Logo
70 70 29 29 kundeservice er lukket
  • MandagLukket
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • SøndagLukket
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop

Hvorfor bliver knive sløve i opvaskemaskinen? 3 tips til at holde knivene skarpe

Du har sikkert hørt det før: ”Vask dine knive i hånden, ellers bliver de sløve”. Men hvad er det ved opvaskemaskinen, der er så skidt for dine knive? Vi tager et kig på videnskaben bag en sløv kniv – og kigger selvfølgelig også på, hvordan du gør en sløv kniv skarp igen.

Det siger videnskaben

Videnskab.dk har undersøgt den videnskabelige forklaring på, hvorfor dine knive bliver sløve. Og det viser sig, at det i bund og grund har noget at gøre med, hvordan kniven bliver lavet. Moderne knive skal kunne holde til mange ting. De skal blandt andet have en skarp og tynd knivsæg, være stenhårde og slidstærke, og være rustfri.

Men nogle af kravene er modstridende. Når man skal lave en stærk og skarp kniv, vil man nemlig gerne holde mængden af krom i stålet nede. Til gengæld tilføjer man typisk krom til stål for at mindske forekomsten af rust. Så det er altså en balancering af krom-mængden, der i sidste ende har indflydelse på, hvor hurtigt din kniv bliver sløv.

Problemet er rust

Rust er den helt store dræber, når det kommer til skarpheden på dine knive. Det er blandt andet derfor, du ikke bør sætte dem i opvaskemaskinen. For ud over, at de kan opsamle rust fra selve opvaskemaskinen eller fra andet service i maskinen, kan kemien i opvaskemaskinen også få rust til at samle sig på knivene.

Mens det ved håndvask er knofedt, der gør det meste af arbejdet, er det kemien fra opvaskemidlet, der klarer rengøringen i opvaskemaskinen.

3 tips til at holde køkkenknivene knivskarpe

Ud over at vaske dine knive i hånden er der flere ting, du kan gøre i hverdagen, som kan hjælpe med at holde dem skarpe. Hvis du sidder tilbage med sløve knive, er alt håb ikke ude. Det er faktisk ikke så svært at få knivene skarpe igen, det kræver bare lidt knofedt og en slibesten. Vi giver her 3 tips til at holde dine køkkenknive skarpe.

1. Sørg for den rigtige opbevaring

Hvis dine knive ligger løst i en skuffe, er det på tide at overveje en anden løsning. Her bliver knivene nemlig sløve. I stedet skal du opbevare dine køkkenknive i en knivblok eller bruge en knivmagnet, der er monteret på væggen. På den måde undgår du, at knivene gnider mod hinanden.

Går der mere end en måned imellem, at du bruger dine knive, kan du smøre et tyndt lag mineralolie på dem og vikle dem ind i avispapir. Det bevarer skarpheden.

Skjær tomater

2. Tænk over, hvad du skærer i

Skal du skære i særligt hårde materialer som frostvarer eller ben, skal du bruge særligt kraftige knive. Dine almindelige Global-knive kan ikke holde til opgaven, og forsøger du alligevel, risikerer du at lave hakker og ridser i knivsbladene.

Du kan få knive i hårdt stål og med bredere knivsblade, som egner sig bedre til opgaven – så skån dine køkkenknive og lad maden tø op, inden de skal på arbejde.

3. Husk at slibe dine knive

Det er en god ide at slibe køkkenknivene med jævne mellemrum for at holde dem skarpe. Hvis skaden er sket, er et strygestål altså ikke tilstrækkeligt - det er ren vedligeholdelse.

Du kan bruge et strygestål eller en slibesten, og hvis du ikke er helt tryg ved at gøre det selv, kan du få det gjort hos en knivsliber og nogle hælebarer og skomagere.

slibe knive

Det kan være lidt vanskeligt selv at slibe kniven i den samme vinkel på begge sider af knivsbladet. Det er også en god ide at sætte en professionel på opgaven, hvis knivene er helt sløve og skal have en større omgang.

Køkken
Vedligeholdelse

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk