Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop

Nyt år, nye vaner - sådan overholder du dine nytårsforsætter

I år skal jeg stoppe med at ryge, begynde at træne, spise sundere, drikke mere vand … Er der noget af det, der lyder bekendt? Et nyt år byder på nye muligheder, og de fleste af os laver et nytårsforsæt eller to. Men hvordan får du dem til at holde længere tid end et par måneder? 

Når du laver et nytårsforsæt, har du udtrykt et mål, en plan eller et ønske for det nye år. Det kan være, at du vil begynde på noget nyt, holde op med at gøre noget andet, slippe dårlige vaner, skabe nye gode vaner eller gøre mere af noget og mindre af andet.

LÆS OGSÅ: 10 genveje til bedre søvnkvalitet

Ligegyldigt, om du planlægger at spise sundere, læse mere, arbejde hårdere, drikke mere vand, skære ned på sukkeret, se mindre TV eller spare mere op, er det nok ikke ambitionsniveauet, der mangler. Problemet er bare, at nytårsforsætterne normalt ikke holder særligt længe - for hvor skal man finde motivationen til at holde fast i dem?

Vær realistisk

Et godt råd fra eksperterne er at sætte sig realistiske mål. Det er let at være bombastisk og sige: ”Når jeg ikke mit mål i første forsøg, dropper jeg det bare helt.” Hvis dit nytårsforsæt viser sig at være sværere at overholde end først antaget, skal det måske bare ændres lidt frem for afskaffes helt.

... og lad være at slå dig selv oven i hovedet

Havde du planlagt at cykle på arbejde hver dag, men endte med at tage bilen eller bussen, når det regnede for meget? Så kan du jo overveje at købe godt regntøj - eller du kan blive enig med dig selv om, at det faktisk er ok, at du ikke cykler hver eneste dag. Kommer du ikke lige på cyklen den dag, kan du jo gå ned for at handle eller gå en aftentur i stedet.

Lav gode aftaler med dig selv

Når du har fundet ud af, hvad du gerne vil gøre anderledes, er det vigtigt, at du sætter ord på, hvordan du vil opnå forandringen. At få nye vaner kræver tid og øvelse, og allervigtigst - de kommer ikke af sig selv. Det er vigtigt, at du laver en god aftale med dig selv. Vil du se mindre TV, kan du f.eks. aftale med dig selv, at du ikke ser TV to dage om ugen.

Aftaler kan tilpasses undervejs

Viser det sig, at du ikke kan overholde aftalen, skal du måske skrue lidt ned for ambitionerne og gøre forsættet mere realistisk. F.eks. kan du ændre det til, at fjernsynet ikke skal være tændt under måltiderne, eller at der i hvert fald skal være én fjernsynsfri aften om ugen.

Sæt et mål og hold øje med din fremgang

Har du som nytårsforsæt at bevæge dig mere, kan du starte med at gå frem for at tage bilen ned for at handle, eller du kan tage cyklen på arbejde, hvis det er muligt. Skriv en lille dagbog over, hvornår du gjorde noget for at overholde dit nytårsforsæt - du vil hurtigt se listen vokse, og det vil motivere dig til at gøre endnu mere.

LÆS OGSÅ: Sådan hjælper lysterapi dig gennem vinteren

Lad teknikken hjælpe dig

Efterhånden findes der rigtig mange apps, som hjælper os med at måle vores fremgang – f.eks. hvor langt du har løbet, cyklet eller gået. Du kan også bruge en skridttæller som motivation til at komme i gang. Sæt et mål om, hvor mange skridt du skal nå hver dag og bliv ikke bekymret, hvis du ikke når dit mål med det samme. Gå lidt mere for hver dag og se, om du ikke kan arbejde dig frem mod målet.

par løber i skov

Gå sammen om opgaven

Det er ikke altid let at finde motivationen, og derfor kan det være fint at have en motivationshjælper. Måske kan du finde nogen at gå, jogge eller løbe sammen med eller nogen, som vil følges med dig, når du går eller cykler på arbejde? Vil du gerne blive bedre til at gå en tur eller begynde på yoga eller svømning, kan det være en god ide at spørge veninden eller kæresten, om hun eller han vil med.

Er du i et parforhold, kan det generelt være en god ide at være to om jeres nytårsforsætter - det kan godt være en udfordring at holde sig fra chips og chokolade, hvis den bedre halvdel gnasker søde sager i sig hver aften.

LÆS OGSÅ: Snyd dig selv til at spise mere grønt - på den lækre måde

Husk at få nok søvn og drik godt med vand

Når du er udhvilet, har du mere energi, og så bliver det lidt lettere at finde motivationen og holde fast på den. At drikke nok vand er også essentielt, for at kroppen og hovedet fungerer optimalt. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du drikker 1-1,5 liter vand om dagen.

Og til slut – husk at slappe af og vær ikke for hård mod dig selv. Tag et skridt ad gangen. Held og lykke med nytårsforsætterne!

Flere tips til mere overskud i hverdagen

Sundhed
Aktiviteter & DIY

Mia fra WhiteAway

Mia er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk