Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
 • Mandag8-22
 • Tirsdag8-22
 • Onsdag8-22
 • Torsdag8-22
 • Fredag8-22
 • Lørdag8-22
 • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Opskrifter

Nemme og sunde erstatninger til bageingredienserne

Er du løbet tør for sukker, eller vil du bare gerne prøve at bage med andet end sukker, hvedemel og smør? Der er masser af sunde og velsmagende erstatninger til bageingredienserne. Vi hjælper dig godt i gang med at udforske bagekunsten.

I stedet for hvedemel

Hvedemel er nok det sværeste at erstatte, og hvad du skal bytte det ud med, afhænger af, hvad du skal bage. Du kan erstatte noget af melet med mandelmel eller forsøge dig med andre meltyper (f.eks. majs-, ris- eller fuldkornsmel). Vær opmærksom på, at de andre meltyper kan opføre sig anderledes end hvedemel, så mængderne skal sikkert ikke være de samme.

Hvis du skal lave chokoladekage, brownies eller lignende, kan du også bruge sorte bønner i stedet for mel. De kan være lidt svære at opstøve, men det er ikke umuligt. Du kan erstatte melet med bønnerne 1:1.

I stedet for smør

I stedet for smør kan det være en fordel at bruge kokossmør eller olie (85 g olie til 100 g smør). Du kan også purere en avocado eller mose en banan. Begge dele har en smørlignende konsistens, men tilføjer lidt mere smag end smørret. Derfor bliver resultatet også sødere, samtidig med at du sparer lidt på kalorierne. Begge dele kan erstattes 1:1 med smør.

avocado

I stedet for sukker

Kager skal selvfølgelig være søde, men der er masser af andre måder at gøre det på end at smide et par skefulde sukker i skålen. Prøv for eksempel at bruge honning, æblejuicekoncentrat eller sirup. Alle tre ingredienser kan erstattes ¾:1 (altså 75 g honning i stedet for 100 g sukker), men husk også at trække omkring 3 spiseskefulde væske fra din opskrift, hvis du vælger æbler eller sirup.

I stedet for olie

Frem for olie kan det være oplagt at bruge forskellige mejeriprodukter. Et oplagt valg er græsk yoghurt, fordi det har samme effekt som olie i din dej, men ikke ændrer på smagen. Du kan selvfølgelig også bruge andre slags yoghurt, mayonnaise eller creme fraiche. I alle tilfælde er erstatningen cirka ¾:½ (altså 75 g yoghurt til 50 g olie).

græsk yoghurt

I stedet for mælk

Mælken er i den nemme ende af erstatningsskalaen, for du kan ganske enkelt bytte din sædvanlige mælk ud med andre mælketyper såsom soja-, kokos-, mandel- eller rismælk. Ofte kan du også få f.eks. mandelmælk med vaniljesmag, så du kan tilføje lidt sødme til opskriften. De forskellige mælketyper kan erstattes 1:1.

I stedet for æg

Når du skal erstatte æg med andre ting, er det vigtigt at finde ud af, om æggene bliver brugt til hævning eller binding. I lette kager er æggene typisk hævemiddel, mens de i tunge kager bliver brugt til at binde det hele sammen.

Æg som binding

Der er mange måder at få bundet din dej sammen uden at bruge æg. Du kan for eksempel bruge chiafrø, som også er velegnet til grød, æble- eller kartoffelmos, majsstivelse, bagepulver eller tofu. Prøv f.eks.:

 • 2 spsk. æble- eller kartoffelmos i stedet for 1 æg
 • 1 spsk. chiafrø og 2 dl vand i stedet for 1 æg
 • ½ dl silketofu i stedet for 1 æg

æblemos

Æg som hævemiddel

Hvis du skal bruge æggene til at hæve dejen, er det oplagt at bruge forskellige typer frugt eller juice, f.eks. æblejuice, bananer eller sveskemos. Prøv:

 • ½ dl æblejuice i stedet for 1 æg
 • ½ dl sveskemos i stedet for 1 æg
 • 1 moset banan i stedet for 1 æg

Flere bagetips til dig

Kageopskrift

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk