Har du bagt luciaboller før? Hvis ikke, får du chancen nu. Vi giver dig opskriften på de lækre, svenske boller – og en lille forklaring på, hvor de egentlig kommer fra.
Luciatraditionen, hvor kommer den fra?
Fejringen af Lucia stammer oprindeligt fra Italien, men har også længe været en tradition i Sverige. I midten af 1900-tallet kom Luciatrationen også til Danmark, og bl.a. i besættelsesårene blev der gjort meget for at udbrede den efter svensk forbillede. Efter krigen, da der igen blev lettere adgang til stearinlys, spredtes traditionen for alvor.
Herhjemme finder luciaoptogene sted over hele landet 13. december, men de svenske luciabrød er ikke helt så kendte. Derfor opfordrer vi dig til at prøve de lækre brød, der er krydret med safran og har en karakteristisk smag og gul farve.
Opskrift på lussekatter
- 150 g smør
- 5 dl sødmælk
- 50 g gær
- 1 g saftan (10-15 safrantråde)
- 150 g sukker
- ½ tsk salt
- 2 tsk kardemomme
- 1 æg
- Ca. 13 dl hvedemel
- 1 pisket æg til pensling
- Rosiner til pynt
Smelt smørret og tilsæt mælken. Blandingen skal være fingervarm. Smuldr gæren i en skål og hæld væsken i. Rør sukker, salt, kardemomme, safran og hvedemel i væsken, til dejen er fast. Lad dejen hæve under plastic på et lunt sted, til den har nået dobbelt størrelse.
Strø mel på bordet og ælt dejen godt. Del den op i flere stykker og tril dem til lange, fingertykke pølser. Del pølserne op i ca. 30 stykker og form dem til en S-form (se billede). Læg dem på en bageplade med bagepapir.
Lad bollerne hæve på et lunt sted i mindst 15 minutter og forvarm imens ovnen til 250 °C. Pensl bollerne med det piskede æg, og pynt med rosiner. Bollerne bages midt i ovnen i 5-8 minutter, til de er gyldne. Lad dem afkøle lidt på en rist inden servering, og server dem lune.