Logo
70 70 29 29 kundeservice er lukket
 • MandagLukket
 • Tirsdag8-22
 • Onsdag8-22
 • Torsdag8-22
 • Fredag8-22
 • Lørdag8-22
 • SøndagLukket
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Hvidevarer
Guides

Guide: Larmer dine hvidevarer? Sådan løser du problemet

Har du købt en ny opvaskemaskine, der larmer helt forfærdeligt? Eller er dit trofaste køleskab pludselig begyndt at larme mere, end det plejer? I denne artikel giver vi dig nogle tips til at minimere støjen fra dine hvidevarer.

Hvorfor larmer maskinen, selvom den har et lavt lydniveau?

Helt grundlæggende betyder det lydniveau, der er angivet på hvidevarernes specifikationsliste, at produktet er blevet målt til at have det lydniveau i et laboratorie. Det er en objektiv måling, der bliver foretaget med en mikrofon, og der er derfor ikke taget højde for, hvordan lyden fra maskinen opfattes af et menneskeligt øre. Det betyder grundlæggende to ting:

 1. Det kan være kompliceret at sammenligne forskellige produkters lydniveauer. Hvis det ene produkt har lyde, der er langt mere skingre end det andet, kan det sagtens virke markant mere støjende, selvom det reelle lydniveau er det samme. Så brug dB-skalaen som en generel anvisning, ikke en præcis vurdering.

 2. Fordi subjektiv opfattelse af lyd ikke er en faktor på dB-skalaen, og fordi rumindretning betyder så meget for lydstyrken, kan et produkt godt være enten mere eller mindre støjende end angivet, når du får det placeret i dit hjem.

installation af hvidevarer

Hvordan får jeg hvidevarerne til at larme mindre?

Heldigvis betyder det også, at du kan gøre noget ved lydniveauet fra dine hvidevarer. Deres placering i dit hjem har nemlig stor indflydelse på, hvor meget de larmer. Her er nogle gode råd, der kan mindske støjen, hvis dit køleskabe eller din vaskemaskine larmer:

 • Sørg for, at der er luft omkring maskinen. Hvis den står for tæt på en væg, eller læner sig op af en anden maskine, kan det forstærke lyden. Det sidste er ofte tilfældet med vaskemaskiner og tørretumblere, der er installeret oven på eller tæt op ad hinanden.

 • Sørg for, at maskinen står helt i vater. Hvis den ikke står helt lige, kan elektronikken i maskinen nemlig vibrere på en uhensigtsmæssig måde, der skaber mere støj. Står f.eks. vaskemaskinen på et glat underlag, kan den flytte sig under centrifugering og komme ud af vater. Et skridsikkert underlag kan være løsningen.

 • Tjek underlaget, din hvidevare står på. Står f.eks. din tørretumbler eller vaskemaskine på et trægulv, kan vibrationerne fra maskinen forplante sig til gulvet og dermed forstærkes.

 • Tjek, at der ikke sidder noget i klemme et sted. Der kan også være faldet noget ned bag ved maskinen. Hvis lydniveauet fra dit køleskab pludseligt er steget, kan det f.eks. være, fordi du har haft noget liggende ovenpå skabet, der er faldet ned bag ved det.

 • Tjek, at maskinen er installeret rigtigt. Hvis lydniveauet fra din nye maskine er højere end forventet, kan der være problemer med selve installationen. Det kan være løse skruer eller en ledning, der ikke sidder helt fast.

 • Afkalk eventuelt din vaske- eller opvaskemaskine. Kalkaflejringer kan nemlig også medføre øget støj fra maskinerne.

Kan du ikke løse problemet selv, eller lever lydniveauet simpelthen ikke op til dine forventninger, så tag kontakt til producenten. De kan sende en tekniker ud, der kan kigge nærmere på maskinen. Du skal dog være opmærksom på, at producenten typisk vil opkræve et gebyr, hvis teknikeren ikke konstaterer en fejl på maskinen.

Kilder: Wikipedia.orgukwhitegoods.co.uk og hvidevareprofessoren.dk

Casper fra whiteaway

Casper hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han kaffenørd, som går utroligt meget op i en velsmagede kop kaffe.

Favoritter

Luk