Selv med skinnende rene fliser i brusekabinen eller på gulvet går der skår i glæden, hvis fugerne stadig er beskidte. Beskidte fuger kan skyldes forskellige ting såsom kalk, snavs eller skimmelsvamp. Ligegyldigt årsagen, så guider vi dig her til få fugerne så rene som ny.
To typer fuger – to typer problemer
På badeværelset er der to slags fuger, som har forskellige formål og giver forskellige udfordringer.
Mørtelfuger: Mørtelfugerne finder du mellem fliserne i gulvet, på væggen og i bruseren. Fugerne er ru, og derfor er de meget modtagelige over for snavs og kalk. Mange oplever især problemer med fugerne i brusekabinen, da de tit er i kontakt med vand, der kan aflejre både kalk og jern.
Silikonefuger: Silikonefugerne er elastiske og bruges, hvor f.eks. væg og gulv mødes, hvor wc-kummen møder gulvet, hvor badekarret støder op til væggen, osv. De virker både som en beskyttelse mod indtrængen af vand og gør det lettere for dig at holde badeværelset rent. Silikonefuger er glatte og derfor lettere at tørre af end mørtelfugerne. Til gengæld er de mere modtagelige over for skimmelsvamp.
Hvad skyldes de misfarvede fuger?
- Hvide pletter: Kalkaflejringer fra vandet
- Røde og brunlige pletter: Aflejringer fra okker eller jern
- Sorte/blålige fuger: Alger, mikroorganismer
- Sorte pletter i forskellig størrelse: Skimmelsvamp
Hvordan får du fugerne rene igen?
Start med at rengøre med almindeligt universalrengøringsmiddel og brug eventuelt en ru svamp for at få løsnet snavset. Vær opmærksom på, at mørtelfugerne ikke kan tåle meget syreholdige rengøringsmidler.
Er fugerne ramt af kalk eller snavs?
Når du er færdig med rengøringen med almindeligt rengøringsmiddel, skal du i gang med lidt af et vidundermiddel – Nemlig eddike og bagepulver. Lav en tyk blanding af bagepulver og eddike i en skål. Børst blanding ind i fugerne med en hård børste og lad det sidde i 10 minutter. Skyl til sidst efter med vand.
Damprenseren – Kalkens største fjende
Er du på udkig efter den nemmeste og mest effektive løsning, så bør du overveje at investere i en damprenser. En damprenser kombinerer et højt tryk og høj varme til at dræbe både bakterier og løsne indgroet snavs i fugerne - helt uden brug af kemikalier.
Har fugerne fået skimmelsvamp?
Er du så uheldig, at fugerne er blevet ramt af skimmelsvamp, skal der skrappere midler på bordet. Her skal du bruge et svampedræbende desinfektionsmiddel såsom Rodalon eller Klorin. Det er dog meget hårde rengøringsmidler og derfor at det vigtigt at bruge handsker og lufte godt ud.
Når rengøring ikke er nok
Især silikonefugerne kan være en udfordring at få rene, og hvis de er hårdt angrebet af skimmelsvamp, kan du lige så godt spare knofedtet – det kan ikke fjernes. I stedet bør du overveje at lægge en helt ny fuge og tjekke, om udluftningen på badeværelset er god nok. De fleste silikonefuger skal i øvrigt udskiftes hvert 5. år. Bruger du dit badeværelse til at tørre tøj eller er det ofte fugtigt? Så bør du overveje at anskaffe dig en affugter, så du slipper for skimmelsvamp i fremtiden.