Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Opskrifter

Lav din egen bouillon - det er lettere end du tror

Det er let at smide bouillonterningerne i indkøbskurven, når du handler. Men vidste du, at det er næsten lige så let at lave bouillon selv? Og at ingredienserne tit er at finde i din egen grøntsagsskuffe? Hjemmelavet bouillon er faktisk en god måde at få brugt resterne på – for køber du sommetider en hel kylling, rå eller grillet, vil der altid være noget af den, der ikke kan spises. Hvad med at bruge den til noget mere …

Bouillon

Bouillon er en form for kraft, som tit bruges som basis i supper og sauce, og som også kan nydes som en varm drik. I Frankrig laves bouillon ved at koge en blanding af snittede løg, gulerødder og selleri sammen med kød- eller fiskeben.

Bouillon, som vi kender den fra butikken, er oftest et industriprodukt, som bliver fremstillet af bl.a. kød-, fiske- eller grøntsagsekstrakt, proteinekstrakt, salt, fedt, smagsforstærkere, krydderier og aromastoffer. Bouillon fås i terninger, pulver og i flydende form, og som regel har man 4 hovedtyper: Grøntsags-, kød-, fiske- og hønse-/kyllingebouillon.

boullion ingredienser

Basisopskrift på bouillon

1 kyllingeskrog (råt eller stegt), og gerne økologisk
2 løg
2 gulerødder
2 selleristænger
2 laurbærblade
3-5 peberkorn

Alternativer

Purløg
Hvidløg
En anden type kød/ben

Svitse, koge, si, fryse

Du kan selvfølgelig godt lave bouillon af en hel kylling, men når jeg laver bouillon, bruger jeg faktisk kun det, som er tilbage, når jeg har fileteret bryststykker og ben væk - eller resterne fra aftensmaden dagen før. Vil du have en kraftigere kyllingebouillon, kan du også vælge at koge den på hele kyllingen.

Del løg, selleri og gulerødder i fire og læg dem i en stor gryde sammen med kyllingeskroget. Fyld op med vand, indtil kyllingen er omtrent dækket. Tilsæt laurbærblade og peberkorn. Kog det hele op og lad det småsimre under låg i nogle timer. Skulle der lægge sig hvidt skum på toppen, kan du fjerne det med en ske.

Efter nogle timer begynder der at komme en dejlig duft fra bouillonen, og der lægger sig et olie-agtigt lag på toppen. Nu kan du smage på bouillonen for at finde ud af, om den skal koges lidt mere ind. Når du er tilfreds med smagen, kan du si bouillonen (brug en fin si). Det, du skal bruge, kan du sætte i køleskabet, resten kan du fryse ned.

Er der noget galt med bouillonterninger?

Nej, jeg bruger også bouillonterninger, hvis jeg ikke har hjemmelavet bouillon i fryseren, men jeg synes ofte, de er lidt for salte. Smagen af den hjemmelavede bouillon er også rundere og ikke helt så aggressiv som den fra terningerne.

Som du måske lagde mærke til, er der heller ikke salt i denne opskrift, og det er også, fordi jeg ikke vil tilsætte mere salt til suppen eller saucen end højst nødvendigt. Jeg foretrækker at krydre til allersidst.

Fordi dette er en basisopskrift, står det dig frit for at variere og putte f.eks. hvidløg og purløg i eller bruge en anden type kød eller fjerkræ. Fremgangsmåden er den samme. Som regel har jeg løg, selleri og gulerødder derhjemme og bruger derfor dem. Når jeg laver lammebouillon, plejer jeg at tilsætte et fed hvidløg.

Det letteste er at eksperimentere lidt med smagen selv for derefter at teste den i hjemmelavede supper, gryderetter, sauce og risotto. Jeg bruger f.eks. min hjemmelavede kyllingebouillon til tomatsuppe og svamperisotto, og lammebouillonen bruger jeg i gryderetter.

Sundhed & personlig pleje

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk