Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
 • Mandag8-22
 • Tirsdag8-22
 • Onsdag8-22
 • Torsdag8-22
 • Fredag8-22
 • Lørdag8-22
 • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Opskrifter

Nemme Halloween-snacks: Ristede græskarkerner

Halloween og udskårne græskar går hånd i hånd. Men vidste du, at du kan lave lækre snacks af den del af græskarret, som ofte bare bliver smidt ud? Græskarkernerne gemmer sig i græskarrets indmad, og hvis du skyller, tørrer og rister dem, har du snacksene klar til Halloween-festen.

(U)hyggeligt gode snacks

I Danmark er græskarrene mest synlige i gadebilledet i oktober måned, når Halloween nærmer sig, og butikkene bugner af de orange grøntsager. Nogle er på størrelse med badebolde (almindelige græskar), andre med små fodbolde (hokkaido).

Hvor kommer græskarrene fra?

Græskarret kan dateres helt tilbage til ca. 7000 år f.Kr. og blev, hvis man skal tro historien, først fundet i mexicanske huler. Siden da er græskarret blevet en særdeles populær grøntsag i Nordamerika og Mexico og har også spredt sig til resten af verden, godt hjulpet af den irsk/amerikanske tradition, Halloween.

græskar

Kerner med masser af næring

De små græskarkerner, kaldet "pepitas" af mexicanerne, bruges som ingrediens i flere mexicanske retter og bliver også serveret som snacks. I USA er græskarkernerne også svært populære omkring Halloween. At kernerne har et højt næringsindhold og er en god kilde til protein, magnesium og zink, har også gjort dem til en elsket ingrediens i bagning, f.eks. som topping på rundstykker og brød.

Græskarfrøene smager fantastisk, men måske har du lagt mærke til, at de smager allerbedst, når de har været en tur i ovnen? Nedenfor får du en enkel introduktion til, hvordan du rister dine egne græskarkerner.

Det skal du bruge

 • Almindeligt græskar
 • Bageplade og bagepapir
 • Forvarmet ovn, 150 grader
 • Ske og dørslag
 • Olivenolie og salt
 • Evt. krydderier

Skyl, sortér, og si

Ligemeget om du laver suppe, tærte eller udhulede og uhyggelige græskarlygter, er fremgangsmåden i begyndelsen den samme: Først skærer du toppen af græskarret, og derefter bruger du en ske til at skrabe indmaden ud med.

Når du laver ristede græskarkerner, gemmer du indmaden og lægger den i et dørslag. I dørslaget sorterer du kernerne fra. Det er kernerne, du har brug for, så resten af indmaden kan du smide ud. Skyl kernerne i koldt vand og ryst dem i dørslaget, til de er tørre. 

græskar kerner ristet

Lad tørre og smag til med salt og krydderi

Når du har skyllet, sortert og siet kernerne, er de klar til at blive ristet. Det første, du skal gøre, er at lægge et stykke bagepapir på en bageplade og pensle det med en smule olivenolie. Derefter fordeler du kernerne ud over bagepapiret i et jævnt lag og sætter bagepladen ind i en forvarmet ovn på 150 grader i 30 minutter. 

Når kernerne er tørre, kan du hælde dem i en skål og tilsætte salt og krydderier. Jeg kom bare salt på mine, men du kan sagtens tage fantasien i brug.  Hæld kernerne tilbage på bagepladen og sæt den tilbage i ovnen. Rist i 20 minutter mere, til kernerne bliver sprøde og gyldne i farven.  

Lav dine egen snackvarianter

Kernerne er lækre med salt, men der er mange andre muligheder for at variere dem. Her får du lidt inspiration:

Den søde

Drop saltet og bland i stedet kanel og sukker i, før du sætter pladen i ovnen for anden gang.

Den indiske

Når kernerne er færdigstegte, kan du blande dem med lidt Garam Masala og evt. lidt rosiner.

Den spanske

Bland de færdigstegte kerner med paprika og  smuttede mandler, som er delt på langs.

Den italienske

Bland de færdigstegte kerner med parmesan og oregano.

Snacks

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk