I Danmark er vi vilde med påskeæg af alle slags, og vi spiser og pynter æg til den store guldmedalje. De fineste æg er dem, du pynter selv. Her giver vi dig ideer til højtidens flotteste påskeæg.
Sådan puster du æg
Før du går i gang, har vi et godt tip. Det er nemlig lettere at puste æggeblommen og æggehviden ud, hvis æggene har stuetemperatur. Lader du æggebakken stå på køkkenbordet natten over, har du lidt bedre vilkår. Vælger du samtidig små æg med en tyk skal, går de ikke så let i stykker, når du puster.
Det er vigtigt, at æggeskallerne er helt tomme, før du går i gang med at dekorere dem. Sidder der rester tilbage i skallen, får du nemlig en særdeles ildelugtende påskepynt. Du kan købe æggepumper eller æggepustere i hobbyforretninger, eller du kan gøre det på den gode, gamle måde:
Du skal bare:
- Stikke hul i ægget med en tegnestift i top og bund
- Ryste løs
- Blæse massen ud gennem hullet
Embedded content: https://www.youtube.com/embed/tnlYNso4eoU
Den udblæste æggemasse kan du bruge til alt fra omelet til vafler eller flotte kager.
Læg æggene i farvebad
Det er mange måder at male æg på, og den letteste er faktisk at give dem et farvebad. Det eneste, du har brug for, er nemlig eddike, vand, konditorfarve og madolie. Madolien smører du på de steder, hvor du ikke vil have farve på ægget. Du kan også bruge flere materialer på ægget, f.eks. blonder eller blade, for at få et flot mønster. Æggene "bader" du så i skåle med forskellig konditorfarve.
Tip: For at farven ikke skal smitte af på fingrene eller sprede sig til de andre farvebade, kan du bruge en ske pr. farvebad, som du løfter ægget op med.
Lav æg i lyse og mørke farver
For at være sikker på, at ægget er helt nede i vandet, vil vi også foreslå at bruge et glas til at holde ægget nede i farvebadet. Det kan tage lidt tid at få farven til at sætte sig. Vil du have en lysere farve, skal du tage ægget hurtigere op, end hvis du vil have en mørkere farve. Her er det simpelthen bare at prøve sig frem.
Hæng ægget til tørre
Sæt en tændstik fast på en tråd (som vist i videoen ovenfor), og hæng ægget til tørre. Brug f.eks. malerpenslen og hæng ægget over en stor gryde. På den måde slipper du også for, at noget af farven forsvinder eller smitter af.
Flere pynteforslag
- Brug decoupagelim og lim blonder, glansbilleder eller blade på æggene.
- Dyp ægget i æggehvide og dryss glitter i forskellige farver ud over det.
- Brug en sprittusch til at tegne flotte mønstre.
- Du kan også købe maling i en hobbybutik, og male flotte mønstre, striber og motiver på ægget.
Tip: Sæt ægget på en grill- eller strikkepind. Sæt et stykke kork i den ene ende og en elastik i den anden. Sæt derefter pinden fast i æggekartonen, så får du lidt mere kontrol over ægget mens du maler.
Hvis du er ferm med fingrene, kan du også prøve den mere avancerede udgave. Se bare her:
Embedded content: https://www.youtube.com/embed/O_nDKiF2fSA
Hvorfor spiser vi egentlig så mange æg i påsken?
Ifølge Matprat har forklaringen noget med vintermørket at gøre. Inden det blev almindeligt at have hønsehus med lys i, lagde hønsene nemlig ikke æg i vintermånederne. Så de første æg dukkede op, når dagene blev lysere. Fordi det ofte skete nogenlunde samtidig med påsken, blev påsken en slags æggefest.
Den tendens fortsætter den dag i dag, for vi spiser faktisk dobbelt så mange æg i påsketiden. Mens vi i resten af året i gennemsnit spiser ½ æg om dagen, spiser vi fra Skærtorsdag til 2. Påskedag i gennemsnit 1 æg om dagen.
Lav farverige frokostæg
Er du en af dem, der godt kan lide æg til frokosten, kan du også glæde børn og gæster med en farverig udgave i påsken. Du kan nemlig komme naturfarver i det vand, som du koger æggene i, og så smitter farven af på æggene. Matoppskrift.no foreslår alt fra rødbeder til kaffe.
For at få det bedst mulige resultat, bør du vælge hvide æg, og du bør tjekke dem for sprækker, inden du går i gang. Det er også en god idé at gøre skallen ren med vand og en smule eddike. Du kan finde opskriften her.