Står du og skal flytte hjemmefra lige om lidt? Så følger ansvaret for egen husholdning med alt, hvad det indebærer af indkøb, planlægning, rengøring og meget mere med. Er du en af dem, og kunne du bruge en hjælpende hånd? Så giver vi dig her en række tips til at komme godt på plads i dit nye hjem.
Madplanen betaler sig
Det er et klassisk tip, som du med garanti har hørt en million gange før (undskyld!). Alligevel tillader vi os at slå et lille slag for madplanen, som kan spare dig for massevis af kroner. De to store fordele er, at du sparer penge ved ikke at købe ind så ofte, og at du får brugt dine madvarer og reducerer mængden af mad, du smider ud.
Lav den selv – eller få andre til det
Der er flere forskellige tilgange til madplanen: Du kan sætte dig med blyant og papir og selv lave madplanen helt fra bunden, eller du kan tage forskellige apps og hjemmesider til hjælp og få andre til at gøre arbejdet.
Vælger du den nemme måde, kan du finde færdige madplaner hos f.eks. Rema 1000 og Arla, og en hurtig Google-søgning vil uden tvivl give dig mange flere. Mange af madplanerne på nettet har desuden en indkøbsliste, så du også slipper for den del – og du skal ikke hver dag overveje, hvad du nu skal finde på til aftensmad.
Sørg for et lager af basisfødevarer
Indkøbsturene bliver væsentligt lettere, hvis du har et lager af dine mest brugte fødevarer i køkkenet. Det er ting som salt og peber, bagepulver, krydderier, mel, havregryn osv. Arla har lavet en udmærket oversigt over basisvarer i køkkenet – du kan bruge den som udgangspunkt og lægge til og trække fra, som du har lyst til.
Et basislager gør ikke bare indkøbsturene mere overskuelige, det gør det også muligt at bikse en simpel ret sammen, hvis du en dag ikke lige har fået købt ind. Du kan f.eks. komme langt med en pakke pasta, en dåse hakket tomat, hvidløg og salt og peber.
Brug kreative rengøringsartikler
En vis mængde rengøringsartikler er ikke til at komme udenom, men du behøver ikke at bruge en formue i den velduftende del af supermarkedet. Mange af dine basisvarer i køkkenet kan nemlig bruges til rengøring.
Natron kan bruges til mange formål
Natron er lidt af et vidundermiddel, som både kan fjerne den dårlige lugt fra sko og hjælpe dig med rengøringen af ovnen. Det bedste af det hele er, at det er en af de allerbilligste varer i supermarkedet.
Velduftende rengøring med citron
Citronen kan du gribe, hvis du skal gøre mikroovnen ren, fjerne pletter på skærebrættet eller på glasoverflader. Det er ikke bare en billig måde at gøre rent på, det er også særdeles velduftende.
Få styr på det basale udstyr i køkkenet
Nogle ting er uundværlige i køkkenet, og det vrimler med tjeklister til dig, der skal flytte hjemmefra – nogle er korte, andre er uoverskueligt lange. I vores version har vi valgt kun at tage det mest essentielle med, og så kan du altid udvide derfra.
Tjekliste til køkkenet
- Gryde og stegepande
- Ildfast fad
- Skærebræt og et par skarpe knive
- Stegepalet
- Ostehøvl
- Vinoplukker og almindelig oplukker
- Dåseåbner
- Kartoffelskræller
- Viskestykker og opvaskebørste
- Tallerkner (dybe og flade), glas, kopper og bestik
- Rivejern
Hvilke elektriske apparater kan du ikke undvære?
Udover det allermest basale udstyr i køkkenet kan det give mening at investere lidt i elektriske apparater til hjemmet. Vores råd er, at du stiller dig selv spørgsmålet: Hvad er vigtigst for mig?
- Er god kaffe et must? Så skal du måske investere i en kaffemaskine. Drikker du lige så gerne pulverkaffe, kan du nøjes med elkedlen.
- Har du en forkærlighed for toast? Så er det måske et toastjern eller en brødrister, du skal have fat i.
- Vild med smoothies? Så skal du have fat i en god juicer.
Glem ikke støvsugeren!
Du får nok også brug for en støvsuger. Præcis hvilken type, du skal bruge, afhænger af dit hjem. Har du hårde gulve eller gulvtæpper? Bor du i en mindre lejlighed, hvor støvsugerens arbejdsradius ikke er så vigtig? Har du kæledyr?
Smart opbevaring i små lejligheder
Er du landet i en lejlighed med begrænset plads, er kreative opbevaringsløsninger alfa og omega. Hvis pladsen under sengen og oven på klædeskabet allerede er fyldt, har vi et par tips til at udnytte endnu mere af pladsen:
- Sæt en skoreol op på bagsiden af døren eller på væggen og slip for rod på gulvet
- Brug reoler som rumdelere for at få ekstra plads til studiebøger og nips
- Find møbler med indbygget opbevaringsplads – f.eks. en bænk eller en siddepuf