Det er blevet andesæson i de danske køkkener. Mortensaften nærmer sig, og julen er at skimte i horisonten. Men hvordan er det nu lige, at man får lækkert, sprødt skind på and? Vi har været på jagt efter gode råd til dig, og det er faktisk ikke så svært. Læs med og find ud af, hvordan du gør.
Vælg den rigtige and
Når du skal vælge en and, er det vigtigt at vælge den rigtige størrelse. Husk, at 1-1½ kg går til skroget, så hvis du køber en and på 2 kg, er der ikke ret meget kød tilbage. Du skal derfor ikke være bange for at købe en and på 3-3½ kg.
Mængden af kød på anden betyder nemlig også meget for, hvor saftig din and bliver. Hvis du ikke skal bruge hele anden samme aften, kan du sagtens gemme resten og bruge det til andre retter. Hvis det er vigtigt for dig at vælge en and, der har haft det godt, inden den blev slagtet, har Dyrenes Beskyttelse lavet en oversigt over andemærker målt efter andevelfærd.
Brug godt med fyld
Fyldet i din and er en vigtig detalje for at sikre, at kødet bliver saftigt. Fyldet trænger nemlig ud i kødet, mens anden tilberedes. Det mest almindelige er at fylde anden med æbler og svesker - også, selvom du måske ikke har lyst til at spise dem sammen med anden. I så fald kan du bare tage fyldet væk, inden du serverer den.
Så meget skal du bruge
Til en and på 3 kg skal der typisk bruges 4 æbler og 300 g svesker. Æblerne skæres i skiver eller tern, blandes med sveskerne, salt og peber, og anden fyldes.
Hvis anden skal i ovnen
Læg anden med brystet opad i en bradepande med 1-2 cm vand i bunden. Du kan enten lægge anden direkte i bradepanden eller lægge den på en rist ovenover. Sæt ovnen på 225 grader, indtil vandet bobler (ca. 15 minutter), og skru så ned på 160 grader.
Hvornår er den færdig?
Herefter skal du bare lade anden stege, indtil den er sprød og mør (ca. 2½-3 timer). Du kan tjekke, om anden er færdig, ved at stikke dybt ind i låret med en kødnål eller en gaffel. Hvis kødsaften er lyserød, skal anden have mere tid. Hvis du måler efter med et stegetermometer, skal anden have en temperatur på ca. 75 grader.
Hvis anden bliver for mørk, kan du lægge et stykke sølvpapir over. Hvis skindet ikke er sprødt, når anden er færdig, kan du eventuelt grille den eller give den nogle minutter ved 250 grader i ovnen.
Hvis anden skal på grillen
Skal du have anden på grillen, er det en god idé at bruge en foliebakke, som du kan stille mellem kullene. Læg kullene langs siderne af grillen, og stil foliebakken i midten.
Det går bedst med et grillspyd
Når bakken er placeret, hælder du vand i bakken, til den er ⅔ fyldt. Det vigtigste ved at grille en and er, at du sørger for at få en jævn temperatur. Det er nemmest, hvis du har et roterende grillspyd (rotisserie). Placér anden på spyddet, og bind vinger og lår ind til kroppen, så de ikke hænger, når anden roterer.
Sæt spyddet på grillen og start motoren, så spyddet roterer. Hvis du ikke lige har et grillspyd, kan du i stedet placere anden på din grillrist med brystsiden nedad og vende anden efter 1 time.
Så lang tid skal den have
Ligesom i ovnen varer det 2½-3 timer, før anden er færdig, og du kan igen teste ved at kigge på kødsaften. Hvis den er lyserød, skal anden have længere tid på grillen. Stegetermometeret skal vise 75 grader, hvis du gerne vil måle efter. Hvis skindet ikke er helt sprødt, kan du give anden et par minutter direkte over kullene, men det går rigtig hurtigt, så pas på!
De sidste forberedelser
Nu er du klar til at tilberede en sprød and. Husk altid at lade anden hvile i 20-30 minutter, inden du serverer den. Og hvis du tilbereder den, dagen inden den skal serveres, skal den bare have cirka 25 minutter i ovnen ved 200 grader næste dag.
Det er selvfølgelig ikke de eneste måder at lave en sprød and på, og du sidder sikkert med dit helt eget gode husråd. Hvis det er tilfældet, så del det med os!