Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Tips & tricks

Hvilken vej skal bestikket vende i opvaskemaskinen?

Der er ingen tvivl om, hvad der er mest bekvemt: Når bestikket vender med skaftet opad i bestikkurven, er det både let at fylde kurven op og tømme den igen. Men er det egentlig den bedste måde at vaske bestikket op på?

Hvorfor er det en god ide at vende skaftet nedad?

Selv om det er lettest at vende bestikket med skaftet opad, er der flere gode argumenter for at lade knivene og gaflerne vende med ”hovedet” opad og skaftet nedad. Du kan bare spørge de store producenter som Electrolux, Gorenje, ASKO, Samsung og Miele – de er nemlig enige.

At vende skaftet nedad betyder godt nok, at du skal være ekstra forsigtig, når du griber fat i knivene - men til gengæld giver det dig fordele, når det handler om bl.a. hygiejne og at undgå pletter på bestikket. Mere om det i de næste afsnit.

Undgå pletter på bestikket

Når bestikket får lov at vende hovedet opad, kan vandet lettere løbe af. Det giver mindre risiko for kalkpletter på den mest synlige del af bestikket.

LÆS OGSÅ: Sådan fjerner du flyverust i opvaskemaskinen og på bestikket

Bestikket bliver mere rent

Med skaftet nedad har bestikket de bedste forudsætninger for at blive rent. Ligger der madrester i bunden af bestikkurven, kommer de nemlig ikke i direkte kontakt med de dele af bestikket, som man putter i munden - og det er mere hygiejnisk.

Samtidig er det de dele af bestikket, der stikker op over bestikkurven, som bliver mest rene. De bliver skyllet dírekte af vandet fra spulearmene i modsætning til den del af bestikket, som er placeret nede i kurven - her dæmpes vandets kraft en smule af kurven. Ulempen her er, at du er nødt til at tage fat i den øverste del af bestikket, når du tømmer opvaskemaskinen. Sørg derfor altid for at have rene hænder for at bevare den gode hygiejne.

… og der er selvfølgelig undtagelser

skarpe knive

Ingen regel uden undtagelser! Du kan vælge at placere de lidt skarpere knive med bladet nedad, så de er lettere at få fat i uden at skære sig (eller måske skal du overveje, om de skarpe knive egentlig har bedre af at undgå opvaskemaskinen)

Har du bestik med træskaft, kan det også være en god ide at placere dem med skaftet opad. Så løber vandet hurtigere af skaftet og gør mindre skade på træet. Her kan du også overveje, om det ikke er umagen værd at vaske bestikket af i hånden - sæben i opvaskemaskinen kan nemlig tørre træet ud.

Den nemme løsning: Bestikbakken

Den allernemmeste løsning er at vælge en opvaskemaskine med bestikbakke. Bestikbakkerne er som regel placeret øverst i maskinen, hvilket også giver dig den fordel, at du får bedre plads i den nederste del af opvaskemaskinen.

Med en bestikbakke skal du ikke bekymre dig om, hvilken del af bestikket der bliver mest ren, ligesom det er let at tage bestikket ud uden at røre ved skarpe knivsblade og de dele af bestikket, som vi spiser med.

Flere tips til opvaskemaskinen?

Kilder: dinside.no og boligliv.dk

Rengøring

Christian fra WhiteAway

Christian har altid et godt råd til, hvordan du får mest ud af dine husholdningsapparater. Han hjælper dig med at løse små hverdagsproblemer på smarte måder, og derudover er han musikelsker og vild med kreative projekter af enhver slags.

Favoritter

Luk