Logo
70 70 29 29 kundeservice er lukket
  • MandagLukket
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • SøndagLukket
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Hvidevarer
Vasketøj

Hvorfor er din vaskemaskine langsommere, end den lover?

Har du også undret dig over, hvorfor din vaskemaskine nogle gange bruger længere tid på en vask, end den normalt gør – og endda længere, end den skriver på displayet? Og at den andre gange er færdig før tid? Det har vi. Så læs med og find ud af hvorfor.

Hvorfor passer tiden på displayet ikke?

Næsten alle nyere vaskemaskiner har et display, der fortæller, hvor lang tid hvert program varer. Og stort set alle maskinerne gætter bare på, hvor lang tid det vil tage. Der er nemlig rigtig mange forskellige faktorer, der afgør, hvor hurtig (eller langsom) din vaskemaskine kan være.

Det er lidt ligesom at bruge din GPS, når du kører bil. Når du tænder for GPS’en og vælger din rute, giver den dig et forventet ankomsttidspunkt - men det ankomsttidspunkt er baseret på en forventet gennemsnitsfart og uden uventede forsinkelser. Derfor justerer GPS’en også ankomsttidspunktet løbende, men det er ikke alle vaskemaskiner, der kan gøre noget tilsvarende.

fuld vaskemaskine

Hvad påvirker vasketiden?

Din vaskemaskine ved ikke, hvor meget tøj du har lagt ind i tromlen, hvor varmt (eller koldt) vandet er, hvor højt vandtrykket i vandtilførslen er, eller hvor hårdt vandet er. Alle disse faktorer kan påvirke vasketiden.

Tøjmængden

Jo mere tøj, der bliver lagt ind i vaskemaskinen, jo mere vand skal maskinen bruge til vasken. En overfyldt maskine tager derfor mere vand ind, hvilket får vaskeprogrammet til at tage længere tid.

LÆS OGSÅ: Vælg en vaskemaskine i den rigtige størrelse

Temperaturen på vandet

Som en del af vaskemaskinens indstillinger vælger du også en vandtemperatur. Men vandet har selvfølgelig ikke den temperatur, når det bliver tilført. Afhængigt af, hvilken temperatur vandet rent faktisk har, skal maskinen bruge noget tid på at varme det op. Jo lavere temperatur i vandet, og jo mere vand den skal bruge, jo længere tid tager det at varme op.

Trykket i vandtilførslen

Trykket betyder meget for, hvor lang tid det tager at fylde maskinen med vand. Er der skruet helt op, kan det formentlig gøres på et par minutter. Er trykket omvendt skruet helt ned, kan det tage op til 10 minutter.

vandtryk

Vandets hårdhed

Det primære problem med hårdt vand er, at det efterlader en masse kalk. Kalken kan sætte sig forskellige steder, for eksempel i vandtilførslen eller i selve maskinen, hvilket kan påvirke, hvor hurtigt maskinen kan vaske dit tøj. Husk derfor at afkalke din vaskemaskine regelmæssigt.

LÆS OGSÅ: Sådan afkalker du vaskemaskiner

Har maskinen sensorstyring?

Mange vaskemaskiner har en eller anden form for sensor, der hjælper med at holde styr på vandindtag og lignende. Nogle maskiner har decideret sensorstyring af vaskeprogrammet, så den løbende tilpasser programmet undervejs i tøjvasken. Hvis dine vasketider svinger lidt, kan det også være en del af forklaringen.

Er der noget galt med maskinen?

Det er helt normalt, at din vaskemaskine gætter 20-30 minutter forkert på vasketiden. Hvis du bruger maskinens økoprogram, kan tidsforskellen være endnu større. Synes du alligevel, at maskinen bruger unormalt lang tid på en vask, så tag kontakt til producenten. De kan sende en tekniker ud, der kan vurdere, om der er noget galt med maskinen.

tekniker

Flere vaskemaskinetips

Kilde: ukwhitegoods.co.uk

Casper fra whiteaway

Casper hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han kaffenørd, som går utroligt meget op i en velsmagede kop kaffe.

Favoritter

Luk