Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
 • Mandag8-22
 • Tirsdag8-22
 • Onsdag8-22
 • Torsdag8-22
 • Fredag8-22
 • Lørdag8-22
 • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Hvidevarer
Guides
Vasketøj

Vælg den rigtige tørretumbler - skal det være kondens eller aftræk?

Er du på udkig efter en ny tørretumbler, men i tvivl om, hvilken type du skal vælge? Vi kigger nærmere på kondens- og aftrækstørretumblere og gennemgår fordele og ulemper ved begge typer.

De to typer af tørretumbler

 • Aftrækstørretumbleren: Tørrer dit tøj hurtigt og effektivt, men har den begrænsning, at den har brug for en aftrækskanal til det fri og er lidt mindre energieffektiv end kondenstørretumbleren.

 • Kondenstørretumbleren: Er mere energieffektiv end aftrækstørretumbleren, og den kræver ikke nogen aftrækskanal. Den kræver til gengæld et rum med god udluftning, fordi den – afhængigt af dens kondenseringsevne – afgiver en vis mængde fugt til rummet, den står i.

tørretumbler og vaskemaskine i bryggers

Kondenstørretumblere

Denne type er den mest almindelige tørretumbler i dag, og det skyldes sikkert til dels, at den er nemmest at installere. Du behøver nemlig ikke en aftrækskanal og et hul i muren. I stedet for at lede luften ud i det fri recirkulerer tørretumbleren luften, så du i princippet kan stille den overalt. Kondenstørretumblere afgiver dog en del fugt til omgivelserne, så sørg for, at der er god udluftning i rummet.

En kondenstørretumbler samler fugten i en kondensbeholder, som skal tømmes regelmæssigt. Nogle maskiner kan dog tilkobles en afløbsslange, så du ikke behøver at tømme beholderen. I visse tilfælde følger afløbsslangen med, andre gange kan du købe den som tilbehør.

LÆS OGSÅ: Genbrug vandet fra din kondenstørretumbler

Fordele

 • Nem at installere
 • Energivenlig
 • Vandet kan genbruges
 • Større udvalg af modeller

Ulemper

 • Afgiver fugt til omgivelserne – husk at lufte ud!
 • Vandbeholderen skal tømmes regelmæssigt (mange modeller kan tømme vandbeholder af sig selv)
 • Tørrer ikke lige så hurtigt som en aftræksmodel

fyldt tørretumbler

Aftrækstørretumblere

Aftrækstørretumblernes popularitet falder, men de findes stadig på markedet. De kræver en aftrækskanal til det fri, hvilket betyder et hul i ydermuren. Det medfører et højere energiforbrug end en kondenstørretumbler i form af varmetab. Derfor er den primære grund til at vælge en aftrækstørretumbler typisk, at man allerede har haft en aftræksmodel stående. Det kan nemlig være dyrt og besværligt at få lukket og isoleret det gamle hul i væggen.

Hvis du skal have maskinen stående i et meget lille rum, kan det være en fordel med en aftrækstørretumbler frem for en kondenstørretumbler. Luften ledes nemlig direkte ud, så der ikke afgives fugt til rummet. Den tørrer også tøjet en smule hurtigere end en kondenstørretumbler.

Fordele

 • Luften ledes ud af rummet, så der ikke afgives fugt
 • Nemmere end at isolere din ydermur, hvis du allerede har en aftrækskanal
 • Tørrer tøjet hurtigere

Ulemper

 • Bruger mere energi
 • Kræver hul i ydermuren
 • Besværlig at skifte ud med en kondenstumbler i fremtiden

mand tømmer tørretumbler

Pris, energi forbrug & kapacitet

Inden du beslutter dig for, hvilket type tørretumbler du skal købe, bør du overveje, hvor meget du ønsker at betale for den, energiforbruget ved brugen af tørretumbleren og at dens tørrekapacitet matcher din vaskekapacitet.

Pris

Prisen er tit skrevet med store, iøjnefaldende typer og derfor det første, vi lægger mærke til. Det er fristende at gå efter en helt billig model, men på længere sigt er det lige så vigtigt at holde øje med ting som maskinens forventede levetid og energimærkning.

Energi forbrug

Når du køber tørretumbler, er det altid en god ide at tage et kig på, hvor energivenlig den er. Energiskalaen går fra A-D, hvor A er bedst. A er desuden inddelt i niveauer fra A til A+++. Jo flere plusser, jo bedre.

Energimærkningen fortæller, hvor miljøvenlig din tørretumbler er – og samtidig hvor stor indflydelse den vil have på din elregning. Som tommelfingerregel koster det 6 kr. pr. fyldning at tørre tøj i en tørretumbler med energimærkning A, mens en tørretumbler mærket med A+++ tørrer dit tøj for 2 kr.

Uanset om du ser på en tørretumbler med kondens eller aftræk, bør du kaste et blik på dens energiklasse. Energistyrelsen anslår nemlig, at du kan spare op til 6.400 kr. i løbet af tørretumblerens levetid, hvis du vælger en model i energiklasse A++ frem for energiklasse B. Det er mere end prisen på mange nye maskiner, så det kan virkelig betale sig at være grundig.

Tørrekapacitet

En stor husstand har brug for en tørretumbler med stor kapacitet - det kan de fleste nok se logikken i. Det er vigtigt at vælge en tørretumbler, der er stor nok, fordi en overfyldt maskine bruger mere energi og krøller tøjet unødvendigt meget - og hvem vil ikke gerne spare tid med strygejernet? Den letteste måde at finde den rigtige størrelse på er simpelthen at matche den med vaskemaskinen.

Tørretumblerens kapacitet har meget at sige, særligt for dig, der har en stor familie. Det er nemlig vigtigt, at du ikke overfylder tørretumbleren. En overfyldt tørretumbler bruger mere energi, og tøjet bliver også mere krøllet.

Den letteste måde at vælge kapaciteten på er faktisk at mache den med vaskemaskinen, så du kan flytte vasketøjet fra maskine til maskine uden problemer.

Tommelfingerreglen er enkel: Jo flere, I er i husstanden, jo større kapacitet skal tørretumbleren have.

Hvor stor skal din tørretumbler være?

 • 3,5 kg kapacitet: 1-2 voksne
 • 6-7 kg kapacitet: 2 voksne og 1 barn
 • 8-9 kg kapacitet: 2 voksne og 2-3 børn
 • 10-12 kg kapacitet: 5+ personer

Hvad og hvor meget skal den kunne?

Der findes mange forskellige tørretumblere på markedet, og flere af dem har smarte funktioner, som kan være en stor hjælp i hverdagen.

Dampfunktion

Dampfunktionen er en anti-krølfunktion, som gør, at tøjet kan ligge længere tid i tørretumbleren, før det bliver krøllet. Har tørretumbleren en dampfunktion, betyder det, at alle programmerne kan bruges med denne funktion.

Reverserende tromlegang

Reverserende tromlegang vil sige, at tromlen kører skiftevis den ene og den anden vej. Det løsner vasketøjet fra tromlen, samtidig med at det bliver tørret. Med reverserende tromlegang tørrer tøjet hurtigere og bliver mindre slidt, og desuden er energiforbruget mindre.

Lys i tromlen

Når du har lys i tromlen, er det lettere at se, om du har fået det hele med ud, eller om der stadig ligger en strømpe og gemmer sig. Der sidder ganske enkelt en pære inde i tromlen, som tændes i en kort periode. Funktionen kan gøre en stor forskel for dig, der har tørretumbleren stående i et rum med dårlig belysning.

Fuzzy logic

Fuzzy logic er en funktion, som måler fugtigheden i udblæsningsluften ved hjælp af sensorer i tromlen. Funktionen sørger for, at tørretemperaturen holder sig stabil med en nøjagtighed på +/- 1 grad.

Der findes også en tredje version, som, vil nogle mene, har det hele. Den kan nemlig både vaske og tørre tøjet i samme maskine, deraf navnet vaske-tørremaskine.

Elektronisk styring

Tørretumblere med elektronisk styring stopper automatisk, når tøjet har nået den ønskede tørringsgrad. Det vil sige, at maskinen ikke tørrer tøjet for længe og dermed slider på tøjet, og at den ikke bruger mere strøm end højst nødvendigt.

Timerfunktion

Når tøjet ligger for længe i maskinen efter tørring, øges risikoen for, at det bliver krøllet. Det kan du undgå med timerfunktionen, som også kaldes udskudt start.

Timerfunktionen lader dig nemlig selv bestemme, hvornår maskinen skal starte - f.eks. lige inden, du kommer hjem fra arbejde.

vanter på tørresnor

Stativ til sko og uldtøj

Nogle tørretumblere har et stativ, som du kan bruge til at tørre sko og sarte materialer som uld på. Ofte kan stativet også købes som tilbehør.

I praksis fungerer stativet som en hylde i tørretumbleren - du forvandler faktisk din tørretumbler til et tørreskab i miniformat.

Varmepumpeteknologi

Flere kondenstørretumblere har en indbygget varmepumpe, som bruger den varme og fugtige luft til at tørre tøjet. Maskiner med varmepumpe bruger mindre energi, og derfor finder du som regel den type maskiner i energiklasse A eller højere.

Hjælp! Der er så mange producenter

Du har valgt, om du skal have en kondens- eller en aftrækstørretumbler, tænkt over energiforbruget og hvilke funktioner, du gerne vil have. Men hvilken producent skal du så vælge? Der er jo så mange af dem!

Funktionalitet og pris giver 3 kategorier

For at give dig et hurtigt overblik har vi inddelt producenterne i 3 kategorier. Dog er det værd at huske på, at mange af dem har produkter og produktserier i forskellige prisklasser og derfor kan placeres i mere end én kategori.

Den avancerede

De mere avancerede modeller kan kendes på luksusfunktionerne og de smarte tekniske løsninger. De ligger som regel i en lidt højere prisklasse, men er tørretumbleren ofte i brug, kan du alligevel spare penge på en energivenlig model i det lange løb. I denne kategori finder du bl.a. AEG, Miele, Siemens og ASKO.

Den i midten

I mellemklassen finder du producenter som Gorenje, Bosch, Electrolux, LG og Samsung. Her får du de mest almindelige specialprogrammer, og du kan sagtens finde en både billig og energivenlig model.

Den prisvenlige

Kan du klare dig uden specialprogrammerne, og er tørresnoren alligevel tit i brug? Så finder du din nye prisvenlig tørretumbler hos producenter som Whirlpool, Candy, Indesit, Zanussi og Scandomestic.

Casper fra whiteaway

Casper hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han kaffenørd, som går utroligt meget op i en velsmagede kop kaffe.

Favoritter

Luk