En vaskemaskine, som ikke passer helt til dine behov, kan sammenlignes med at gå rundt i et par lidt for små sko. Det halter, det går lidt for langsomt, og det er mildest talt irriterende. Men der findes en løsning. Med lidt research og en dosis tålmodighed kan du nemlig finde en vaskemaskine, som ikke bare kan klare tøjvasken, men som også hjælper dig med at spare både tid og penge. I denne lille guide kan du læse mere om, hvad du skal tænke over, før du køber din nye vaskemaskine.
Findes der mere end én slags?
Hvad ser du for dig, når du forestiller dig din nye vaskemaskine? Sikkert en fin, hvid model med en låge foran?
Den traditionelle
I Danmark vælger de fleste en frontbetjent vaskemaskine. De er lette at fylde og tømme, har en stor kapacitet (op til 13 kg) og fås både i energivenlige udgaver og med masser af funktioner. Men de optager også meget plads, og i små lejligheder er de måske ikke den optimale løsning.
Fordele
- Større kapacitet
- Kan installeres som vaskesøjle
Ulemper
- Optager meget plads
- Du skal bukke dig for at tage tøjet ud
Den amerikanske version
Den topbetjente version, som bruges meget i Finland, Frankrig, Storbritannien og USA, adskiller sig fra den frontbetjente på to vigtige områder: Den optager mindre plads, og lågen sidder i toppen i stedet for foran.
Med andre ord er den topbetjente vaskemaskine velegnet til ældre eller til dig, der har problemer med ryggen, fordi du slipper for at bøje dig ned.
Fordele
- Let at få plads til
- Du slipper for at bøje dig ned
Ulemper
- Mindre kapacitet
- Kan ikke installeres i vaskesøjle
Maskinen, som både vasker og tørrer
Der findes også en tredje version, som, vil nogle mene, har det hele. Den kan nemlig både vaske og tørre tøjet i samme maskine, deraf navnet vaske-tørremaskine.
Har du begrænset plads derhjemme og ikke plads til at tørre tøjet ude, er det maskinen for dig.
Du skal bare være opmærksom på, at vaske-tørremaskinerne som regel kun kan tørre halvdelen af det, de kan vaske. Hvis vaskekapaciteten er 8 kg, er tørrekapaciteten derfor som regel kun 4 kg.
Vaske-tørremaskinerne er ofte også mindre energivenlige end traditionelle vaskemaskiner og tørretumblere.
Fordele
- Pladsbesparende (2-i-1-maskine)
- Du skal kun betale for én maskine
Ulemper
- Tørrer ikke så godt som en tørretumbler
- Mindre kapacitet
- Ikke så energivenlig
Hvor vigtig er prisen?
Vi kan alle sammen godt lide at gøre en god handel og reagerer nærmest instinktivt på ordene "tilbud" og "udsalg" - specielt, hvis der er mange penge at spare. Men hvor stor en rolle spiller prisen egentlig, når det handler om at vælge den rigtige vaskemaskine?
Det er vigtigt at tænke over, at det, du betaler nu, og det, du betaler på længere sigt, ikke altid stemmer overens.
- Hvor mange år holder maskinen, før den skal skiftes ud?
- Hvor energivenlig og økonomisk er den i drift?
- Kan du spare penge ved at koble maskinen til varmt vand eller måske ved at vaske i koldt vand?
Mere om det, hvis du læser videre.
Spar penge og skån miljøet
Der er mange gode grunde til at vælge en energivenlig vaskemaskine. Den skåner ikke bare miljøet, den gør også en forskel for din økonomi på længere sigt.
Når du ser dig omkring på internettet, giver enerigmærkningen på varerne giver dig god information om, hvor energivenlige de er.
Forskellen er stor og kan mærkes på strømregningen
En vaskemaskine mærket med energiklasse A+++ koster som regel lidt mere end en vaskemaskine mærket med energiklasse B, men pengene er hurtigt tjent ind på elregningen.
Forskellen mellem en maskine med energiklasse B og energiklasse A++ kan nemlig være et op til 50 % lavere energiforbrug.
En kulfri motor giver mindre vedligeholdelse
Er du ikke interesseret i en vaskemaskine, der kræver vedligeholdelse og jagt på reservedele, er en vaskemaskine med kulfri motor (også kaldet børsteløs motor) et sikkert valg.
En traditionel motor har kulbørster, som slides ned over tid, og derfor risikerer du også at måtte skifte dem ud. Det problem har du ikke, når du vælger en kulfri motor, som både er mere støjsvag og energivenlig. De kulfri motorer er faktisk så driftsikre, at nogle producenter giver helt op til 20 års garanti på dem.
Varmtvandstilkobling sparer på energien
Vidste du, at størstedelen af en vaskemaskines energiforbrug går til at varme vandet op? Problemet kan løses med en vaskemaskine, der også kan kobles til varmt vand, og det giver specielt mening for dig, der har miljøvenlig opvarmning som f.eks. fjernvarme, jordvarme eller solenergi.
Med varmtvandstilkobling kan du udnytte overskudsvarmen, som du alligevel bruger til at varme vand op med. Til gengæld sparer du både energi og skåner miljøet.
Hvordan vælger jeg den rigtige kapacitet?
Det er værd at tænke over, hvor stor kapacitet du har brug for. Selv om mange af de nye vaskemaskiner har vægtautomatik, som tilpasser vand- og energiforbruget til mængden af vasketøj, findes der også maskiner uden den smarte funktion. De skal fyldes helt op for ikke at bruge unødvendigt meget vand og strøm.
Det er nemlig vigtigt, at du hverken fylder for lidt eller for meget i vaskemaskinen. En halvfyldt tromle bruger mere energi end en helt fyldt, og har du for meget tøj i maskinen, bliver det ikke altid helt rent.
Samme kapacitet som tørretumbleren
Den letteste måde at vælge kapacitet på er faktisk at matche kapaciteten til tørretumbleren, så du kan flytte vasketøjet fra maskine til maskine uden problemer.
Tommelfingerreglen er enkel. Jo flere personer i hjemmet, jo større kapacitet skal tromlen have.
Hvor stor kapacitet?
- 3,5-5 kg: Lille husstand med 1-2 voksne
- 6-7 kg: Husstand med f.eks. 2 voksne og 1 barn
- 8-9 kg: Husstand med 2 voksne og 2-3 børn
- 10-12 kg: Stor husstand med 5+ personer
Det er altid en god ide at tjekke kapaciteten på din gamle vaskemaskine og overveje, om dine behov har ændret sig, siden du købte det.
Hvad og hvor meget skal den kunne?
Når du har tænkt over kapacitet og energiforbrug, er det på tide at overveje, hvilke funktioner der kan være med til at forenkle din hverdag.
- Er det svært at få tid til tøjvasken, når du kommer hjem fra arbejde?
- Er der familiemedlemmer med allergi?
- Eller vil du gerne vaske lidt mere energivenligt?
Nedenfor har vi samlet nogle af de mest populære funktioner.
Vask i koldt vand
Der er penge at spare, hvis du skruer ned for temperaturen. Halverer du temperaturen fra 60 °C til 30 °C, kan du spare op til 55 % af energiforbruget, når du bruger vaskemaskinen.
En kombination af vaskemiddel, som er særligt beregnet til at vaske tøj i koldt vand, og en maskine, som kan vaske ved lave temperaturer, giver dig mulighed for at spare lidt ekstra på strømregningen.
Dampfunktion
Dampfunktionen passer godt til dig, som ofte er på farten og sommetider har brug for at give dit tøj en hurtig opfriskning. Er du træt af at vaske og stryge inden hver eneste rejse eller kursus, kan du give dit tøj en hurtig vask med dampfunktionen eller med opfriskningsprogrammet. Du sparer tid og kan lægge strygejernet på hylden.
Udskudt start
En vaskemaskine med udskudt start hjælper dig med at få hverdagspuslespillet til at gå op.Du kan programmere maskinen til at starte f.eks. lige inden, du står op, eller lige når du får fri fra arbejde. Sådan sikrer du dig, at du er hjemme til at hænge tøjet op med det samme, så det ikke bliver krøllet af at ligge for længe i maskinen.
Hurtigprogram
Nogle gange skal det gå hurtigt. Måske har du glemt at vaske kjolen eller skjorten, du skal have på til fest. Eller måske skal du vaske tøj i alle regnbuens farver for hele familien og gider ikke bruge flere dage på det. Måske har du simpelthen brug for en vaskemaskine med hurtigprogram?
Gemt bag navne som QuickWash og Quick-Start finder du vaskeprogrammer, som vasker tøjet rent på helt ned til 15 minutter.
Anti-allergiprogram
Er du eller andre i familien plaget af allergi? En vaskemaskine med anti-allergiprogram er en uundværlig følgesvend i kampen mod løbende næser og kløende øjne. De fleste anti-allergiprogrammer bruger damp for at fjerne pollen og dyrehår og dræber op til 99 % af støvmider og bakterier allerede på 60 °C.
Automatisk dosering af vaskemiddel
Det er ikke altid let at finde ud af, hvor meget vaskemiddel du skal bruge. For hvordan kan du vide, hvor mange kilo du har puttet i maskinen? Og hvor meget kalk er der i vandet, hvor du bor? Med autodosering slipper du for den slags overvejelser og undgår at vaske med for lidt vaskemiddel. Du risikerer heller ikke hvide striber på tøjet af for meget vaskemiddel.
Lydniveau - hvor højt er for højt?
Når du tænker over støjniveauet, og hvad du er villig til at leve med, skal du især tænke på to ting: Hvornår du vasker, og hvor du placerer vaskemaskinen. Vasker du tit om natten, og står maskinen i nærheden af soveværelset eller stuen, er det nok en god ide at se efter en støjsvag model.
På energimærket står lydniveauet anført to gange, både under vask og centrifugering. Er du i tvivl om, hvor meget maskinen larmer, er en tommelfingerregel, at en samtale mellem to personer ligger på ca. 60 dB.
Lydsignaler
Nogle vaskemaskiner giver lyd fra sig, når de er færdige med at vaske. Det kan være alt fra et lill bip til en kort melodi. Det gør det lettere at huske at hænge tøjet op eller fylde det i tørretumbleren.
Lys i tromlen
Indvendig belysning i tromlen er måske ikke et must-have, men det kan vise sig at være en god hjælp i hverdagen. Står vaskemaskinen f.eks. i kælderen eller i et rum med dårlig belysning, gør tromlebelysningen det lettere at finde sokkerne, der gemmer sig i maskinen.
Hvorfor skal jeg tænke på tørretumbleren?
Hvis du er på jagt efter en ny vaskemaskine, har du måske allerede en tørretumbler - eller også er du også på udkig efter sådan en. Så er det en god ide at tænke over, om de skal stå ved siden af hinanden eller i en vaskesøjle.
Skal de stå ved siden af hinanden?
Hvis vaskemaskinen og tørretumbleren skal stå ved siden af hinanden, er det praktisk, at de åbnes til hver sin side. Så kan du nemlig flytte det våde tøj direkte fra vaskemaskinen til tørretumbleren uden at skulle navigere uden om de åbne låger.
Det lyder måske som en bagatel, men på længere sigt kan det blive temmelig irriterende.
Skal de monteres i vaskesøjle?
Vaskemaskinen og tørretumbleren optager meget plads, hvis de skal stå ved siden af hinanden - men de kan også monteres oven på hinanden. Det er en god løsning, hvis du har et lille badeværelse eller begrænset plads i bryggerset eller kælderen, fordi du bruger pladsen i højden og ikke i bredden.
Hvad er en vaskesøjle? Når du placerer tørretumbleren oven på vaskemaskinen med f.eks. en stableramme eller gummifødder imellem, har du en vaskesøjle. Tørretumbleren skal altid monteres oven på vaskemaskinen, og vaskemaskinen skal være stor nok til, at tørretumbleren også kan stå stabilt. Som regel følger der ikke en stableramme eller gummifødder med til maskinen, men de kan ofte købes som tilbehør.
Hjælp! Der er så mange producenter
Kært barn har mange navne, så spørgsmålet er, hvad den nye vaskemaskine skal hedde? Bosch eller AEG? Eller hvad med Electrolux eller Whirlpool?
Funktionalitet og pris giver 3 kategorier
For at give dig et hurtigt overblik har vi inddelt producenterne i 3 kategorier. Dog er det værd at huske på, at mange af producenterne har produkter og produktserier i forskellige prisklasser og derfor ikke kan placeres i kun én kategori.
Den avancerede
Nogle producenter er kendte for at producere maskiner, som kan klare det hele, og tit gemmer der sig en testvinder eller to i denne kategori. Hos producenter som AEG, Miele, Siemens og ASKO finder du bl.a. funktioner som autodosering og vægtautomatik.
Den i midten
Leder du efter en vaskemaskine med alle de gode specialprogrammer, men har ikke brug for ekstra luksus? Så er dette kategorien for dig. Her finder du producenter som Gorenje, Bosch, Electrolux, LG og Samsung.
Den prisvenlige
Er du på udkig efter en stabil maskine, finder du den også blandt de billige modeller fra bl.a. Whirlpool, Candy, Indesit, Zanussi og Scandomestic. Perfekt til dig, som ikke vasker alt for ofte, og som kun har brug for de basale funktioner.
Bedst i test - hvem vinder?
De bedste maskiner sparer på vand og strøm, og ofte kan de selv veje vasketøjet i maskinen for at tilpasse energiforbruget derefter.
Energi- og tidsforbrug
En god vaskemaskine skal kunne holde energiforbruget på et minimum, samtidig med at den finder den helt rigtige balance mellem at begrænse vandforbruget og holde tidsforbruget nede. Og tøjet skal selvføgelig vaskes helt rent.
Det er ikke alle vaskemaskiner, der kan leve op til de krav. Netop derfor kan det være en god ide at tage et kig på forskellige tests, før du bestemmer dig.
Hvem er bedst i test?
Nogle producenter gør det bedre end andre, og her er Miele et godt eksempel. Maskinerne fra Miele bruger ikke mere strøm og vand end strengt nødvendigt, og samtidig scorer de højt på brugervenligheden.
Det viser sig også, at modellerne ofte er mere støjsvage end andre, selv under centrifugering. Men det koster at købe kvalitet. Som regel er Miele-modellerne lidt dyrere sammenlignet med de andre producenter.
Både kendte og ukendte mærker
Vaskemaskinerne fra Bosch og Siemens gør det også godt. Og LG er også en producent, man bør lægge mærke til. Nogle af maskinerne har vist sig at holde et særdeles højt kvalitetsniveau og vasker tilmed hurtigt.
Der findes også mere ukendte mærker, som gør det godt i forskellige tests. Med andre ord kan det betale sig at have et åbent sind og se mere på resultaterne af de forskellige tests, end hvor kendte producenterne er.