Det hænger desværre ofte sådan sammen, at det mest behagelige og lækre tøj også er det, der er mest vanskeligt at vaske. Måske afholder det dig helt fra at købe tøj i materialer som uld eller silke - eller måske har du noget liggende derhjemme, som du ikke rigtig tør at bruge eller vaske? Vi hjælper dig med at overvinde nervøsiteten for at putte din yndlingsstrik i vaskemaskinen – det er slet ikke så farligt, hvis du er opmærksom på nogle enkelte ting.
Myte: Håndvask er mere skånsomt
En sejlivet myte er ideen om, at håndvask er mere skånsomt end en tur i vaskemaskinen. Tanken stammer fra den tid, hvor vaskemaskinerne ikke havde den lange række programmer til forskellige formål, som de har i dag. Der er flere gode grunde til at droppe håndvasken og vælge maskinen i stedet:
Du kommer til at vride tøjet for meget
Når du vasker tøjet i hånden, kommer du let til at være for hårdhændet. Det betyder, at du risikerer at vride tøjet ud af facon, ligesom de fine fibre i f.eks. silke kan blive beskadiget eller endda revet over.
Temperaturen er ikke konstant
Ændringer i temperaturen under vask er en af uldtøjets værste fjender – og ved en håndvask er det fristende at justere temperaturen undervejs, hvis vandet føles lidt for varmt eller for koldt. I vaskemaskinen er temperaturen konstant, og fibrene trækker sig derfor ikke sammen.
Vandet er for varmt
Ved håndvask er det svært at vurdere vandets temperatur, og du kommer let til at vaske dit tøj ved for høje temperaturer. 30 grader føles f.eks. ikke så varmt, når man har hænderne i vandet, som man måske kunne forestille sig.
Pas på temperatur og vaskeprogram
Som nævnt ovenfor er en lav temperatur alfa og omega, når du vasker de sarte tekstiler som uld og silke. Vask derfor aldrig ved højere temperatur, end det anbefales i vaskeanvisningerne, og husk, at de angivne temperaturer kun er de anbefalede maksimale temperaturer - det skader ikke at vaske tøjet ved lavere temperatur.
Dør bakterierne ved lave temperaturer?
De fleste af os er opdraget med, at bakterier først dør ved 60 grader, og det er stadig en god tommelfingerregel. Sådan er det nemlig stadig med langt de fleste vaskemaskiner. Det vil sige, at du skal vaske ting som sengetøj, undertøj, viskestykker og håndklæder ved 60 grader.
Brug det rigtige vaskeprogram
I det hele taget er det uhyre vigtigt at bruge det rigtige program, når de sarte materialer skal i vaskemaskinen. Sørg for altid at vælge et skånsomt vaskeprogram. Mange vaskemaskiner har et kombineret uld- og silkeprogram, som fungerer fint til begge dele. Har maskinen et dedikeret uldprogram, er det en god ide at bruge det til uldtøj, fordi det kan være en smule mere skånsomt end silkeprogrammet.
Vælg det rigtige vaskemiddel og drop skyllemiddel
Når du vasker uld og silke, er det afgørende at bruge et vaskemiddel specielt til denne type tekstiler. I vaskemiddel til uld og silke finder du nemlig ikke de enzymer, som tilsættes almindeligt vaskemiddel for at fjerne pletter. Enzymerne æder ikke kun pletterne, de ødelægger også fibrene i de mere skrøbelige materialer, og derfor er det vigtigt at investere i det rigtige vaskemiddel uden enzymer.
Det er generelt en god ide at parkere skyllemidlet på hylden pga. dets miljøskadelige egenskaber – og når vi taler om uld og silke, giver det ekstra god mening. Skyllemidlet slider på tekstilerne, så undgå hellere at bruge den.
Undgå tørretumbler og strygejern
Ved tørretumbling slynges tøjet rundt ved høje temperaturer, og det er ikke noget, de sarte materialer er glade for. Lad hellere de fine bluser tørre på en bøjle. Har du vasket store uldtrøjer, er det bedst at lade dem liggetørre på f.eks. et håndklæde på gulvet. Ellers er der risiko for, at vægten af den våde uld trækker trøjen du af facon og alt for lang.
Også strygning er hårdt for tøjet. Har du brug for at rette folder eller krøller ud, kan du derfor med fordel dampe tøjet - enten med en håndholdt steamer eller ved simpelthen at lade tøjet hænge på en bøjle på badeværelset, mens du er i bad.
Til slut: Vask så sjældent som muligt
Det sidste og måske vigtigste råd er at vaske tøjet så lidt som overhovedet muligt. Din uldsweater kan du sagtens bruge flere gange, og har silkeskjorten kun været på et par timer, kan den måske nøjes med en hurtig opfriskning udenfor eller på et tildampet badeværelse.