Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Guides

Guide: Keramiske knive vs. stålknive, hvad er bedst?

Mange undrer sig over forskellen mellem keramiske knive og stålknive. Begge typer har både fordele og ulemper. Læs med, når vi sammenligner de to og opridser de vigtigste forskelle.

skære radiser

Skarpe knivsægge gør madlavningen lettere og mere sikker

Sløve køkkenknive gør ikke kun arbejdet i køkkenet langsommere. Du skal også bruge flere kræfter med en sløv kniv, og derfor er der større risiko for, at kniven smutter for dig. Hvad du måske ikke ved er, at en sløv kniv også kan forringe kvaliteten af din mad.

Skærer du f.eks. en steak eller en steg ud med en sløv kniv, skader du fibrene i kødet og lader mere kødsaft løbe ud. Resultatet er, at kødet bliver mere tørt og sejt, end hvis det skæres med en skarp kniv, som glider let igennem.

Trænger dine køkkenknive til at blive slebet? Se vores udvalg af knivslibere her

Stål – fleksibelt og let at vedligeholde

Når det gælder køkkenknive, er stål det mest anvendte materiale. Stålknivene findes i et væld af forskellige modeller, hvilket gør det let at finde en, der passer perfekt i din hånd.

Derudover er stålknivene holdbare og lette at slibe derhjemme. Selv hårdt medtagne knive kan blive skarpe igen med den rette behandling. Til gengæld holder de sig skarpe i kortere tid end de keramiske knive. Du bør altid undgå at vaske en stålkniv i opvaskemaskinen - det er nemlig den sikreste måde at ødelægge en skarp knivsæg på.

knive på skærebræt

Keramik – hårdere end stål

Keramiske knive er hårdere end stålknive og har derfor en længere levetid. De er lavet af en speciel slags sand, som giver æggen mikroskopiske tænder, der saver sig gennem madvarerne. Derfor opleves de som skarpere end stålknivene.

Tænderne er dog så bittesmå, at du ikke kan mærke dem – tværtimod vil du føle, at keramiske knive har en glattere overflade. Det betyder også, at madvarerne ikke så let sætter sig fast på æggen, når du skærer.

Do’s and don'ts med keramiske knive

Keramiske knive reagerer ikke sammen med syre og kan derfor med fordel bruges til frugt og grønt. Frugt og grønt indeholder ofte syrer, som frigøres, når man skærer i dem. Syren kan skade bladet på en stålkniv, mens keramiske knive ikke bliver påvirket af den. Derudover kan madvarerne indimellem reagere med stålkniven og blive brune og grimme. Det undgår du med en keramisk kniv.

En keramisk kniv kan faktisk også gå i opvaskemaskinen. Materialet er så hårdt, at kniven ikke bliver sløv.

En af udfordringerne med keramiske knive er, at de er mere porøse end stålknive og lettere går i stykker. Du bør derfor heller ikke skære i frosne madvarer med en keramisk kniv, fordi små, skarpe splinter kan løsne sig fra kniven og havne i maden. En anden ulempe er, at de keramiske knive er forholdsvis svære at vedligeholde.

grønne knive på skærebræt

Keramiske knive skal også slibes

Et sejlivet rygte er, at de keramiske knive holder sig skarpe for evigt. Sandheden er, at en keramisk kniv ofte går i stykker, før den får behov for at blive slebet, fordi den er relativt skrøbelig.

LÆS OGSÅ: Sådan sliber du køkkenknivene på den rigtige måde

Det er måske godt det samme, for det er ikke let at slibe en keramisk kniv. Selv, hvis du har et slibeværktøj i diamant som f.eks. et strygestål med diamantbelægning, er det tæt på umuligt at få en godt slidt kniv skarp igen. Når knivbladet er tæt på at være udtjent, er det lettere at få kniven slebet hos en professionel.

Se vores udvalg af køkkenknive her

Knive stiller krav til opbevaring

For at give dine knive en lang levetid er det vigtigt, at du opbevarer dem på et sikkert sted. Det bedste er at hænge dem op på væggen på en magnetliste, alternativt kan du købe en god knivblok. Vigtigst er det, at knivene ikke havner i en køkkenskuffe med masser af andet køkkengrej. Det ødelægger ikke kun knivsæggen, der er også risiko for at skære sig, når man skal have fat i noget i skuffen.

Sammenligning: Keramisk kniv vs stålkniv

+/- Stålkniv Keramisk kniv
Fordele Let at vedligeholde og slibe, holdbare og findes i mange modeller Har næsten ikke brug for vedligeholdelse, råvarer slipper kniven lettere, kan vaskes i maskinen
Ulemper Skal vaskes op i hånden, holder sig skarpe i kortere tid Porøs og går let i stykker, kan ikke bruges til frosne madvarer, sværere at slibe selv

Flere tips til dit køkken

Køkken

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk