Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Vasketøj

Pletfri én gang for alle: Fjern fedtpletter på tøjet

Har du nogensinde smidt en skjorte eller en t-shirt ud, fordi den havde fået en helt umulig fedtplet? I køkkenet er der mange madvarer, der kan give fedtpletter på tøjet – det kan være smør, mayonnaise eller bare små stænk fra stegepanden. Læs her, hvordan du kommer fedtpletterne til livs.

Opvaskemiddel er ikke kun til opvask

De fleste fedtpletter vil forsvinde ved en vask på 60 °C, men der er sandsynligvis ikke mange stykker tøj i din garderobe, der kan tåle så høje temperaturer. Til gengæld kan det fungere fint, hvis det er dugen eller dækkeservietterne, der har fået pletter.

Problemet med fedtpletter opstår som regel i køkkenet, men løsningen findes faktisk også her. Vidundermidlet hedder opvaskemiddel, og metoden er ganske enkel. Husk at bruge farveløst opvaskemiddel, så du ikke risikerer at lave nye pletter.

  1. Kom opvaskemiddel på pletten og gnid det godt ind i stoffet. Det kan du evt. bruge en tandbørste til, som du kan se i videoen nedenfor.
  2. Lad tøjet ligge i 4-6 timer for at lade opvaskemidlet arbejde. Du kan evt. lægge tøjet i en lufttæt plasticpose, der forhindrer opvaskemidlet i at udtørre helt så hurtigt. Pletfjerningen kan dog også sagtens lade sig gøre uden.
  3. Tjek vaskeanvisningen på tøjet og vask det ved den højeste temperatur, det kan tåle.

Hvis pletten er helt frisk

Er mayonnaisen netop dryppet ned på skjorten, kan du også forsøge dig med kartoffelmel, som i mange tilfælde kan trække fedtet ud af stoffet.

Drys kartoffelmel på pletten, og lad det tørre ind. Herefter skal du blot børste det af igen, skylle efter med koldt vand og vaske tøjet i maskinen som normalt.

Fedtpletter på uld

Også her kan du bruge kartoffelmeltricket. Drys kartoffelmel på pletten og lad det virke et stykke tid. Gnid melet af og vask tøjet – husk at vaske på uldprogram med vaskemiddel beregnet til uld.

Fedtpletter på silke

Er du så uheldig, at silkeskjorten har fået en fedtplet, er der også hjælp at få. Gnid med det samme pletten med sprit og vask det i maskinen. Husk, at sarte tekstiler som silke skal vaskes på skåneprogram og med et særligt silkevaskemiddel.

Kilder: Skiftselv.dk, Søndagsavisen og Idényt

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk