Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Chatten er
åben

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Rengøringstips
Hvidevarer

Sådan afkalker du vaske- og opvaskemaskiner

Kalk i dine hvidevarer øger energiforbruget, fordi det blokerer for vandtilførslen, så maskinerne skal arbejde ekstra hårdt for at opnå samme resultat. Det betyder også, at der kan komme kalkpletter på dit service i opvaskemaskinen, og at dit tøj ikke bliver helt rent i vaskemaskinen. Heldigvis er det ikke svært at afkalke dine maskiner. Læs med og lær, hvordan du nemmest slipper af med kalken.

Hvorfor skal man afkalke sine maskiner?

Grunden til, at du overhovedet skal afkalke din vaskemaskine og din opvaskemaskine, er, at der er kalk i vores vand. Kalket hober sig op i dine maskiner, efterhånden som der løber vand igennem dem. Der er dog ikke lige meget kalk i vandet alle steder.

Der er store udsving i kalkmængderne

Faktisk er der store udsving i kalkmængderne i Danmark. Derfor er der også stor forskel på, hvor ofte du skal afkalke maskinerne. På kortet fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) kan du se, hvor hårdt vandet er, hvor du bor.

Hvor ofte skal jeg afkalke vaskemaskinen?

Som udgangspunkt er det en god idé at afkalke din vaskemaskine 1-2 gange årligt. Men jo hårdere vandet er, jo oftere bør du gøre det.

Bor du i et område med hårdt vand, for eksempel i København eller på Lolland-Falster, bør du afkalke vaskemaskinen hver 3. måned.

Vandets hårdhed

Sådan afkalker du din vaskemaskine

Det er overraskende let at afkalke dine hvidevarer. For vaskemaskinen skal du bare købe et afkalkningsmiddel. Det er dog vigtigt, at du lige tager et kig i maskinens brugsvejledning, inden du vælger afkalkningsmiddel.

Tjek din brugsvejledning

Hvis tromlen for eksempel er lavet af aluminium eller har en speciel emalje, skal du vælge et afkalkningsmiddel, der er skånsomt over for de materialer. I brugsvejledningen finder du typisk information om, hvordan du bedst afkalker maskinen.

Dosér rigtigt

Når du er udstyret med afkalkningsmiddel, hælder du det ganske enkelt i sæbeskålen på din vaskemaskine. Doseringen er typisk omkring 100 gram pr. 5 liter vand, din vaskemaskine bruger, men den specifikke dosering kan du læse på beholderen med afkalkningsmiddel. Derefter kører du en vask på 90 °C uden vasketøj. Efter vasken er færdig, er det en god idé at tømme filtret i maskinen.

Se vores populære udvalg af vaskemaskiner

Hvor ofte skal jeg afkalke opvaskemaskinen?

Når det kommer til opvaskemaskinen, afhænger frekvensen af afkalkning af, om du bruger salt i maskinen, når du vasker op.

Bruger du salt, skal du ikke afkalke så ofte 

Hvis du bruger salt, er det kun nødvendigt at afkalke 1 gang om året. Saltet er nemlig hårdt ved kalket, så det ikke samler sig så hurtigt. Hvis du ikke bruger salt, bør du afkalke hver 3. måned. Er vandet hårdt, hvor du bor, bør du afkalke 2 gange om året, hvis du bruger salt eller hver 2. måned, hvis du ikke gør.

Sådan afkalker du din opvaskemaskine

Du kan købe afkalkningsmiddel til din opvaskemaskine, men ganske almindelig citronsyre fungerer også ganske fint. Ligesom med vaskemaskinen hælder du citronsyre/afkalkningsmiddel direkte i sæbebeholderen og kører et almindeligt opvaskeprogram. Hvis du bruger opvaskemidler med klor, skal du køre et opvaskeprogram uden opvaskemiddel efter afkalkningen, inden du igen bruger dit opvaskemiddel. Hvis klor og syre blandes, kan der nemlig udvikle sig giftige dampe.

Dosér rigtigt

Doseringen er igen typisk omkring 100 gram pr. 5 liter vand, men tjek alligevel for en sikkerheds skyld brugsanvisningen. Du bør ikke vaske service samtidig med en afkalkning, fordi citronsyre/afkalkningsmiddel og opvaskemiddel modvirker hinanden.

Gør dine glas rene samtidig

Har du glas med kalkpletter på, kan du sagtens sætte dem i maskinen, mens den afkalker - dog uden opvaskemiddel. Det bliver glassene nemlig fine og blanke af, og du slipper af med kalkpletterne.

Brug tabs til afkalkning

Du kan også vælge at bruge afkalkningstabs til din opvaskemaskine. Du bruger dem bare på samme måde, som du ville bruge en opvasketab. Kør et helt program igennem med en tom maskine og voila, maskinen er afkalket.

Opvaskemaskine whiteaway

Se vores populære udvalg af opvaskemaskiner

Vedligeholdelse

Sara fra whiteaway

Sara er madlavningsentusiast, der elsker at inspirere med nye opskrifter og tips til madlavningen. Hun er glad for genbrug og de små ting, der giver hverdagen lidt mere smag og farve.

Favoritter

Luk