordi bicarbonatet i natron reagerer med syren og skaber gas, som får dejen til at hæve.

Har du brug for nyt bageudstyr? Gør et kup til Black Friday!

Bruger du vand eller almindelig mælk i stedet, vil dejen både hæve mindre og blive mere basisk, hvilket giver en stærkere smag. Eksempler på dette er mørke, flade kager som f.eks. peberkager.

Irsk sodabrød med natron

Soda bread irsk Har du taget turen over Nordsøen til den grønne ø, har du sikkert opdaget, at irerne har en lang tradition for at bage irsk sodabrød. Brødet er enkelt at bage - det er dybest set bare en blanding af mel, natron og kærnemælk og sommetider bagepulver.

LÆS OGSÅ: Bag det lækreste glutenfri brød på under 1 time

Brødet smager nærmest nøddeagtigt, og udseendet på de hjemmebagte brød er rustikt og ujævnt på toppen. I Irland spises brødet både morgen og aften og nydes også gerne sammen med den traditionelle kartoffel- og løgsuppe.

Når du bager med natron, skal du være hurtig

Når du bager med natron, er det en god idé at samle de tørre ingredienser, før du hælder væske i. På den måde ødelægger du ikke de fine bobler, som natronen laver i dejen. Når dejen er klar, skal den i ovnen så hurtigt som muligt.

Bagepulver, alfa og omega for en god lagkagebund

Så hvad er forskellen på natron og bagepulver? Bagepulver er en amerikansk opfindelse, som først gjorde sit indtog i Europa i 1840'erne. Nutidens bagepulver er en alt-i-en-løsning, som indeholder natron og to syrer (natriumdifosfat, Na2HP2O7, og monocalciumfosfat, Ca(H2OI4)2). Det er særligt velegnet, når du skal bage lagkage.

En proces i 2 trin

Med bagepulverets indtog var mulighederne for at bage pludselige nærmest uendelige, og nu var det muligt at lave kager uden surmælksprodukter, fordi syren allerede var tilsat. Resultatet blev også mere stabilt, fordi bagepulveret ikke reagerer med det samme ligesom natron, men fungerer i to trin.

Den ene syre reagerer nemlig ved stuetemperatur, når væsken tilsættes, mens den anden først går i gang, når kagen sættes i ovnen. Derfor skal vaffeldej uden surmælksprodukter stå og hæve, mens vaffeldej med natron og surmælksprodukter ikke skal. Bagepulveret er også tilsat fyldstoffer, som gør, at det ikke klumper og er lettere for dig at måle op.

kagedeig

Luften kommer ikke kun fra bagepulveret

Selv om bagepulveret gør sit for at få kagerne til at hæve i ovnen, afhænger flere kageopskrifter af, at du pisker luftige æggehvider eller smørcreme, så der kommer luft i dejen, som hjælper kagen med at hæve i ovnen. 

Er det ligemeget, om jeg bruger bagepulver eller natron?

Det korte svar er nej. Natron reagerer med syre og vil give en pandekageflad brun kage, hvis den erstatter bagepulveret i en opskrift uden syre. Simply Recipes foreslår derfor, at du kan bruge en teskefuld eddike eller citronsaft for hver halve teskefuld natron i opskriften.

Derudover skal du være opmærksom på mængdeforholdet. Du skal nemlig bruge 4 gange så meget bagepulver som natron. Afhængig af opskriften kan resultatet derfor komme til at smage lidt bittert, specielt hvis du bruger meget bagepulver.

5 ting, der er gode at huske

 • Natron hedder ”baking soda” på engelsk
 • Bagepulver hedder ”baking powder” på engelsk
 • 1 tsk bagepulver svarer til ¼ tsk natron, men du skal huske at tilsætte syre
 • For at neutralisere ½ tsk natron (ca. 2 g) skal du bruge 2,4-2,5 dl kærnemælk eller 1 tsk citronsaft/eddike
 • 1 tsk bagepulver bruges pr. 2,5 dl (150 g) hvedemel

Artiklen er inspireret af danskkemi-online.dk og Simply Recipes

Gør bagningen endnu lettere med en røremaskine - se vores store udvalg af røremaskiner her.

Har du lyst til flere bagetips?

Tips til madlavning

Mia fra WhiteAway

Mia er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk