Logo
70 70 29 29 kundeservice er lukket
  • MandagLukket
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • TorsdagLukket
  • FredagLukket
  • Lørdag8-22
  • SøndagLukket
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Hvidevarer

Så effektiv skal din emhætte være

Emhætten er én af de hvidevarer, som giver anledning til flest spørgsmål – og det spørgsmål er ofte, hvor kraftig emhætten skal være for at skåne dig for mados og dufte, der bliver hængende lidt for længe. Det giver vi dig svaret på her.

1. Hvor stort er dit køkken?

Emhætten skal som udgangspunkt kunne udskifte luften i dit køkken mindst 10 gange i timen, og nye emhætter har som regel en kapacitet mellem 250 og 600 m3/time. Derfor spiller størrelsen på dit køkken en væsentlig rolle, men der er også andre ting at tage højde for, når du skal finde den rigtige kapacitet.

For at finde den rigtige kapacitet skal du kende rumfanget af dit køkken, som udregnes med formlen længde x bredde x højde. Dette tal skal du gange med 10, fordi emhætten skal kunne udskifte luften 10 gange i timen.

Eksempel: Er dit køkken 5 meter x 3 meter x 2,5 meter, er rumfanget 5 x 3 x 2,5 = 37,5 m3. Ganget med 10 giver det 375, hvilket vil sige, at du skal lede efter en emhætte med en kapacitet på mindst 375 m3/time.

Hvis det er svært at måle efter

Er dit køkken indrettet sådan, at det er svært at måle længde og bredde, ved du måske i stedet, hvor mange kvadratmeter det er. Har du adgang til en plantegning, kan du finde tallet der. Dette tal (f.eks. et køkken på 20 m2) skal du blot gange med højden til loftet (f.eks. 2,5 m), inden du ganger med 10 bagefter. 20 x 2,5 x 10 = en emhætte med en kapacitet på 500 m3/time.

2. Hvilken slags mad laver du?

Tommelfingerreglen ovenfor er fin, hvis du - som de fleste andre - hovedsageligt koger kartofler, ris og pasta og steger en enkelt fiskefrikadelle i ny og næ.

Stærke krydderier = større sugeevne

Har du smag for verdenskøkkenet og de mere potente krydderier som f.eks. karry, skal du overveje en højere sugeevne. Når du tilbereder mad med stærk duft - som f.eks. indiske retter, bacon og fisk - skal der nemlig mere kraft til, for at duftene ikke bliver hængende i dit hjem lidt for længe. Simrende bacon på panden dufter skønt - men 3 dage senere vil du måske gerne være fri for aromaerne i dit køkken.

3. Hvor lang er aftræksslangen?

Har du aftræk til det fri, er du sandsynligvis på udkig efter en udsugningsemhætte, der kan lede luften ud af køkkenet gennem et hul i ydermuren eller taget. I dette tilfælde påvirkes emhættens sugeevne til dels af, hvor lang aftræksslangen til det fri er. Er aftræksslangen lang, og er der måske endda knæk på den, går det ud over emhættens sugeevne. Derfor kan det være nødvendigt at vælge en emhætte, der er lidt kraftigere, end du ellers ville have valgt.

... og hvis du ikke har en aftrækskanal til det fri?

Har du ikke en aftrækskanal, skal du bruge en recirkulationsemhætte med kulfilter - og i så fald kan du holde dig til den anbefalede kapacitet, som du beregnede under det første punkt. Undtagelsen til denne regel er udsugningsemhætter, som også kan bruges til recirkulation ved at få et kulfilter installeret. Vælger du at installere et kulfilter i en udsugningsemhætte, falder sugeevnen nemlig også – især, hvis filteret trænger til at blive gjort rent.

4. Hvor skal emhætten placeres?

køkken med emhætte

Placeringen af emhætten har også betydning for, hvor kraftig den skal være. Her tænker vi specifikt på, om du overvejer at købe en væghængt eller en frithængende emhætte.

Den frithængende model

Er emhætten frithængende og placeret midt i køkkenet, f.eks. over en kogeø, kan der være behov for en større sugeevne, fordi der er luft på alle sider af emhætten.

Den væghængte emhætte

Er emhætten derimod væghængt og placeret over komfuret helt inde ved væggen, behøver sugekapaciteten ikke at være helt så stor. Her er udsugningen mere målrettet, og madosen og duftene fra gryderne kan ikke helt så let undslippe til siderne.

Køkken

Casper fra whiteaway

Casper hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han kaffenørd, som går utroligt meget op i en velsmagede kop kaffe.

Favoritter

Luk