Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
 • Mandag8-22
 • Tirsdag8-22
 • Onsdag8-22
 • Torsdag8-22
 • Fredag8-22
 • Lørdag8-22
 • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Tips & tricks

Nem rengøring af fugerne på badeværelset: Sådan gør du!

Selv med skinnende rene fliser i brusekabinen eller på gulvet går der skår i glæden, hvis fugerne er beskidte og uindbydende at se på. Det kan skyldes så forskellige ting som kalk, snavs og skimmelsvamp, og her hjælper vi dig med at få fugerne så rene som ny.

To typer fuger – to typer problemer

På badeværelset er der to slags fuger, som har forskellige formål og giver forskellige udfordringer.

Mørtelfuger

Mørtelfugerne finder du mellem fliserne i gulvet, på væggen og i brusekabinen. Fugerne er ru, og derfor er de meget modtagelige over for snavs og kalk. Mange oplever især problemer med fugerne i brusekabinen, fordi de tit er i kontakt med vand, der kan aflejre både kalk og jern.

Silikonefuger

Silikonefugerne er elastiske og bruges, hvor f.eks. væg og gulv mødes, hvor wc-kummen møder gulvet, hvor badekarret støder op til væggen osv. De virker både som en beskyttelse mod indtrængen af vand og gør det lettere for dig at holde badeværelset rent.

De er glatte og derfor lettere at tørre af end mørtelfugerne, til gengæld er de mere modtagelige over for skimmelsvamp.

Hvad skyldes de misfarvede fuger?

 • Hvide pletter: Kalkaflejringer fra vandet

 • Røde og brunlige pletter: Aflejringer fra okker eller jern

 • Sorte/blålige fuger: Alger, mikroorganismer

 • Sorte pletter i forskellig størrelse: Skimmelsvamp

Hvordan får du fugerne rene igen?

Den gode nyhed er, at fugerne som regel kan få nyt liv med en helt almindelig rengøring. Start med at rengøre med almindeligt universalrengøringsmiddel og brug evt. en ru svamp for at få løsnet snavset. Vær opmærksom på, at mørtelfugerne ikke kan tåle meget syreholdige rengøringsmidler.

Når du er færdig med rengøringen med almindeligt rengøringsmiddel, skal du i gang med lidt af et vidundermiddel, som kan bruges mange steder i husholdningen: Eddike. Gør fugerne rene endnu en gang med en blanding af eddike og vand i forholdet 1:4, inden du til sidst tørrer over med en våd klud.

LÆS OGSÅ: Sådan afkalker du vaske- og opvaskemaskiner

Hvis fugerne har skimmelsvamp

Er du så uheldig, at fugerne er blevet ramt af skimmelsvamp, skal der skrappere midler på bordet. Ifølge Bolius.dk kan du bruge et svampedræbende desinfektionsmiddel som f.eks. Rodalon – hold dig fra klor, som ikke er godt for indeklimaet. Protox og Hysan er særligt beregnet til at fjerne skimmelsvamp.

skimmelsvamp i silikonefuge

Fordi de svampedræbende infektionsmidler er hårde mod vandmiljøet, må du ikke hælde dem direkte i afløbet. Læs på brugsanvisningen, hvordan du skåner miljøet mest muligt.

Hvis rengøringen ikke er nok

Især silikonefugerne kan være en udfordring at få rene, og hvis de er hårdt angrebet af skimmelsvamp, kan du lige så godt spare knofedtet – det kan ikke fjernes. I stedet er du nødt til at skifte fugen ud, og du bør også tjekke, om udluftningen på badeværelset er god nok. De fleste silikonefuger skal i øvrigt udskiftes hvert 5. år.

Den nemmeste løsning

Den nemme – og måske lidt mere kortsigtede – løsning er såkaldt fuge-makeup. Den gør præcis det, navnet antyder – frisker fugerne op og giver dem den lyse farve tilbage, og samtidig beskytter den mod skimmel. Fuge-makeup kan fås både på tube og som tuschpenne, som du simpelthen bare tegner fugerne op med.

Flere tips til hus og have?

Kilder: Bolius.dk og Samvirke.dk

Rengøring

Christian fra WhiteAway

Christian har altid et godt råd til, hvordan du får mest ud af dine husholdningsapparater. Han hjælper dig med at løse små hverdagsproblemer på smarte måder, og derudover er han musikelsker og vild med kreative projekter af enhver slags.

Favoritter

Luk