Logo
70 70 29 29 åben i dag kl. 8-22
  • Mandag8-22
  • Tirsdag8-22
  • Onsdag8-22
  • Torsdag8-22
  • Fredag8-22
  • Lørdag8-22
  • Søndag8-22
Luk vindue
Kontakt os
på mail her

Favoritter

Luk
Favoritter
Favoritter
Kurv
Kurv
Shop
Hvidevarer

Sådan bruger du din emhætte mere effektivt

Væghængt, lofthængt, skabsmonteret, bordmonteret, skråtstillet … Emhætten fås i mange udformninger, men én ting har alle modeller tilfælles: De skal have optimale forhold for at skåne dig for så meget lugt og mados som muligt og hjælpe med at skabe et bedre indeklima.

Grundlæggende kan en emhætte rense dit køkken for lugt og mados på to forskellige måder: enten ved hjælp af aftræk, hvor den beskidte luft suges ud i det fri og erstattes med ren luft eller ved hjælp af recirkulation, hvor luften renses i et kulfilter og sendes tilbage i rummet. De to typer emhætter skal bruges lidt forskelligt, men der findes også gode råd, som gælder for begge typer. Dem starter vi med:

Skru lidt ned for sugeeffekten

emhætte i køkken

Det er fristende at give den fuld gas og skrue helt op for emhættens sugeeffekt, når du vil være helt sikker på at få bugt med al os og lugt. Der er dog en rigtig god grund til at skrue lidt ned - en emhætte, der kører på fuld kraft, bruger nemlig 1,5 gange så meget energi som en emhætte, der suger på laveste trin. Kort sagt bør du kun bruge den maksimale effekt, når du laver mad, som lugter eller oser kraftigt.

Hold fedtfilteret skinnende rent

Som navnet antyder, opsamler fedtfilteret fedtpartiklerne i luften. Samler der sig for meget fedt i filteret, nedsættes sugeevnen kraftigt, og derfor giver det god mening at smøge ærmerne op og gøre det rent ca. en gang om måneden – og faktisk behøver du ikke at smøge ærmerne særligt langt op, for fedtfilteret kan vaskes i opvaskemaskinen.

Så let er det!

Du skal blot fjerne fedtfilteret, som er opdelt i 2 eller 3 lag og som regel sat fast i emhætten med en magnet eller en lille wire. Vask det i opvaskemaskinen på et normalt program - undgå at vaske det sammen med porcelæn og metalredskaber, da det i værste fald kan give misfarvninger og pletter på dit service. Lad filteret tørre grundigt, inden du sætter det tilbage i emhætten.

Er du ikke så heldig at have en opvaskemaskine, kan filteret rengøres med varmt vand, opvaskemiddel og en opvaskebørste. Husk stadig at lade det tørre grundigt bagefter.

Husk at tænde emhætten hver gang

Der er flere fordele ved at tænde emhætten hver gang, du tryller med gryder og pander på komfuret. For det første forhindrer emhætten, at fedt og lugt bliver siddende i møblerne, på lofter og vægge. For det andet gør emhættens indsats underværker for dit indeklima ved at forhindre skimmelsvamp og problemer med fugt - og det er da også værd at tage med, ikke?

Udnyt din emhætte med aftræk optimalt

kvinde laver mad ved komfur

Der er mange fordele ved at optimere brugen af din aftræksemhætte. Du opnår et mindre strømforbrug, mindre madlugt, lavere varmetab og væsentligt mindre støj under madlavningen.

Tænd emhætten i god tid

Selv om det lyder selvmodsigende, skal du lade din emhætte være tændt i længere tid, end du plejer. Start den på et mellemniveau 5-10 minutter før madlavningen, så får den tid til at danne et undertryk, inden den for alvor skal til at arbejde. Det er også en god ide at lade den køre på et mellemniveau 15 minutter efter madlavningen, så al lugt, os og alle fedtpartikler er væk fra køkkenet.

Sørg for frisk luft

Du bør også åbne en dør eller et vindue ca. 6 meter fra emhætten for at tilføre frisk luft til rummet, mens du laver mad. Kan du ikke komme op på så stor en afstand, kan det også gå an med et vindue lidt tættere på. Du må bare ikke lukke luften ind alt for tæt på emhætten, fordi det forstyrrer dens arbejde.

Brug din emhætte med recirkulation rigtigt

Emhætter med recirkulation bruges f.eks. i lejligheder, hvor køkkenet ikke fra starten har været forberedt til en emhætte. De bør generelt kun bruges, når der ikke er mulighed for aftræk, og du skal være opmærksom på, at de også fungerer lidt anderledes. I modsætning til aftræksemhætten kræver en recirkulationsemhætte nemlig, at alle døre og vinduer er lukket, mens emhætten er i gang.

Det er også vigtigt at være opmærksom på, at en emhætte med kulfilter ikke fjerner dampen i luften, som en emhætte med aftræk gør.

Køkken

Casper fra whiteaway

Casper hjælper dig med at forstå dine hvidevarer lidt bedre. Han dykker gerne ned i brugsanvisningerne og forklarer dig, hvad de tekniske betegnelser betyder. Derudover er han kaffenørd, som går utroligt meget op i en velsmagede kop kaffe.

Favoritter

Luk